Google email belépés Yahoo email belépés Eunet email belépés Tippnet email belépés Citromail belépés Freemail belépés -
Az ön IP címe: 18.119.131.178 , böngészőjének típusa és verziója: ,

Bejelentkezés

Hírmorzsák

YuEco

Statisztika

Nyitólap » 2011 » Október » 13 » Martonyi: megvétózhatjuk Szerbia EU-tagjelölti státuszát
9:09 PM
Martonyi: megvétózhatjuk Szerbia EU-tagjelölti státuszát
"Komoly gond" lesz abból, ha Szerbia nem oldja meg a restitúciós törvény ügyét - mondta a külügyminiszter.

A magyar kormány erkölcsileg, jogilag és politikailag is elfogadhatatlannak tartja a szerb vagyon-visszaszármaztatási és kárpótlási törvényt - mondta a külügyminiszter. Martonyi továbbá közölte: "komoly gond" lesz abból, ha Szerbia nem oldja meg ezt problémát. A külügyminiszter azután beszélt erről, hogy az Európai Bizottság tegnap az uniós tagjelölti jogállás megadását javasolta Szerbiának.

A szeptember végén elfogadott szerb restitúciós törvény a kollektív bűnösség elve alapján kizárná a kárpótlásból a vajdasági magyarokat, mint a második világháborús megszálló erők tagjait. Annak ellenére, hogy akkoriban minden ott élő magyart besoroztak, ha kellett, kényszerrel. A magyar külügyminiszter szerint ez a törvény nem egyeztethető össze az európai normákkal. "Erkölcsileg elfogadhatatlannak tarjuk azt, hogy azok az emberek, akik kényszersorozás útján bekerültek egy hadseregbe, ott vagy meghaltak, vagy megsebesültek, vagy túlélték a harcokat, és ezt követően őket, sőt a gyerekeiket, unokáikat is bűnösnek tekintsék kollektíven" – mondta Martonyi János, külügyminiszter.

Brüsszel szerdán tagjelölti státuszt adott Szerbiának a magyarokat hátrányosan megkülönböztető törvény ellenére is. A bővítési biztos azt mondta, a törvényt átlátható módon és megkülönböztetés nélkül kell végrehajtani. Kötelezettséget vállaltunk, hogy ezt szigorúan ellenőrizni fogjuk.

Martonyi János

A Vajdasági Magyar Szövetség szerdán üdvözölte, hogy tagjelölti státuszt javasolt Szerbiának az Európai Bizottság, de a párt elnöke szerint nem lehet elválasztani a kárpótlás ügyétől. „Nem tudom elképzelni azt, hogy Szerbia úgy legyen tagjelölt decemberben, hogy ezt a kérdést nem rendezi. Ez a mi számunkra megalázó, elfogadhatatlan” – közölte, Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke.

Nem csak a megszálló csapatok tagjainak ügye rendezetlen. 1944 telén és 45 tavaszán egyes becslések szerint több tízezer ártatlan embert mészároltak le bestiális kegyetlenséggel a bevonuló szerb partizáncsapatok a Vajdaságban, csak azért mert magyarok voltak. A halottakat jelöletlen dögtemetőkbe földelték, hozzátartozóik azóta sem tudták őket tisztességgel eltemetni. Az áldozatokat azóta sem rehabilitálták, a magyar családok évtizedek óta várnak a kárpótlásra.

Martonyi János szerint ez egy érzékeny kérdés, amellyel foglalkozni kell, de csak később. Azt viszont nem zárta ki a külügyminiszter, hogy ha nem rendeződik a restitúciós törvény ügye, akkor Magyarország akár vétót is emeljen a szerb uniós csatlakozás ellen.


Kategória: Hírek | Megtekintések száma: 274 | Hozzáadta: sash

Árfolyamlista

Időjárás-Palics

Animált időjárás

Friss Felhőkép

Friss Hőtérkép

Naptár

Hírforrások