Google email belépés Yahoo email belépés Eunet email belépés Tippnet email belépés Citromail belépés Freemail belépés -
Az ön IP címe: 3.144.36.141 , böngészőjének típusa és verziója: ,

Bejelentkezés

Hírmorzsák

YuEco

Statisztika

Nyitólap » 2011 » Október » 26 » A hanyagság a késedelem oka - Hiányos a nyugdíjalap adatbázisa
7:29 AM
A hanyagság a késedelem oka - Hiányos a nyugdíjalap adatbázisa
Gyakran arra panaszkodnak a nyugdíj előtt állók, hogy a nyugdíjra vonatkozó kérelem átadása után hónapokig nem érkezik válasz beadványukra. A nyugdíjalap még ideiglenes végzést sem hoz nyugdíjukról. Ennek oka, hogy a nyugdíjalap adatbázisában hiányosak a biztosítottak keresetére és a szolgálati éveikre vonatkozó bejegyzések, ennek következtében nem lehet kiszámítani a nyugdíjat.

Az utóbbi években a nyugdíjalap egyre gyakrabban küld figyelmeztetést azoknak a munkáltatóknak, akik folyó év április 30-áig nem jelentik be és küldik el a foglalkoztatottjaik szolgálati éveiről, keresetéről és a járulékok befizetéséről az úgynevezett M–4-es űrlapot. Mivel ez a mulasztás szabálysértésnek számít, a munkáltatóra jelentős pénzbírság is kiróható. Željko Simić, a nyugdíjalap nyilvántartási részlegének vezetője a fentiekkel kapcsolatban elmondta, hogy a figyelmeztetéseket azután küldik ki, miután lejárt az űrlapok átadásának határideje, és további nyolcnapos határidőt adnak a mulasztás pótlására. Ha ezek után sem érkezik meg a kérdéses űrlap, megkezdődik a feljelentési eljárás az illetékes szabálysértési bíróságon.

A rendelkezésre álló adatok szerint tavaly 221 529 munkáltató volt köteles, hogy elküldje az M–4-es űrlapot a nyugdíjalapnak, de csupán 134 998-an tettek eleget kötelezettségüknek, vagyis mindössze 61 százalékuk. Hanyagságuk miatt eddig 6446-an kaptak figyelmeztetést, de ezek után is csak 2503 küldtek jelentést foglalkoztatottjaikról. Szabálysértési feljelentést 125 lelkiismeretlen munkáltató ellen tettek.

A nyugdíjalap a munkáltatók számára lehetőséget adott arra, hogy mielőtt kitöltenék és átadnák a nevezett űrlapot, az interneten keresztül ellenőrizhessék a foglalkoztatottaikra vonatkozó, már az adatbázisban levő adatokat, és ha hibát észlelnek, könnyen kijavíthatják. Éppen a hibák és a hiányos adatok miatt fordul elő, hogy a nyugdíjukat keresők hosszú ideig várakozásra kényszerülnek. Vonatkozik ez legtöbb esetben az öregségi nyugdíjra várókra, akik ledolgoztak 35 (nők), illetve 40 (férfiak) évet, mivel nekik jogaik megvalósításához minden munkában eltöltött nap vagy hét fontos lehet. A nyugdíjalap már több mint egy éve lehetővé tette a biztosítottaknak, hogy az interneten keresztül egy bizonyos kódszám használatával – amelyet a kirendeltségekben kaphatnak meg – az interneten keresztül maguk is ellenőrizhetik nyugdíjbavonulásuk előtt, hogy munkaadójuk befizette-e számukra a járulékokat, és hogy a járulékokkal lefedett szolgálati éveik száma megegyezik-e a munkakönyvben bejegyzettel.


Magyar Szó - online - közéleti napilap

Kategória: Hírek | Megtekintések száma: 184 | Hozzáadta: sash

Árfolyamlista

Időjárás-Palics

Animált időjárás

Friss Felhőkép

Friss Hőtérkép

Naptár

Hírforrások