Google email belépés Yahoo email belépés Eunet email belépés Tippnet email belépés Citromail belépés Freemail belépés -
Az ön IP címe: 3.12.41.106 , böngészőjének típusa és verziója: ,

Bejelentkezés

Hírmorzsák

YuEco

Statisztika

Nyitólap » 2011 » Október » 10 » Koszovói intézmények vagy az EU
6:50 AM
Koszovói intézmények vagy az EU
Amennyiben Szerbia nem vonja ki Észak-Koszovóból intézményeit, a koszovói függetlenséget támogató nagyhatalmak a következő napokban mindent meg fognak tenni, hogy megakadályozzák Szerbia tagjelölti státusának elnyerését – írta a hétvégén az Express prishtinai napilap. Az újság olyan prishtinai diplomáciai forrásokra hivatkozik, amelyek állítólag közel állnak a legbefolyásosabb európai államokhoz. Kiemelik, ezek az országok nyomást fognak gyakorolni Szerbiára, hogy csak akkor kaphassa meg a tagjelölti státust, ha kivonja intézményeit Észak-Koszovóból.

Az ülés előkészület alatt áll – jelentette ki a napilap névtelen informátora, aki megjegyezte, az ülés célja a Koszovó függetlenségét támogató államok közötti jobb koordináció biztosítása.

Az Amerikai Egyesült Államok és az EU képviselői ezen az ülésen arról is tárgyalni fognak, hogy milyen lépéseket kell tenniük az észak-koszovói helyzet megoldása érdekében.

A jelenlegi észak-koszovói helyzetet nem lehet tovább tolerálni. Mára megszülettek azok a feltételek, amelyek szükségesek voltak ahhoz, hogy Szerbiával közöljék: mondjon le koszovói intézményeiről – szögezte le a lap névtelen informátora. Szerinte Koszovó a következő üzenetet fogja kapni a tárgyalásról: – Az ország északi részén teljes körű együttműködést várnak el az EULEX-misszióval, mindenki számára nyilvánvalóvá kell tenni, hogy Észak-Koszovót nem lehet a koszovói rendőrség akcióival megkapni.

Božidar Đelić, a szerb kormány alelnöke kijelentette, hogy egyes országok arról győzködik az EU többi tagországait, hogy Szerbia tagjelölti státusának megszerzéséért további feltételeket szabjanak az országnak. Arra a kérdésre, hogy milyen újabb feltételekről lehet szó, a kormány alelnöke azt mondta, hogy az állam koszovói politikájáról van szó.

Sajnos egyesek Európában azt gondolják, parancsba tudjuk adni a koszovói szerbeknek, hogy adják fel a demokratikusan megválasztott intézményeiket és vegyenek részt azokon a választásokon, amelyeket Prishtina szervezett meg számukra. Ez egyszerűen lehetetlen – hangsúlyozta Đelić a Press napilapnak adott interjújában.

Az euroszkepticizmus növekedésével kapcsolatban megjegyezte, azért azok az országok a felelősek, amelyek Prishtina egyoldalú lépései – beleértve az erőszak alkalmazását is – támogatása mellett döntöttek. Megjegyezte, az euroszkepticizmus nagyon káros, ugyanis gyorsan romba dőlhet az EU-s csatlakozásról szóló konszenzus.


Magyar Szó - online - közéleti napilap

Kategória: Hírek | Megtekintések száma: 262 | Hozzáadta: sash

Árfolyamlista

Időjárás-Palics

Animált időjárás

Friss Felhőkép

Friss Hőtérkép

Naptár

Hírforrások