Google email belépés Yahoo email belépés Eunet email belépés Tippnet email belépés Citromail belépés Freemail belépés -
Az ön IP címe: 3.17.128.129 , böngészőjének típusa és verziója: ,

Bejelentkezés

Hírmorzsák

YuEco

Statisztika

Nyitólap » 2011 » Október » 25 » Soviniszták és homofóbok a szerbiai középiskolások?
4:26 PM
Soviniszták és homofóbok a szerbiai középiskolások?
A Szerbiai Helsinki Bizottság fiatalok körében végzett felmérése negatív eredményeket hozott -jellemző a nemzeti kirekesztés és konzervatív gondolkodás.

Konzervatív és soviniszta a szerb középiskolások nagy része - legalábbis ez derül ki a szerbiai Helsinki Bizottság felméréséből. A megkérdezett tanulók hatvan százaléka elítéli az egyneműek házasságát, de a nemzeti alapú kirekesztés is jellemző a körükben - hangzott el a Duna Tv Híradójában. Ilyen szempontból sokan tekintik "ellenségnek" az albánokat, de a magyarokkal és a horvátokkal szembeni gyűlölet is erős.

Koperec Csongort egy 15 fős szerb nemzetiségű csoport azért verte meg, mert nem volt hajlandó hat másik magyar társával a parancsukra azt skandálni, hogy „Koszovó Szerbia!". Csongor ismeri a tettesek többségét, hiszen egy iskolába járnak, és állandóan provokálták a magyar diákokat.

„Furábban néznek ránk, beszólnak... mondtam az osztályfőnöknek, meg ő is észrevette. Próbált ellene tenni, de igazából nem lehet” – véli a fiú.

A nagy számban magyarok lakta Temerinben a nemzeti alapú fenyegető falfirkák is gyakoriak. A magyar házakra gyakran horogkeresztet festenek, vagy azt üzenik, hogy Koszovó Szerbia szíve. A feleletet is felírták, de már magyarul... „Rohadt Rácok, magyarok vagyunk nem rácok”.

Egy belgrádi székhelyű civil szervezet Szerbia nagyobb városaiban végzett kutatásai alapján kiderült, hogy a fiatalok többsége soviniszta és homofób nézeteket vall. A kutatás vezetője szerint a fiatalok véleménye a mai Szerbia képét vetíti elénk.

Várható volt az ilyen eredmény, mondja Marija Radoman, a Szerbiai Helsinki Emberi Jogi Bizottság tagja. Nem lehetnek a gyerekek felvilágosultak, olvasottak és toleránsak, ha nem ilyen társadalomban élnek... Az oktatásban és a sajtóban állandóan a nemzeti kérdésekről, a koszovói problémáról és az országhatárokról hallanak, és ez nagy hatással van rájuk...

A felmérés szerint a magyarok mellett a horvátok a nemzet elsőszámú ellenségei, az albán pedig a legjobban gyűlölt nemzet. A romák a negatív érzelmeket kiváltó nemzetek listáján a harmadik helyen állnak. A pedagógusok szerint az országnak kell változnia ahhoz, hogy a fiatalok is megváltozzanak!

Újvidéken a napokban egy középiskolai tanárnő a Facebook közösségi portálon nyíltan gyűlöletet szított a melegek és a nemzeti kisebbségek ellen. Szerbiában nem ez az első eset, hogy a pedagógusok homofób és nacionalista nézeteket hangoztatnak. Így pedig a diákok hozzáállása is nehezen fog megváltozni.


Kategória: Hírek | Megtekintések száma: 242 | Hozzáadta: sash

Árfolyamlista

Időjárás-Palics

Animált időjárás

Friss Felhőkép

Friss Hőtérkép

Naptár

Hírforrások