Google email belépés Yahoo email belépés Eunet email belépés Tippnet email belépés Citromail belépés Freemail belépés -
Az ön IP címe: 54.90.119.59 , böngészőjének típusa és verziója: ,

Bejelentkezés

Hírmorzsák

YuEco

Statisztika

Nyitólap » 2011 » Október » 21 » Magyarország üdvözli a szerb kárpótlási törvény módosítását és a szerbiai pozitív fejleményeket – közölte Semjén Zsolt pénteken
1:17 PM
Magyarország üdvözli a szerb kárpótlási törvény módosítását és a szerbiai pozitív fejleményeket – közölte Semjén Zsolt pénteken
A nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes rögzítette, hogy a kárpótlási törvény megfelelő módosítása javára válik mind a magyar, mind a szerb népnek.

Szerdán a szerb kormány és a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) képviselői megállapodásra jutottak a rehabilitációs törvény szövegéről. Ezzel áthidalhatóvá váltak azok az észrevételek, amelyeket a VMSZ fogalmazott meg a restitúciós törvénnyel kapcsolatosan – jelentette a Tanjug szerb hírügynökség és a B92 televízió.

Nikowitz Oszkár, Magyarország belgrádi nagykövete a B92 műsorában azt mondta, hogy Budapestnek nincs oka vétót emelni Szerbia uniós tagjelöltségi státusza ellen az EU decemberi tanácskozásán, ha a VMSZ számára elfogadható az a megállapodás, amelyet a szerb kormánnyal ért el a restitúciós törvénnyel kapcsolatosan.

A belgrádi magyar nagykövet hangsúlyozta: „Ha a megállapodás elfogadható a VMSZ számára, akkor Magyarország számára is elfogadható lesz, mert nézeteink e tekintetben nem különböznek, de természetesen előbb látnunk kell a megállapodás szövegét.”

Nikowitz Oszkár nagykövet mellett a B92 tévéstúdiójában lezajlott beszélgetésen jelen volt Pásztor Bálint, a VMSZ szerbiai parlamenti képviselője és Slobodan Homen, a szerb igazságügyi minisztérium államtitkára is.

Pásztor Bálint és Slobodan Homen megerősítette, hogy a szerb kormány és a VMSZ megállapodott a rehabilitációs törvény szövegében, amellyel áthidalhatóvá váltak azok a kifogások, amelyeket a VMSZ fogalmazott meg a vagyon-visszaszármaztatási és kárpótlási törvénnyel kapcsolatosan. Slobodan Homen kijelentette: bízik abban, hogy a hét végéig befejeződnek a konzultációk a szerb parlamenti pártok képviselőivel, és a rehabilitációs törvény tervezetét a kormány már a jövő héten elfogadja.

A szeptember végén elfogadott szerb restitúciós törvényt a VMSZ elutasította, mert – szerinte – általa jogerőre emelték Szerbiában a kollektív bűnösség elvét. A VMSZ ezért alkotmányossági felülvizsgálatot kért a törvénnyel kapcsolatosan. Magyarország szintén határozottan elítélte a szerb restitúciós törvényt, hangsúlyozva, hogy az szembemegy az európai jogrenddel, és kilátásba helyezte, hogy ha Belgrád nem változtat rajta, megvétózza Szerbia uniós tagjelölti státuszát.
Kategória: Hírek | Megtekintések száma: 57 | Hozzáadta: sash

ingyen linkekÉrdekes Weblap Szavazás

Retro Party képekOnline TV adásOnline rádió adásÁrfolyamlista

Időjárás-Palics

Animált időjárás

Friss Felhőkép

Friss Hőtérkép

Naptár

Hírforrások