Google email belépés Yahoo email belépés Eunet email belépés Tippnet email belépés Citromail belépés Freemail belépés -
Az ön IP címe: 18.217.108.11 , böngészőjének típusa és verziója: ,

Bejelentkezés

Hírmorzsák

YuEco

Statisztika

Nyitólap » 2011 » Szeptember » 15 » Szerb megelőző intézkedések Észak-Koszovó ügyében
10:34 PM
Szerb megelőző intézkedések Észak-Koszovó ügyében
Megelőző intézkedési tervet dolgozott ki a szerb állami vezetés Boris Tadic elnökkel az élen arra az esetre, ha kiéleződne a helyzet Észak-Koszovóban azt követően, hogy szeptember 16-án lejár a KFOR-ral kötött ideiglenes megállapodás hatálya.

Ivica Dacic kormányfőhelyettes szerdai állásfoglalása szerint téves az a feltételezés, hogy Szerbia kész mindenről lemondani, csakhogy elnyerje az uniós tagjelölti státust Brüsszeltől. Kiemelte, hogy szükségessé teszi a szerb állam reagálását a pristinai hatóságoknak az a bejelentése, amely szerint az észak-koszovói jarinjei és a brnjaki átkelőkre vámosokat rendelnek ki.

A belgrádi sajtó értesülései szerint a koszovói kormány kedden állapodott meg a nemzetközi békefenntartókkal (KFOR), az Európai Unió koszovói igazságügyi és rendőrségi missziójával (EULEX) és az EU-val a jarinjei és a brnjaki átkelőhelyek megnyitásáról. A határátkelők parancsnokait a pristinai kormány nevezi ki, és mellettük vámosok és rendőrök teljesítenek szolgálatot, de csak megfigyelőként, a vámosokat a KFOR helikopterei szállítják majd szolgálattételre a határra.

Közben a helyzet Észak-Koszovóban percről-percre változik. Szerdára virradóra a szerbek megerősítették az úttorlaszokat és ellenőrzik a forgalmat, mert szeretnék megakadályozni, hogy a KFOR olyan konténereket szállítson a jarinjei átkelőhöz, amelyeket a koszovói vámszervek használnának majd. Leposavicnál a szerbek átengedtek egy kisebb német konvojt, amely a város közelében levő támaszpontra tartott.


Kategória: Hírek | Megtekintések száma: 246 | Hozzáadta: sash

Árfolyamlista

Időjárás-Palics

Animált időjárás

Friss Felhőkép

Friss Hőtérkép

Naptár

Hírforrások