Google email belépés Yahoo email belépés Eunet email belépés Tippnet email belépés Citromail belépés Freemail belépés -
Az ön IP címe: 3.144.84.155 , böngészőjének típusa és verziója: ,

Bejelentkezés

Hírmorzsák

YuEco

Statisztika

Nyitólap » 2011 » Október » 7 » Egy „szebb napokat megélt” vasútvonal felélesztése
7:37 PM
Egy „szebb napokat megélt” vasútvonal felélesztése

A tervek szerint a 2020-as évek elején áll helyre a Szeged-Röszke-Horgos-Szabadka-Csikéria-Bácsalmás-Baja vasúti összeköttetés

November végére készül el a Szeged-Röszke-Horgos-Szabadka-Csikéria-Bácsalmás-Baja vasúti vonal megvalósíthatósági tanulmánya. Az IPA-projektum keretében a Duna-Körös-Maros-Tisza Eurorégiós Fejlesztési Ügynökség és a vajdaság kormány működik együtt. A tanulmány elkészítése 390 ezer euróba kerül. A pénz nyolcvanöt százalékát az Európai Unió adja, a többit a tartományi gazdasági titkárság.

Pásztor István szaktitkár elmondta, ez egy létező vasúti vonal, amely szebb napokat élt meg. Reményét fejezte ki, hogy a jövőben szebb napok várnak rá, mint amilyeneket ma él. Fontos régiókat összekötő vasútvonalról van szó, amely lehetőséget teremt arra, hogy a Fekete-tenger és az Adria között újraéledjen a vasúti forgalom – hangsúlyozta.
Az Adriai-tengertől a Fekete-tengerig húzódó Alföld-Fiume vasúton mintegy száz éve indult meg a vasúti közlekedés, és a II. világháború után szűnt meg teljesen. A most tervezett fölújítással ez a vasútvonal beilleszkedik a transzeurópai közlekedési hálózatba. Most egyébként a Szeged és Szabadka közötti 40 kilóméteres távot csaknem két óra alatt tehetjük meg vonaton. A Szegeden tanuló vajdasági diákok a hosszú menetidő miatt inkább utaznak busszal, ami jóval drágább. A fölújításának tehát szociális, gazdasági és turisztikai indokai is vannak, ezért a projekt résztvevői bíznak abban, hogy az unió is méltányolja majd a beruházás fontosságát.
A határon átívelő projektum bemutatásán Csókási Eszter Anna, a DKMT Eurorégiós Fejlesztési ügynökség ügyvezetője az együttműködés fontosságát hangsúlyozta. Az Európai Unió közlekedésfejlesztési bizottságának pozitív értékelése hozzájárulna ahhoz, hogy igényelhessük a pénzalapok támogatását. Ezért november végén tanulmányútra hívjuk az illetékeseket. Az Ezüstnyílon Szegedről Szabadkára utazunk velük, onnan pedig Bajára. A vasútvonal jelenlegi állapotát tekintve egésznapos kirándulásról lesz szó – mondta az ügyvezető.
Amennyiben minden a terv szerint halad, és anyagi fedezete is lesz a tervnek, akkor valószínűleg a 2020-as évek elején áll helyre a Szeged-Röszke-Horgos-Szabadka-Csikéria-Bácsalmás-Baja vasúti összeköttetés.

Kategória: Hírek | Megtekintések száma: 262 | Hozzáadta: sash

Árfolyamlista

Időjárás-Palics

Animált időjárás

Friss Felhőkép

Friss Hőtérkép

Naptár

Hírforrások