Google email belépés Yahoo email belépés Eunet email belépés Tippnet email belépés Citromail belépés Freemail belépés -
Az ön IP címe: 3.17.150.163 , böngészőjének típusa és verziója: ,

Bejelentkezés

Hírmorzsák

YuEco

Statisztika

Nyitólap » 2011 » Október » 24 » Megállapodtak a szerb pártok a rehabilitációs törvényről
4:17 PM
Megállapodtak a szerb pártok a rehabilitációs törvényről
Szerbiában évek óta ideológiai és pártviták témája, hogy politikai értelemben ki rehabilitálható és kinek adható vissza a kommunista időszakban elkobzott vagyon.

A szerb kormánynak sikerült megállapodnia az egykori kommunista szövetség utódpártjának számító Szerbiai Szocialista Párttal és a vele szemben álló csetnik mozgalom tagjainak rehabilitálását szorgalmazó Szerb Megújhodási Mozgalommal, valamint a bírósági ítélet nélkül ártatlanul kivégzett magyarok rehabilitálását követelő Vajdasági Magyar Szövetséggel a rehabilitációs törvény elfogadása ügyében – adta hírül a nagy példányszámú Vecernje Novosti című belgrádi napilap. A módosított törvényjavaslat gyorsított eljárásban csütörtökön kerül a kormány elé elfogadásra.

Slobodan Homen, az Igazságügyi Minisztérium államtitkára a lapnak úgy nyilatkozott: minden igényt kielégítő megállapodás született. Emlékeztetett, hogy ezen törvény nélkül nem lehet majd alkalmazni a közelmúltban elfogadott vagyon-visszaszármaztatási törvényt. Az államtitkár rámutatott, hogy a jogszabály nem foglalkozik külön egyik nemzettel sem, hanem általános módon rendezi a rehabilitáció kérdését. A dokumentum abból az alapelvből indul ki, hogy vagyon-visszaszármaztatásra és kárpótlásra nem jogosultak azok, akik háborús bűnöket követtek el, kivéve ha bírósági úton nem bizonyosodik be, hogy politikai ítéletről volt szó – mondta Slobodan Homen.

Azt már a tudósító teszi hozzá, hogy az államtitkár nyilatkozatából az következik: ha a jogszabályt a jelenlegi formában fogadják el, megtörténhet, hogy az áldozatok hozzátartozóinak kell majd bizonyítaniuk a bírósági ítélet nélkül kivégzettek ártatlanságát. Ez viszont azt eredményezheti, hogy nagyon sok ártatlanul agyonvert és tömegsírba lőtt vajdasági magyar hozzátartozók híján örök időkre háborús bűnös marad.
Kategória: Hírek | Megtekintések száma: 310 | Hozzáadta: sash

Árfolyamlista

Időjárás-Palics

Animált időjárás

Friss Felhőkép

Friss Hőtérkép

Naptár

Hírforrások