Google email belépés Yahoo email belépés Eunet email belépés Tippnet email belépés Citromail belépés Freemail belépés -
Az ön IP címe: 3.17.128.129 , böngészőjének típusa és verziója: ,

Bejelentkezés

Hírmorzsák

YuEco

Statisztika

Nyitólap » 2011 » Október » 11 » Kukázó, kéregető gyerekek lepték el Újvidék utcáit
9:56 PM
Kukázó, kéregető gyerekek lepték el Újvidék utcáit
Szerbiában minden nyolcadik gyermek él a szegénységi küszöb alatt. Sokuk egész nap azt eszi, amit a kukákban talál.

Újvidék utcáin több mint négyszáz gyerek cselleng. Kéreget, papírt vagy más hulladékot gyűjt, énekel a város központjában, a kukában kutat élelem után. Mióta megnyílt a hajléktalan gyerekeket befogadó nappali központ, az utca helyett inkább itt töltik idejüket. A gyerekek meleg ételt, használt ruhát kapnak, tisztálkodhatnak és nevelők, oktatók foglalkoznak velük. Nyáron megközelítőleg 40 gyerek látogatja a központot, de a hideg beálltával kétszer több gyereket várnak - ismertette a Duna Híradó.

Hajléktalan gyerekek

Újvidéken nehéz olyan nagyobb útkereszteződésen áthaladni, hogy ne találkoznánk kéregető gyerekekkel, vagy olyan sétát tenni, hogy ne látnánk kukázó gyerekeket - hangzott el a riportban.


„A gyerekek többsége a romatelepeken él. Olyan házakban, ahol nincs se áram, se víz, nem tudnak tisztálkodni, a szülők nem dolgoznak. Gyakran az az egyetlen étel, amit a szemeteskukákban találnak” – mondta a Híradónak Anita Jaksic, a befogadóközpont vezetője.

A másfél éve működő központban 193 Újvidék területén élő hajléktalan gyereket tartanak nyilván, ők maguk döntik el, hogy bemennek-e az intézménybe, ahol Elizabeta háziasszony az ellátás mellett szeretet is ad nekik.

„Itt tiszta ruhát kapnak, amit én mosok, szárítok, vasalok. És figyelmet is kapnak tőlem - mindent a gyerekekért” – hangsúlyozta Elizabeta Plavci, a központ háziasszonya.

A gyerekek reggel 9-től este 10 óráig tartózkodhatnak a központban, ugyanis csak nappali ügyelet van. Háromszor adnak nekik meleg ételt és kétszer kapnak uzsonnát.

Az otthon az év minden napján várja a gyerekeket. A munkatársak abban reménykednek, hogy idővel a jelenleginél nagyobb helyiséget tudnak biztosítani a központnak, mert a hideg idő beálltával mindig több gyerek tér be hozzájuk.

„Ezek a gyerekek a társadalom peremén élnek és sokszor, ami számunkra magától értetődő, az nekik nem az. Itt kezet mosnak, asztalhoz ülnek” - mondta az egyik volontőr, Romana Peic.

Újvidéken megközelítőleg négyszáz gyerek cselleng az utcákon. A szerbiai adatok szerint országosan minden nyolcadik gyermek él a szegénységi küszöb alatt.

Kategória: Hírek | Megtekintések száma: 685 | Hozzáadta: sash

Árfolyamlista

Időjárás-Palics

Animált időjárás

Friss Felhőkép

Friss Hőtérkép

Naptár

Hírforrások