Google email belépés Yahoo email belépés Eunet email belépés Tippnet email belépés Citromail belépés Freemail belépés -
Az ön IP címe: 3.140.242.165 , böngészőjének típusa és verziója: ,

Bejelentkezés

Hírmorzsák

YuEco

Statisztika

Nyitólap » 2011 » Október » 13 » Stabil a kormány, vagy választunk?
8:50 PM
Stabil a kormány, vagy választunk?
A demokraták szerint nincs ok a rendkívüli választások kiírására – A haladók nem lepődnének meg, ha néhány napon belül kiírnák a választásokat.

A Demokrata Párt alelnöke, Jelena Trivan szerint nincs ok a rendkívüli választások kiírására, mert a kormány „a turbulenciák ellenére is stabil”.A Szerb Haladó Párt elnöke, Tomislav Nikolić szerint a hatalmi koalíción belüli viszonyokat elnézve a választásokat előbb tartják meg, mint azt a kormány tervezi.

A Liberális Demokrata Pártból csütörtökön bejelentették, hogy az LDP a továbbiakban nem fog a kormány által beterjesztett törvényjavaslatokra szavazni a parlamentben, ugyanis az európai integrációhoz szükséges törvények már megszülettek. Most azt követelik a kormánytól, hogy vagy fejezze be decemberig az európai integráció útjához kapcsolódó feladatait, vagy írják ki a választásokat. Az LDP bejelentésére Trivan úgy reagált, hogy az említett párt ellenzéki, és nem képezi a hatalmi koalíció részét. Hozzátette: normális dolog, hogy egy ellenzéki párt állandóan a választások kiírását és a kormány lemondását követelje, és ezt a követelést legitimnek minősítette. Szerinte az LDP politikai kulturáltságát tükrözi az, hogy támogatták az európai integrációhoz szükséges törvények megszavazását, amiért a hatalmi koalíció köszönetet mond az LDP-nek.

– Ők sohasem voltak a hatalmi koalíció támasztéka, hanem partnerek voltak az európai Szerbia kiépítésében. Segítségük nélkül is a működőképes lesz a hatalmi koalíció, ahogyan eddig is volt – jelentette ki Trivan. A DP alelnöke szerint az, hogy a köztársasági parlament elnök asszonya, Slavica Đukić-Dejanović azt nyilatkozta, hogy nem lepné meg, ha decemberben lennének a választások, csak egy feltételezés volt, és nem a hatalmi koalíció többségének elveszítését jelentette.

A Vajdasági Magyar Szövetségre is kitért a DP alelnöke. Mint mondta, a VMSZ-nek, mint az elmúlt három évben mindig, Vajdaság költségvetésére vonatkozó követeléseik vannak. – Ez egy legitim költségvetési vita, és nem a hatalmi koalíció krachja, eddig is tárgyaltunk ezekről a kérdésekről, és mindig találtunk megoldást. Remélem, ez most is így lesz – fejtette ki véleményét a VMSZ követeléseiről az alelnök asszony.

Tomislav Nikolić, a Szerb Haladó Párt elnöke szerint a hatalmi koalíción belüli viszonyokat elnézve a választásokat előbb tartják meg, mint azt a kormány tervezi. – Nem lennék nagyon meglepve, ha a napokban eljutnánk odáig, hogy rendkívüli választásokat írjanak ki – mondta. Az SZHP elnöke szerint a hatalmi koalíción belül a koalíció tagjai mesterséges ellentéteket szítanak, amelyek arra valók, hogy a csoportosulás tagjai minél jobban tudjanak helyezkedni a választások előtt. Választás után pedig ugyanezeket az elemeket összeraknák egy új koalícióban – véli Nikolić.


Kategória: Hírek | Megtekintések száma: 270 | Hozzáadta: sash

Árfolyamlista

Időjárás-Palics

Animált időjárás

Friss Felhőkép

Friss Hőtérkép

Naptár

Hírforrások