Google email belépés Yahoo email belépés Eunet email belépés Tippnet email belépés Citromail belépés Freemail belépés -
Az ön IP címe: 54.234.65.78 , böngészőjének típusa és verziója: ,

Bejelentkezés

Hírmorzsák

YuEco

Statisztika

Nyitólap » 2011 » Október » 11 » Pásztor: Szerbia ne a magyarság rovására legyen tagjelölt
9:57 PM
Pásztor: Szerbia ne a magyarság rovására legyen tagjelölt
A Vajdasági Magyar Szövetségnek is érdeke, hogy Szerbia megkapja az uniós tagjelölti státust, de ez ne a vajdasági magyarság rovására történjen.

Pásztor István, a VMSZ elnöke, az újvidéki Magyar Szónak adott nyilatkozatában azt is kiemelte, hogy szerinte az Európai Bizottság Szerbiáról szóló jelentése pozitív lesz.

"Számunkra az lenne a fontos, hogy legalább egy olyan mondat is bekerüljön a jelentésbe, amely a restitúció kérdéses rendelkezésének a megoldását szorgalmazza. Nem érdekünk, hogy Szerbia ne legyen tagjelölt. Nekünk az az érdekünk, hogy úgy legyen tagjelölt, hogy azzal nem aláznak meg bennünket" - nyilatkozta Pásztor István a Magyar Szó keddi kiadásának.

A VMSZ a vagyon-visszaszármaztatási és kárpótlási törvény elfogadása után azonnal bejelentette, hogy a vajdasági magyarokat hátrányos helyzetbe hozó rendelkezés alkotmányossági felülvizsgálatát, valamint hatályon kívül helyezését fogják kérni a szerb alkotmánybíróságtól.

Pásztor hangsúlyozta, hogy a VMSZ még nem adta át az indítványt. Szerinte igényes beadványról van szó, amelynek jogilag megalapozottnak kell lennie, körbe kell járnia a történelmi tényállást és az erkölcsi hátteret is be kell mutatnia. "Most folyik a komoly háttérmunkával járó, nagy csapatot, jogászokat, történészeket megmozgató előkészítő munka. Szerintem néhány napon belül befejezzük a teendőket, és azután átadjuk a beadványt" - mondta.

Hozzátette: "Mi végigvisszük az ügyet. Reménykedem abban, hogy még az alkotmánybírósági döntés előtt megoldódik a kérdés, mivel ha Szerbia valóban el kívánja érni a tagjelölti státust, akkor le kell nyelnie a békát, és decemberig valahogyan kezelnie kell a kérdést, függetlenül attól, hogy ez mennyire fájhat valakinek".

Amennyiben az Európai Bizottság szerdai jelentése pozitív lesz Szerbia számára és Belgrád megkapja a tagjelölti státust, Brüsszelnek legkésőbb decemberben nyilatkoznia kell arról is, hogy megkezdődhetnek-e, s ha igen, mikor kezdődhetnek meg a csatlakozási tárgyalások.
Kategória: Hírek | Megtekintések száma: 74 | Hozzáadta: sash

ingyen linkekÉrdekes Weblap Szavazás

Retro Party képek



Online TV adás



Online rádió adás



Árfolyamlista

Időjárás-Palics

Animált időjárás

Friss Felhőkép

Friss Hőtérkép

Naptár

Hírforrások