Google email belépés Yahoo email belépés Eunet email belépés Tippnet email belépés Citromail belépés Freemail belépés -
Az ön IP címe: 3.145.175.243 , böngészőjének típusa és verziója: ,

Bejelentkezés

Hírmorzsák

YuEco

Statisztika

Nyitólap » 2011 » Október » 10 » "Vajdasági vagyok, és nem egyéb kategória"
7:09 PM
"Vajdasági vagyok, és nem egyéb kategória"
Arra biztatják az embereket Újvidéken, hogy a népszámláláson vallják magukat vajdaságinak. A helyiek szerint egy párt van az akció mögött.

Szórólapokon és óriásplakátokon bíztatják az embereket Újvidéken, hogy a szerbiai népszámláláson vallják magukat vajdaságinak. A reklámot egy civil szervezet készítette, de a helyiek szerint egy vajdasági párt van az akció mögött, amelyik a tartomány függetlenségért harcol – hangzott el az m1 Híradójában.


Vajdasági magyarok Kishegyesen - MTI Fotó: Németh György

(MTI Fotó: Németh György)

Vajdasági vagyok, és ismét Európában akarok élni. Vajdasági vagyok és nem egyéb kategóriába tartozom. Ilyen szórólapokkal, óriásplakátokkal találkoznak sokan Vajdaságban. Arra buzdítják az itt élőket, hogy a szerbiai népszámláláson ne nemzeti hovatartozásukat jelöljék meg, hanem vallják magukat vajdaságinak. Sokakat kifejezetten felháborít a dolog. 

A szóróanyagot egy civil szervezet készítette, de a helyiek közül sokan a Vajdasági Szociáldemokrata Ligát sejtik mögötte. A Nenad Canak vezette párt önmagát a Vajdaság pártjának tartja, és a tartomány függetlenségéért harcol. Az autonomisták szerbség elleni támadásának tartja a Vojiszláv Kostunica vezette Szerbiai Demokrata Párt is az akciót.

Egy új mesterséges nemzetteremtési kísérletnek lehetünk most tanúi, ami után nyilván az államalakítás következne. Figyelmeztettünk mi már erre a statútum elfogadása során is, hogy Vajdaság csendes leválasztása folyik - mondja Borko Ilic, a párt vezetőségi tagja.

Szakértők szerint a ligának ez nem csak a népszámlálási kampánya, hanem már a tavaszi parlamenti választásokra készül. A magyarok körében nem is váltott ki nagyobb érdeklődést az ügy. 

Nem regionális, hanem nemzeti hovatartozásról kell nyilatkozni a népszámláláskor – mondja a Magyar Nemzeti Tanács elnöke, aki szerint a vajdasági magyaroknak ugyan erős a kötődésük a tartományhoz, de a magyarságtudatuk még erősebb.


Kategória: Hírek | Megtekintések száma: 258 | Hozzáadta: sash

Árfolyamlista

Időjárás-Palics

Animált időjárás

Friss Felhőkép

Friss Hőtérkép

Naptár

Hírforrások