Google email belépés Yahoo email belépés Eunet email belépés Tippnet email belépés Citromail belépés Freemail belépés -
Az ön IP címe: 3.16.70.101 , böngészőjének típusa és verziója: ,

Bejelentkezés

Hírmorzsák

YuEco

Statisztika

Nyitólap » 2011 » Október » 29 » Mennyit költöttek eddig a medencére?
5:20 PM
Mennyit költöttek eddig a medencére?

A Sétaerdei medencekomplexum körül kialakult gondok nagyon jól ábrázolják, milyen alapon működik a szabadkai városvezetés. Nem az a cél, hogy a városban felépüljön egy medence, hanem az, hogy a hatalmon levőkhöz közel álló építőipari kapacitásokat kihasználják. A medence sohasem volt olyan beruházás, amelynek kivitelezésére biztosítva lettek volna a szükséges eszközök – emelte ki Sepsey Csaba, a Vajdasági Magyar Demokratikus Párt alelnöke, a szabadkai városi képviselő-testület alelnöke pénteki sajtótájékoztatóján, reagálva a képviselő-testület előző napi ülésének eseményeire.

Sepsey Csaba rámutatott, hogy az elmúlt 16 évben egyszer sem készült pénzügyi jelentés. Legutóbb is csak politikai garanciát kaptak a képviselők, hogy biztosítva vannak a szükséges eszközök a Harcosok sorakozója lakótelepen kiépítésre váró medence megépítésére.
– Tíz évig tulajdonképpen a Vajdasági Magyar Szövetség irányította a Sétaerdei medencekomplexum építési munkálatait, addig amíg 2005-ben meg nem alakult a Városépítési Igazgatóság. Az igazgatóság a Demokrata Párt irányítása alatt állt azzal, hogy a várost a DP és a VMSZ koalíciója irányította. Majd a megközelítőleg négy év után, amely alatt közösen viseltek gondot az építkezésről, 2008-ban az igazgatóság élére a VMSZ helyezett igazgatót, ekkor a beruházás kikerült a Városépítési Igazgatóság hatásköréből. A mai napig a polgármester felügyelete alatt áll – foglalta össze az elmúlt évek eseményeit Sepsey. Elmondta, hogy az 1990-es évekig érvényben volt egy törvény, amely lehetetlenné tette, hogy egy beruházásba belekezdjenek a városok vagy községek, amennyiben arra nem volt pénzügyi fedezet. Ez a törvény 1995-ben már nem volt érvényben.
– Bármilyen pénzügyi garancia nélkül, csupán feltételezve, hogy az akkori államvezetés fedezi majd a költségek 50 százalékát, elkezdték a munkálatokat. Majd 1996–1997-ben 7 millió dinárt költöttek el a medencére úgy, hogy még egy zsák cementet sem vásároltak. És az építkezésről a VMSZ, amely akkor hatalmon volt, nem készített semmilyen pénzügyi jelentést – emelte ki. Rámutatott, abban a négy évben 2004–2008 között, amíg a Városépítési Igazgatóság hatáskörébe tartozott ennek az objektumnak a felépítése, sem készült pénzügyi jelentés.
– A csütörtöki ülés előtt a pénzügyi szolgálattól kértünk pénzügyi jelentést arról, hogy mennyi pénzt költött a város a medence felépítésére. Azt a választ kaptuk tőlük, hogy nem rendelkeznek ezekkel az adatokkal – magyarázta Sepsey. Kérdésünkre válaszolva – miszerint ő maga már több mint 16 éve részt vesz a képviselő-testület munkájában, illetve jelenleg a pénzügyi bizottság elnöke, hogyan történhetett meg, hogy semmilyen pénzügyi jelentés nem jutott el hozzá – elmondta, a költségvetésről szóló jelentésekben nincs tételesen kiemelve, hogy mikor mennyit költöttek erre a projektumra.
– Ezúttal sem kaptunk pénzügyi jelentést, de nem tudtak a képviselő-testület elé állítani egy olyan szakembert vagy tervezőt sem, aki adatokkal támasztotta volna alá, hogy abból az 500 millió dinárból nem lehetséges üzemképes állapotba helyezni a medencekomplexumot. A már meglévő tervet olyan tartalmakkal bővítették ki, amelyeknek semmi közük a medencéhez. Mivel évek óta nem készült pénzügyi jelentés, azt gyanítjuk, hogy az építésre kapott pénzt nem arra költötték, amire kellett volna. Igaz, hogy a VMSZ és a DP képviselői egymást okolják, mégis véleményünk szerint azon dolgoznak, hogy elfedjék az adatokat – emelte ki Sepsey Csaba. Elmondta, az 536 millió dinár, amelyet a Harcosok sorakozója lakótelepen épülő új medencére fordítanak majd, az építőipar serkentését szolgáló kormányrendeletből származik, és a Tartományi Nagyberuházási Alapból fizetik majd ki.
– A képviselő-testület elé terjesztett dokumentumban egyáltalán nem irányoztak elő semmit arra az esetre, ha ez a pénz nem lenne elég az új medence kiépítésére. És ez megtörténhet, már csak azért is, mert a Nemzeti Bank már most 9 százalékos inflációt jelzett. Csodálkoztunk is, hogy decemberben kezdik majd meg a munkálatokat, de még ha el is kezdik az építkezést, a következő 6-7 hónapban már csak az infláció miatt is bekövetkezhetnek változások. Arra viszont nagyon kevés esély van, hogy márciusban 0 százalékos inflációt jegyezzünk – mutatott rá a VMDP alelnöke.


Kategória: Hírek | Megtekintések száma: 276 | Hozzáadta: sash

Árfolyamlista

Időjárás-Palics

Animált időjárás

Friss Felhőkép

Friss Hőtérkép

Naptár

Hírforrások