Google email belépés Yahoo email belépés Eunet email belépés Tippnet email belépés Citromail belépés Freemail belépés -
Az ön IP címe: 3.17.174.156 , böngészőjének típusa és verziója: ,

Bejelentkezés

Hírmorzsák

YuEco

Statisztika

Nyitólap » 2011 » Október » 15 » A szerb alkotmánybíróság elé kerül a magyarokat sújtó törvény
6:54 PM
A szerb alkotmánybíróság elé kerül a magyarokat sújtó törvény
A szerb alkotmánybírósághoz fordul a Vajdasági Magyar Szövetség a kárpótlási törvény miatt. A belgrádi kormány előzőleg bejelentette, tárgyalni kíván a magyar kifogásokról.

A Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) még pénteken a szerb alkotmánybírósághoz fordul a restitúciós törvény miatt - közölte pénteken újságírókkal Pásztor Bálint, a párt parlamenti képviselője. A VMSZ tagja előzőleg részt vett Stefan Füle uniós bővítési biztos és a parlamenti frakcióvezetők belgrádi megbeszélésén, és átnyújtott a brüsszeli politikusnak egy anyagot, amelyben a párt azzal érvel, hogy a szóban forgó törvény alkalmazza a kollektív bűnösség elvét. "Meggyőződésünk, hogy ezzel a megoldással (jogszabállyal) megsértették a diszkrimináció tilalmának, az ártatlanság vélelmének és az igazságos bíráskodáshoz való jognak az elvét. Mindent megteszünk annak érdekében, hogy decemberig, amikor is végleges döntés születik Szerbia uniós tagjelölti státusáról, a parlament elfogadja a törvénymódosításokat" – mondta Pásztor Bálint.

A VMSZ politikusa kifejtette, hogy pártja azért vitatja a törvényt, mert a vagyonvisszaadás folyamatából kizárja a megszálló erők összes tagját és utódaikat is, függetlenül attól, hogy akaratuk ellenére sorozták-e be őket, és valóban elkövettek-e háborús bűntényeket.

A belgrádi csütörtökön kormány megvitatta a magyarokat hátrányosan érintő szerbiai vagyon visszaszármaztatási és kárpótlási törvénnyel kapcsolatos magyarországi észrevételeket. Slobodan Homen, a szerb kormány médiakapcsolatokért felelős koordinátora az ülést követően újságírói kérdésre válaszolva azt mondta: a kabinet összejövetelén természetesen megállapodás született arról, hogy Szerbia – ugyanúgy ahogy tárgyalásokat folytat Koszovóval –, tárgyalni fog a kérdéses törvény esetleges módosításáról és alkalmazásáról is.

„Nem engedhetjük meg magunknak, hogy azok a problémák, amelyeket meg lehet oldani, akadályt képezzenek – különösen vétó formájában – Szerbia európai uniós csatalakozásának folyamatában. Ez ugyanis nem felel meg az Unió egyetlen tagállamának sem. Biztosak vagyunk benne, hogy a vétó alkalmazására nem fog sor kerülni. Ezt megelőzően azonban tárgyalnunk kell a magyar féllel” – nyilatkozta Slobodan Homen, a belgrádi kormány szóvivője.

Martonyi János magyar külügyminiszter csütörtökön kilátásba helyezte, hogy Magyarország megvétózhatja Szerbia tagjelöltségét, ha Belgrád nem változtat a restitúciós törvényen, amely Budapest szerint diszkriminálja a magyarokat - olvasható a Tanjug belgrádi jelentésében. Az Európai Bizottság szerdai országjelentésében javasolta, hogy Szerbiának adják meg a tagjelölti státust. Erről az Európai Tanács december 9-én dönt.

Pásztor Bálint szerint nincsen semmi újdonság abban, hogy Budapest kilátásba helyezte Szerbia tagjelölti státusának megvétózását, amennyiben változatlanul marad a jogerőre emelkedett törvényt. A magyar politikus felhívta a figyelmet arra, hogy a szerb kormány előtt ismert volt a magyarok álláspontja, és a VMSZ ezért is nyújtott be a kormányhoz törvénymódosítást, amely végül nem került bele a törvénybe.


Martonyi János a magyar-német integrációs fórum pénteki megnyitóján azt mondta, Magyarország mindig is az Európai Unió bővítési folyamatának kiszélesítését támogatta. Így volt ez Horvátországgal, Romániával, Szlovákiával és Szerbiával kapcsolatban is. A külügyminiszter hozzátette, Szerbiában ráadásul igen jól alakultak a kisebbségek jogainak biztosítása, azon belül a kollektív kisebbségi jogok terén is komoly előrelépések történtek.

Mégis, éppen most a bővítési folyamat során Szerbia negatív értelemben került előtérbe azok után, hogy a helyi magyarokat diszkriminatív kárpótlási törvényt hoztak Belgrádban. Magyarország nem fogadja el a szerb lépést, és határozottan elutasítja a kollektív bűnösség elvének érvényesítését. Magyarország nem enged ebben az elvi kérdésben, és remélhetőleg Belgrádban ezt érteni fogják – mondta Martonyi János. A tárcavezető ugyanakkor hangsúlyozta, a magyar diplomácia, illetve a kormány abban bízik, hogy Szerbiában megfelelően módosítani fogják a szóban forgó jogszabályt.



Kategória: Hírek | Megtekintések száma: 246 | Hozzáadta: sash

Árfolyamlista

Időjárás-Palics

Animált időjárás

Friss Felhőkép

Friss Hőtérkép

Naptár

Hírforrások