Google email belépés Yahoo email belépés Eunet email belépés Tippnet email belépés Citromail belépés Freemail belépés -
Az ön IP címe: 3.15.197.123 , böngészőjének típusa és verziója: ,

Bejelentkezés

Hírmorzsák

YuEco

Statisztika

Nyitólap » 2011 » Október » 20 » Nem volt őszinte megnyilatkozásakor a Magyar Nemzeti Tanács elnöke
7:13 AM
Nem volt őszinte megnyilatkozásakor a Magyar Nemzeti Tanács elnöke
Alaptalanul minősített, ugyanakkor egyetlen konkrét feleletet sem adott arra a kérdésre, hogy miért jó a nemzeti tanácsokról szóló törvény így, amilyen most? – hangzott el Ljubica Kiseličkinek a szabadkai polgármester oktatási és művelődési ügyekben illetékes tanácsadójának sajtótájékoztatóján.

Doktor Korhecz Tamás tézisei, miszerint a Magyar Nemzeti Tanácsot támadások érik, teljes mértékben alaptalanok – mondta Kiselički asszony. Az MNT követelései és mérhetetlen étvágya egy a "civilizált társadalmakban
" ismeretlen, eszelős törvény következménye. Vajdaságban a nemzeti tanácsokról szóló törvény gyakorlatilag hatályon kívül helyezte a polgári jogok gyakorlását. Szabadkán mindegyik középiskolában, amelyeket a magyarság számára kiemelt fontosságúnak nyilvánítottak, csakis a Vajdasági Magyar Szövetség káderei kerülhetnek az igazgatói székekbe és ők jelölhetik ki az iskolaszékek három tagját is, akiket az önkormányzatnak kellene valójában javasolnia. Miért jó ez? – intézte a kérdést doktor Korhecz Tamáshoz Ljubica Kiselički, aki hangot adott annak a véleményének is, hogy a nemzeti tanácsokról szóló törvény 12. szakasza 5–ik bekezdésének alkalmazásával a többnemzetiségű Vajdaságban megszűnt a nemzeti és polgári egyenjogúság. A szakasz ugyanis kimondja, hogy azokban az intézményekben, amelyekben az oktatói–nevelői munka többségében a nemzeti kisebbség nyelvén történik, vagy azokban, amelyek a nemzeti kisebbség számára kiemelt fontosságúak, a nemzeti tanács előzetesen véleményezi és jóváhagyja az igazgató kinevezésére tett javaslatot. Gyakorlatilag ez vétójoggal ruházza fel a nemzeti tanácsokat az olyan intézmények esetében is, ahol túlnyomó többségben nem a nemzeti kisebbséghez tartozó diákok tanulnak és az oktatás is főleg szerb nyelven folyik.

Nincsenek meghatározva a kritériumok arra vonatkozóan, hogy a nemzeti tanácsok mi alapján nyilváníthatják kiemelt fontosságúnak az oktatási intézményeket – emelte ki Ljubica Kiselički a Magyar Nemzeti Tanács elnöke minapi megnyilatkozását bírálva és felhívta a figyelmet arra a – szerinte – veszélyes kijelentésre is, amelyet Joó Horti Lívia a városi képviselő testületben még a múlt megbizatási időszakban tett, hogy az MNT oktatási stratégiája szerint a kiemelt fontosságú iskolákban a magyar szellemiségű oktatásra van szükség. Miért lenne fontos – kérdi Kiselički – az ilyen szellemiségű oktatás az adott iskolában tanuló, számbelileg is többségben lévő szerb, horvát, bunyevác diákok számára? Van rá példa – a szabadkai Svetozar Marković Gimnáziumban és a Politechnikai Iskolában –, hogy az iskolaszék ellent mondott az MNT véleményezésének. Milyen büntetésre számíthatnak ezek az intézmények, mi alapján vonják őket majd felelősségre. Nem csak az oktatási, hanem a művelődési intézményekben is hasonló a helyzet – mondta a szabadkai polgármesteri tanácsos asszony.

Emlékeztetett arra, hogy az MNT választásokon mintegy 11 ezer szabadkai lakos, az itt élőknek 7 egész 6 tized százaléka voksolt. Ilyen támogatottsággal hogyan lehet kizárólagos döntésjoggal felruházni a középiskolai oktatásban az MNT–t? Szabadka önkormányzata a Nemzeti tanácsokról szóló törvény sürgős módosítását és a meglévő rendelkezések alkotmányosságának kivizsgálását kéri. Ez ügyben a szükséges beadványokat már eljuttatták valamennyi illetékes állami szervhez – mondta Ljubica Kiselički a polgármester oktatási és művelődési kérdésekben illetékes tanácsadója.
Kategória: Hírek | Megtekintések száma: 173 | Hozzáadta: sash

Árfolyamlista

Időjárás-Palics

Animált időjárás

Friss Felhőkép

Friss Hőtérkép

Naptár

Hírforrások