Google email belépés Yahoo email belépés Eunet email belépés Tippnet email belépés Citromail belépés Freemail belépés -
Az ön IP címe: 3.144.161.116 , böngészőjének típusa és verziója: ,

Bejelentkezés

Hírmorzsák

YuEco

Statisztika

Nyitólap » 2011 » Október » 26 » Vajdasági szervezetek bírálják a VMSZ-t
9:38 PM
Vajdasági szervezetek bírálják a VMSZ-t
A diszkriminatív restitúciós törvény nem javítható egy másik törvénnyel - szögezik le közleményükben.

Változtatni kell a szerbiai restitúciós törvényen, mert az diszkriminatív a magyar közösséggel szemben, törölni kell a törvényből a kollektív bűnösség elvét sugalló pontot, mert a rehabilitálási törvénnyel nem lehet azt módosítani - áll egyebek között abban a közleményben, amelyet kilenc vajdasági magyar civil szervezet tettek közzé Újvidéken.

Az ötpontos közlemény leszögezi: a restitúciós törvény azon személyek és örököseik kárpótlásáról rendelkezik, akiket 1945. március 9. és 1968. február 15. között fosztottak meg vagyonuktól. A délvidéki magyar és más nemzeti kisebbségek vagyonának jelentős hányadát azonban „már 1945 márciusa előtt lefoglalták, s a tulajdonjog megsértésére nem egy esetben népirtás és etnikai tisztogatás keretében került sor”. Ezért az aláírók javasolják, hogy "a vagyon-visszaszármaztatási időszak kezdő napját 1941. április 6-ban határozzák meg - mint a hatályos rehabilitálási törvényben -, mivel ekkor vették kezdetüket a restitúciós törvény által jóvátenni hivatott jogsértések".

Az aláírók emlékeztetnek arra, hogy a szerb parlament mindmáig nem fogadott el olyan nyilatkozatot, amely elítéli az 1944/45-ös délvidéki vérengzést, eltörli a vajdasági magyarokra a mai napig fenntartott "kollektív bűnösséget" és koholt vádakat, valamint biztosítaná az áldozatoknak kijáró végtisztesség és a méltó megemlékezés jogát és az események hatékony tudományos feltárását.

Az aláírók úgy vélik, hogy a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) és a Magyar Nemzeti Tanács (MNT) nem tettek meg idejében minden politikai lépést azért, hogy a restitúciós törvény - jelenlegi formájában - ne kerüljön elfogadásra. A dokumentum tartalmazza azt is: „A VMSZ azonnal hozza nyilvánosságra a szerb kormánnyal kötött megállapodás szövegét, valamint, hogy a VMSZ az új rehabilitálási törvény javaslatának szövegét vitassa meg a magyar koalíciós partnereivel, és hogy az MNT is foglaljon állást erről, mielőtt még az a parlamenti eljárásba kerül".
Kategória: Hírek | Megtekintések száma: 250 | Hozzáadta: sash

Árfolyamlista

Időjárás-Palics

Animált időjárás

Friss Felhőkép

Friss Hőtérkép

Naptár

Hírforrások