Google email belépés Yahoo email belépés Eunet email belépés Tippnet email belépés Citromail belépés Freemail belépés -
Az ön IP címe: 3.15.219.217 , böngészőjének típusa és verziója: ,

Bejelentkezés

Hírmorzsák

YuEco

Statisztika

Nyitólap » 2011 » Október » 13 » A VMDP üdvözli a magyar külügyminiszter határozottságát a szerb restitúciós törvény ügyében
8:47 PM
A VMDP üdvözli a magyar külügyminiszter határozottságát a szerb restitúciós törvény ügyében
A Vajdasági Magyar Demokrata Párt (VMDP) üdvözli Martonyi János határozottságát és egyetért megállapításával, hogy a szerbiai restitúciós törvény erkölcsileg jogilag és politikailag elfogadhatatlan, mert hátrányos megkülönböztetésben részesíti a vajdasági magyar nemzetrészt.
Szerbia tagjelölti státuszának ügyében, ha a szerb fél nem tesz határozott lépéseket az előállt helyzet rendezésére, a vétó, a VMDP szerint is alkalmazható jogi eszköz lehet. Addig pedig meg kell tenni mindent, hogy a szerbiai restitúciós törvényből kiemeljék a vitatott részeket.
Emlékezetes, hogy Szerbia a restitúciós törvény meghozatalakor a magyar kifogásokat, talán a szokásos lagymatag ellenállásra számítva, nem vette figyelembe. Olyannyira, hogy ezúttal a szerb szavazatokra vadászva, két szerbiai parlamenti párt, magyar tagjaik szemeláttára, és a 2008-ban rájuk tömegesen leadott magyar szavazatok ellenére, kimutatta foga fehérjét. Nenad Čanak, a Szociáldemokrata Liga (LSV) és Čedomir Jovanović, a Liberális Demokrata Párt (LDP) elnöke nyíltan beálltak oda, ahova eddig is tartoztak: szerb nacionalistának.
Mielőtt megszavazták a restitúciós törvényt, s azután is, fasisztát kiáltva nemcsak a Vajdaságban 1944/45-ben lemészárolt több tízezer ártatlan magyar áldozatra, de azok leszármazottaira is, új kollektív büntetést szorgalmaztak. A gonosztevők és lemenőik – mondják a szerb hősök – bizony nem kaphatják vissza javaikat. Azokat, amelyektől minden jogalap és bírósági eljárás nélkül, a szerb hatalom fosztotta meg őket közvetlenül a második világháború után.
Biztató, hogy Szerbiában az Európai Bizottság döntése után lassan csillapodnak a kedélyek. Most az a téma, mit kell tenni ahhoz, hogy az ország december 9-én mégis megkapja a tagjelölti státuszt. A szerb kormány illetékes államtitkára a Martonyi nyilatkozatot követően kimondta: „le kell ülni a magyarokkal”.
Az LSV nevében az egyik köztársasági képviselő még tegnap visszakozott. Szerinte a vitatott jogszabály hivatalos magyarázatára van szükség. Azért, jelentette ki a Čanak-párti képviselő, hogy világossá váljon: azok, akik a rehabilitációs eljárásban erre lehetőséget kapnak, részt vehetnek a vagyonvisszaszolgáltatás folyamatában.
A VMDP számára ez a „kiút” elfogadhatatlan. Nem mindegy ugyanis, ki viseli a bizonyítás terhét. Levéltári adatokkal bizonyítható, hogy az 1944/45-ös vérengzések után az akkori illetékesek, az ítéletek nélkül kivégzett magyar áldozatok neve mellé odaírták az „áruló”, vagy a „népellenség” az időben szokásos formulákat.
Ezért, nem számítva azokat a ritka eseteket, amikor akár hevenyészett bírósági eljárás során, de mégis született ítélet, a kivégzettek tömegei esetében a háborús bűncselekmények bizonyításának terhe a jelenlegi ügyészeket illeti.
A legáltalánosabb magyar érdek, hogy a kollektív bűnösség bélyegét senki se üthesse ránk.
Kategória: Hírek | Megtekintések száma: 246 | Hozzáadta: sash

Árfolyamlista

Időjárás-Palics

Animált időjárás

Friss Felhőkép

Friss Hőtérkép

Naptár

Hírforrások