Google email belépés Yahoo email belépés Eunet email belépés Tippnet email belépés Citromail belépés Freemail belépés -
Az ön IP címe: 18.119.172.146 , böngészőjének típusa és verziója: ,

Bejelentkezés

Hírmorzsák

YuEco

Statisztika

Nyitólap » 2011 » Október » 1 » Egységes platformon négy magyar párt
8:40 AM
Egységes platformon négy magyar párt
Többek között egy közös magyar autonómia-koncepció képviseletéről és a nemzeti tanácsokról szóló törvény módosításának szükségességéről állapodtak meg a VMDK, a VMDP, az MPSZ és az MRM képviselői.

Óbecsén, a VMDK székházában csütörtökön este négypárti találkozóra került sor. A Vajdasági Magyarok Demokratikus Közössége, a Vajdasági Magyar Demokrata Párt, a Magyar Polgári Szövetség és a Magyar Remény Mozgalom képviselői megvitatták a húsz éve tartó magyar autonómia-küzdelem jelenlegi helyzetét és az aktuális eseményeket, amelyekről közös álláspontot alakítottak ki.

A négy párt által képviselt közös autonómia-tervezet alapját a valamikori Magyar Koalíció által elfogadott autonómia-koncepció képezi (http://www.vajma.info/docs/MK_autonomiakoncepcio_2008_03_17.pdf). Csonka Áron, a VMDK, Ágoston András, a VMDP, Rácz Szabó László, az MPSZ elnöke, valamint Oláh Róbert, az MRM alelnöke egyetértettek abban, hogy vállalják a közös autonómia-tervezet ismertetését, politikai képviseletét és gyakorlati végrehajtását.

Csonka Áron elmondta: szükségesnek tartják a jelenlegi nemzeti tanácsokról szóló törvény módosítását, ennek keretében az államilag létrehozott és karbantartott teljes magyar választási névjegyzék kialakítását, a nemzeti tanács döntéshozatali joggal való fölruházását, a döntésvégrehajtáshoz szükséges költségvetési eszközök biztosítását, valamint a tanács megválasztási módszerének a megváltoztatását a szórvány- és a tömbmagyarság kiegyensúlyozott képviseletének a szavatolásával. A négy párt abban is megállapodott: a nemzeti tanácsi választásokon civil szervezetek ne, csak kisebbségi politikai szervezetek és bejegyzett kisebbségi érdekvédelemmel foglalkozó polgári csoportok vehessenek részt.

A négy magyar párt a magyar többségű községekben szeretné visszaállíttatni a megszüntetett alapbíróságokat is, az aktuális témák közül pedig a vagyon-visszaszármaztatással, a temerini incidensekkel és a népszámlálás kérdésével foglalkoztak. A pártvezetők egyhangúlag elítélték a temerini és az újvidéki incidenseket, amelyeket – különösen az elsején kezdődött népszámlálásra való tekintettel – további nyomásgyakorlásként értelmeznek a vajdasági magyar közösségre, és határozott fellépést követelnek a hatóságoktól.

Csonka Áron a találkozót értékelve hozzátette: a négy párt komoly egyetértésben dolgozik, ennek eredményeként kezd kialakulni egy olyan platform, amely a vajdasági magyarságnak lehetőséget biztosít az egységesítésre.

A négy párt vezetői szeretnék megnyitni a vitát a Magyar Koalíció által 2008-ban elfogadott autonómia-koncepcióról, ezért arra szólították fel a VMSZ-t, hogy fogadja el az általuk képviselt autonómia-tervezetet és csatlakozzon a nemzeti tanácsokról szóló törvény módosítását szorgalmazó kezdeményezésükhöz.


Kategória: Hírek | Megtekintések száma: 248 | Hozzáadta: sash

Árfolyamlista

Időjárás-Palics

Animált időjárás

Friss Felhőkép

Friss Hőtérkép

Naptár

Hírforrások