Google email belépés Yahoo email belépés Eunet email belépés Tippnet email belépés Citromail belépés Freemail belépés -
Az ön IP címe: 54.90.119.59 , böngészőjének típusa és verziója: ,

Bejelentkezés

Hírmorzsák

YuEco

Statisztika

Nyitólap » 2011 » Október » 18 » Népszámlálási gyorsmérleg: Százezrekkel csökkent Szerbia összlakossága tíz év alatt
10:14 PM
Népszámlálási gyorsmérleg: Százezrekkel csökkent Szerbia összlakossága tíz év alatt
A szerbiai népszámlálás első gyorsmérlege szerint az ország lakossága közel 300 ezer fővel csökkent a 2002-es összeírás óta.

Vannak olyan városok - például Čačak - ahol a lakosság lélekszáma tíz ezer fővel csökkent, Leskovacé 8.000-rel, Vranje városában pedig 4 százalékkal élnek kevesebben, mint 2002-ben, az utolsó népszámlálás idején.

A népszámláló biztosok eddig összesen 7 387 367 ember kérdőívét töltötték ki. Belgrádnak 1 667 201 lakosa van, Vajdaságban pedig 1 972 347 ember él, ismerteti az MTI.
Szerbia lakosságának és vagyoni helyzetének összeírása hivatalosan szombaton befejeződött, de kedd estig haladékot kaptak a nyilvántartásba vételhez azok, akiket a kérdezőbiztosok mindeddig nem találtak meg bejelentett lakcímükön.
Az eddigi adatokból ítélve az ország lakossága közel 300 ezer fővel csökkent. A népesség számának alakulásában nemcsak a természetes népszaporulat csökkenése játszott közre, hanem az is, hogy a délszláv háború idején sok menekült érkezett Szerbiába, akik közül időközben sokan visszatértek korábbi - immár önálló és független államban levő - otthonaikba. A belgrádi lapokban az elmúlt napokban olyan adatok voltak olvashatóak, amelyek szerint a szülőképes korban levő szerbiai nők az uniós átlagnál egy gyermekkel kevesebbet hoznak világra.

A Dél-Szerbiában élő albánok bojkottálták az összeírást, mert a kérdőíveket csak szerb nyelven, és cirill írásmóddal nyomtatták ki. Presevóban, ahol a lakosság 90 százaléka albán, a polgároknak alig tíz százalékát tudták összeírni.
A szerbiai népszámlálás első, részletesebb eredményeit november 15-én teszik közzé.

(VajdaságMa)
Kategória: Hírek | Megtekintések száma: 346 | Hozzáadta: sash

ingyen linkekÉrdekes Weblap Szavazás

Retro Party képekOnline TV adásOnline rádió adásÁrfolyamlista

Időjárás-Palics

Animált időjárás

Friss Felhőkép

Friss Hőtérkép

Naptár

Hírforrások