Google email belépés Yahoo email belépés Eunet email belépés Tippnet email belépés Citromail belépés Freemail belépés -
Az ön IP címe: 3.149.213.209 , böngészőjének típusa és verziója: ,

Bejelentkezés

Hírmorzsák

YuEco

Statisztika

Nyitólap » 2011 » Október » 13
"Komoly gond" lesz abból, ha Szerbia nem oldja meg a restitúciós törvény ügyét - mondta a külügyminiszter.

A magyar kormány erkölcsileg, jogilag és politikailag is elfogadhatatlannak tartja a szerb vagyon-visszaszármaztatási és kárpótlási törvényt - mondta a külügyminiszter. Martonyi továbbá közölte: "komoly gond" lesz abból, ha Szerbia nem oldja meg ezt problémát. A külügyminiszter azután beszélt erről, hogy az Európai Bizottság tegnap az uniós tagjelölti jogállás megadását javasolta Szerbiának.

A szeptember végén elfogadott szerb restitúciós törvény a kollektív bűnösség elve alapján kizárná a kárpótlásból a vajdasági magyarokat, mint a második világháborús megszálló erők tagjait. Annak ellenére, hogy akkoriban minden ott élő magyart besoroztak, ha kellett, kényszerrel. A magyar külügyminiszter szerint ez a törvény nem egyeztethető össze az európai normák ... Tovább »
Kategória: Hírek | Megtekintések száma: 270 | Hozzáadta:: sash | Dátum: 2011-Okt-13

BRÜSSZEL - BUDAPEST -

Mint ismeretes, tegnap a tagjelöltség jóváhagyását javasolta országjelentésében az Európai Bizottság. Stefan Füle uniós bővítési biztos a döntés lényegét összefoglalva elismerően szólt a reformok végrehajtásáról, a hágai törvényszékkel folytatott együttműködésről és a régió országai közötti megbékélés terén elért eredményekről.

A köztársasági kormány pedig mai ülésén elfogadta az eurointegrációs folyamatokat célzó cselekvésitervet. A kormány ülésén egyébként szó volt Magyarország követeléséről a vagyon-visszaszármaztatási törvényt illetően, valamint Németország álláspontjáról a koszovói kérdés kapcsán. Slobodan Homen a kormány koordinátora újságírók elő ... Tovább »

Kategória: Hírek | Megtekintések száma: 213 | Hozzáadta:: sash | Dátum: 2011-Okt-13

Követeléseiket 6 pontban fogalmazták meg, amelyet a minisztériumhoz intéztek, amely tartalmazza a jubiláris juttatások kifizetését, az alapfizetések növelését, a kollektív szerződés aláírását, a szakszervezet bevonását a jövőben kidolgozandó kormányredeleteknél a szociálisvédelemben és a Kamarák megalapításánál szakemberek bevonását követelik. Október 20–án reggel fél kilenctől szűkített munkakörrel dolgoznak a szociális munkások, valamint egy felvonulást is szerveznek Belgrádban ez alkalomból szintén jövő csütörtökön, 12 órától. Állításuk szerint addig tüntetnek, ameddig nem teljesítik követeléseiket. Sreto Rauković a Szerbiai Szociálisvédelmi Dolgozók Szakszervezetének képviselője felkérte a szociálisvédelemben dolgozó polgárokat, hogy vegyenek részt a sztrájkban.
Kategória: Hírek | Megtekintések száma: 169 | Hozzáadta:: sash | Dátum: 2011-Okt-13

Több pénzt kellene befektetni a mezőgazdaságba, az ágazaton belül pedig a jószágtenyésztésbe – hangzott el ma az állattenyésztés időszerű gondjairól szervezett megbeszélésen. A Szabadkai Parasztegyesület szervezésében, a tartományi mezőgazdasági titkárság támogatásával Kelebián, a Ménesben találkoztak a jószágtartók, az állatorvosi és a szelekciós állomások képviselői, akik az intézmények közti együttműködés szorosabbá tételéről is véleményt cseréltek. Dobai János tartományi mezőgazdasági titkárhelyettes kiemelte, hogy mindenképp növelni kell a jószágállományt, mivel Szerbiában négy–öt hektárra jut egy haszonállat, Európában pedig ennél háromszor – hétszer több jószágot tartanak. A mezőgazdaságot – hangsúlyozta Dobai János – nemcsak területalapú és hasonló támogatásokkal leh ... Tovább »
Kategória: Hírek | Megtekintések száma: 254 | Hozzáadta:: sash | Dátum: 2011-Okt-13

