Google email belépés Yahoo email belépés Eunet email belépés Tippnet email belépés Citromail belépés Freemail belépés -
Az ön IP címe: 50.19.34.255 , böngészőjének típusa és verziója: ,

Bejelentkezés

Hírmorzsák

YuEco

Statisztika

Nyitólap » 2011 » Október » 5 » Népszámlálás: szaporodnak a szabálytalanságok Szerbiában
3:42 PM
Népszámlálás: szaporodnak a szabálytalanságok Szerbiában
Volt olyan biztos, aki a nemzeti hovatartozásról szóló kérdésnél üresen hagyta a válasz helyét.

A VajdaságMa beszámolója szerint az összeírás első két napján a számlálóbiztosok mintegy 1,5 millió személynek, vagyis a lakosság közel 20 százalékának adatait vették fel. A statisztikai hivatal szerint ez kiváló eredmény. Ezzel együtt szaporodnak a szabálytalanságok is.

Egyes helyeken a biztosok az optikai leolvasásra alkalmas fekete helyett, szabálytalanul, csak ceruzával vagy kék golyóstollal voltak hajlandók kitölteni az űrlapot. Az egyik temerini család elpanaszolta, hogy a népszámláló biztos a nemzeti hovatartozásról szóló kérdésnél üresen hagyta a válasz helyét, és csak többszöri felszólításra volt hajlandó beírni a panaszos válaszát.

A vajdasági Magyar Nemzeti Tanács (MNT) temerini küldötte elmondta, több más körzetből is érkeztek bejelentések arról, hogy a népszámláló biztos lebeszélte a panaszost, hogy nyilatkozzon a nemzetiségéről. Két esetben ez sikerrel is járt - olvasható a VajdaságMa írásában.

A Magyar Remény Mozgalom (MRM) temerini szervezetéhez is panaszok érkeztek az elmúlt napokban - számol be a népszámlálás körül észlelt szabálytalanságokról a Magyar Szó szerdai száma.

Oláh Róbert, az MRM ügyvezető elnöke közölte, hogy a népszámlálási biztosok munkájára tett lakossági észrevételeket folyamatosan továbbítják a községi bizottság illetékes elnökéhez. A mozgalom egy beadványt is eljuttatott az illetékesekhez, amelyben felhívják a figyelmet arra, hogy mivel a községben a magyar is hivatalos nyelv, csak olyan összeírókra bízzák a munkát, akik a magyar és a szerb nyelvet egyaránt ismerik.

Az MRM felszólította Temerin polgárait, hogy "bátran vallják meg nemzeti és vallási hovatartozásukat, továbbá anyanyelvüket, és figyeljenek oda, hogy az összeíró biztos az űrlapot a megadott válaszok alapján tölti-e ki" - olvasható a Magyar Szó írásában.

Szerbiában a lakosság és a családi vagyon összeírása október 1-én kezdődött és 15-én fejeződik be. A népszámlálási adatok első, részleges eredményeit november derekán közlik.
Kategória: Hírek | Megtekintések száma: 140 | Hozzáadta: sash

ingyen linkekÉrdekes Weblap Szavazás

Retro Party képekOnline TV adásOnline rádió adásÁrfolyamlista

Időjárás-Palics

Animált időjárás

Friss Felhőkép

Friss Hőtérkép

Naptár

Hírforrások