Google email belépés Yahoo email belépés Eunet email belépés Tippnet email belépés Citromail belépés Freemail belépés -
Az ön IP címe: 3.142.12.240 , böngészőjének típusa és verziója: ,

Bejelentkezés

Hírmorzsák

YuEco

Statisztika

Nyitólap » 2011 » Október » 12 » Belgrád ma tagjelölti státust kap?
12:53 PM
Belgrád ma tagjelölti státust kap?
Brüsszeli kiszivárogtatások szerint az Európai Bizottság hivatalos uniós tagjelölti státust javasolhat Szerbiának szerdán, igaz, feltételekkel.




Hivatalos európai uniós tagjelölti státust javasolhat az Európai Bizottság Szerbiának szerdán brüsszeli kiszivárogtatások szerint, ugyanakkor a csatlakozási tárgyalások indításához feltételeket kíván szabni. Az EU brüsszeli végrehajtó szerve szokásos heti ülésén véglegesíti azt a jelentéscsomagját, amelyben az uniós tagjelölt, illetve a jelöltségre pályázó országok helyzetét értékeli, elsősorban az uniós integrációs folyamat szempontjából.

Az előzetesen kiszivárogtatott tervek szerint Szerbia esetében a bizottság támogatni készül az ország tagjelölti törekvéseit, hogy elismerje ezzel a reformokban elért eredményeket, illetve délszláv háborús bűnösök törvényszékre jutásának segítését.
A szerdai találkozón véglegesített javaslatokat később még az uniós tagállamok is megvitatják, és az utóbbiak közül többen bírálták Szerbia teljesítményét, elsősorban a koszovói feszültség kiéleződése miatt.

A tervezett javaslat szerint a Koszovóval folytatott együttműködés javítása lehet az egyik feltétele annak, hogy az EU később megkezdje a csatlakozási tárgyalásokat Belgráddal. Szerbia mellett Horvátországról, Törökországról, Izlandról, Macedóniáról, Albániáról, Bosznia-Hercegovináról, Montenegróról is ad ki értékelést az Európai Bizottság. Montenegrónál a testület a csatlakozási tárgyalások megkezdésére tehet javaslatot, míg Zágráb esetében azt kell jeleznie, hogy az ország készen áll az unióba lépésre.


Kategória: Hírek | Megtekintések száma: 229 | Hozzáadta: sash

Árfolyamlista

Időjárás-Palics

Animált időjárás

Friss Felhőkép

Friss Hőtérkép

Naptár

Hírforrások