1,4 százalékkal emelik a közszférában dolgozók bérét, és kifizetik a jubiláris jutalmakat azoknak a dolgozóknak, akik 2009–ben és 2010–ben jogosultak erre. A módosított költségvetésben a lakóhely szerinti kereseti adóból az önkormányzatnak az eddigi 40 helyett 80 százalékos bevétele lesz. Pénzeszközöket irányoztak elő egyebek mellett a Gyermekszínház, a Palicsi Nagypark és a Sportcsarnok felújítására. Az idei évi költségvetés összege 109 millió dinárral több, mint az előző elosztásban meghatározott összeg. Az ellenzéki képviselők szerint a költségvetés fel van fújva, nem létező pénzek szerepelnek benne. A hatalmi koalíció képviselői ezt azzal cáfolták, hogy a költségvetés kiigazítását az önkormányzatok finanszírozásáról szóló törvény módosítása miatt és azzal összhangb ... Tovább »
Kategória: Hírek | Megtekintések száma: 207 | Hozzáadta:: sash | Dátum: 2011-Okt-13

A demokraták szerint nincs ok a rendkívüli választások kiírására – A haladók nem lepődnének meg, ha néhány napon belül kiírnák a választásokat.

A Demokrata Párt alelnöke, Jelena Trivan szerint nincs ok a rendkívüli választások kiírására, mert a kormány „a turbulenciák ellenére is stabil”.A Szerb Haladó Párt elnöke, Tomislav Nikolić szerint a hatalmi koalíción belüli viszonyokat elnézve a választásokat előbb tartják meg, mint azt a kormány tervezi.

A Liberális Demokrata Pártból csütörtökön bejelentették, hogy az LDP a továbbiakban nem fog a kormány által beterjesztett törvényjavaslatokra szavazni a parlamentben, ugyanis az európai integrációhoz szükséges törvények már megszülettek. Most azt követelik a kormánytól, hogy vagy fejezze be decemberig az európai integrá ... Tovább »

Kategória: Hírek | Megtekintések száma: 269 | Hozzáadta:: sash | Dátum: 2011-Okt-13

A Vajdasági Magyar Demokrata Párt (VMDP) üdvözli Martonyi János határozottságát és egyetért megállapításával, hogy a szerbiai restitúciós törvény erkölcsileg jogilag és politikailag elfogadhatatlan, mert hátrányos megkülönböztetésben részesíti a vajdasági magyar nemzetrészt.
Szerbia tagjelölti státuszának ügyében, ha a szerb fél nem tesz határozott lépéseket az előállt helyzet rendezésére, a vétó, a VMDP szerint is alkalmazható jogi eszköz lehet. Addig pedig meg kell tenni mindent, hogy a szerbiai restitúciós törvényből kiemeljék a vitatott részeket.
Emlékezetes, hogy Szerbia a restitúciós törvény meghozatalakor a magyar kifogásokat, talán a szokásos lagymatag ellenállásra számítva, nem vette figyelembe. Olyannyira, hogy ezúttal a szerb szavazatokra vadászva, két szerbiai parlamenti párt, magyar tagjaik szemeláttára, és a ... Tovább »
Kategória: Hírek | Megtekintések száma: 244 | Hozzáadta:: sash | Dátum: 2011-Okt-13

A nyugat-balkán stabilizálása érdekében jó a német lapok szerint Szerbia uniós tagjelöltségének támogatása, de sokszorosan meg kell fontolni ezeket a döntéseket.

Több német országos napilap kételyeket fogalmazott meg csütörtökön Szerbia európai uniós tagjelölti státusával kapcsolatban, és annak megadását elsietettnek nevezte.

A Frankfurter Allgemeine Zeitung kommentárjának a Háromszor is megfontolni címet adta. A konzervatív napilap helyes szándéknak nevezte, hogy az Európai Unió biztosítja a csatlakozás perspektíváját a nyugat-balkáni országok számára, mégpedig azzal a szándékkal, hogy elősegítse a régió stabilizálását.

Az újság azt a nézetét hangoztatta, hogy tagállamoknak kétszer vagy háromszor is meg kell fontolniuk a dolgot, mielőtt döntenek. Brüsszelnek ezt is fontolóra kell vennie - írta a lap, utalva arra, hogy mindez befolyáso ... Tovább »

Kategória: Hírek | Megtekintések száma: 250 | Hozzáadta:: sash | Dátum: 2011-Okt-13

A magyar Külügyminisztérium komoly eredménynek és a bővítési folyamat értékének tartja, hogy az Európai Bizottság szinte valamennyi csatlakozni kívánó ország esetében előrehaladásról számol be. Szerbia tagjelölti státuszának megszerzését illetően azonban a magyar diplomácia álláspontja változatlan: Magyarország „elvárja” a szerb féltől, hogy „legkésőbb december elejéig” oldja meg a szerb vagyon-visszaszármaztatási és kárpótlási törvény komoly aggodalmakra okot adó problémáját.




A magyar álláspont vált ... Tovább »
Kategória: Hírek | Megtekintések száma: 215 | Hozzáadta:: sash | Dátum: 2011-Okt-13

Árfolyamlista

Időjárás-Palics

Animált időjárás

Friss Felhőkép

Friss Hőtérkép

Naptár

Hírforrások