Google email belépés Yahoo email belépés Eunet email belépés Tippnet email belépés Citromail belépés Freemail belépés -
Az ön IP címe: 3.146.255.127 , böngészőjének típusa és verziója: ,

Bejelentkezés

Hírmorzsák

YuEco

Statisztika

Nyitólap » 2011 » Október » 19 » Két téli gumival az EU-ba
12:07 PM
Két téli gumival az EU-ba
Szinte biztos másnak is eszébe jutott már, hogy nem ártana Szerbia országhatárait a rendőrség által használt „do not cross” feliratú sárga szalaggal körbekeríteni, mivel így legalább elkerülhető lenne, hogy a külföldről érkezők is szemtanúi legyenek annak, ami ebben az országban zajlik.

Tavaly épphogy érvénybe lépett az a rendelet, miszerint november 1-től március 15-ig kötelező a négy téli gumi használata, Milutin Mrkonjić infrastrukturális miniszter értesítette a Belügyminisztériumot, hogy a rendelet csak 2011 májusától érvényes. Vagyis az előző tél alatt elég volt, ha valakinek két darab téli vagy két darab négy évszakos gumija volt a meghajtó kerekeken, illetve ha a nyári gumi bordázata mélyebb volt mint négy milliméter, akkor az is „törvényesnek” számított. Az idén májustól aztán életbe lépett a rendelet: kötelező a négy téli gumi használata novembertől március közepéig. Már a vicc kategóriájába sorolható, hogy nem egész hat hónappal a rendelet másodszori életbe lépése után, az infrastrukturális minisztérium másodszor is „időt kért”, vagyis az előttünk álló télen sem lesz kötelező a négy téli gumi, minden marad a régiben.


Sokan most ismét fellélegezhetnek, hiszen a családi kassza nem lesz szegényebb mintegy – a gumi méretétől függően – 17 000 és 30 000 dinár közötti összeggel. Óriási kiadás ez egy olyan országban, ahol a statisztikusok által kimutatott átlagfizetés 39 000 dinár körül alakul. Az éremnek azonban két oldala van: sehol a világon nem ajánlják, hogy valaki két téli és két nyári gumival közlekedjen. Más a gumik anyaga, bordázata, s emiatt egy hirtelen mozdulat után nagyon könnyen balesetet okozhatunk. És amit sehol a világon nem ajánlanak, sőt felhívják a figyelmet arra, hogy balesetveszélyes, azt Szerbiában nemhogy megengedik, de még valahol támogatják is, előbb azzal érvelve, hogy a gumikat árusító cégek nem készültek fel a téli abroncsok iránti nagy keresletre, az idén pedig azzal, hogy a gazdasági válság közepén nem akarnak az emberek pénztárcájára újabb csapást mérni.
Nemrég hosszas tárgyalások és egyeztetések után az Európai Bizottság a tagjelöltség jóváhagyását javasolta Szerbiának. Annak a Szerbiának, amelyben az emberek olyan szinten élnek, hogy a saját és családjuk biztonságát szavatoló négy téli gumi használatát 2010 októbere óta próbálják „törvényesíteni”, de a lakosság anyagi helyzete miatt már kétszer is elhalasztották a rendelet alkalmazását.
Erről az EU és Szerbia közti helyzetről egy szakállas vicc jut az eszembe. Az 1980-as évek végén egy belgrádi úriember látogat el a kragujevaci Zastava üzemébe, ahol elmeséli az őt fogadó egyénnek, hogy neki élete álma egy Yugo személygépkocsi, de extrákkal felszerelve, s el is kezdi sorolni a kívánságait.


– Lehet-e, hogy elől és hátul is elektronikusak legyenek az ablakemelők?
– Természetesen.
– Lehet-e, hogy automatikus klímaberendezés és fűthető tükrök is legyenek az autóban?
– Miért ne lehetne?
– Meg tudják-e oldani, hogy az első két ülés fűthető legyen?
– Nem probléma.
– Panorámatető, 6 hangszórós hi-fi, tolatóradar és krómozott műszerfal?
– Megoldható.
– Mennyi idő kell ahhoz, hogy a kért extrákkal felszereljék a gépkocsit?
– Egy nap!
– Ön szórakozik velem?
– Maga kezdte…

Magyar Szó - online - közéleti napilap


Kategória: Hírek | Megtekintések száma: 222 | Hozzáadta: sash

Árfolyamlista

Időjárás-Palics

Animált időjárás

Friss Felhőkép

Friss Hőtérkép

Naptár

Hírforrások