Google email belépés Yahoo email belépés Eunet email belépés Tippnet email belépés Citromail belépés Freemail belépés -
Az ön IP címe: 18.118.0.240 , böngészőjének típusa és verziója: ,

Bejelentkezés

Hírmorzsák

YuEco

Statisztika

Nyitólap » 2011 » Szeptember » 21

Többórás rendőrségi kihallgatás után szerdára virradóra Belgrádban őrizetbe vették a Vörös Sapkásoknak is nevezett, volt különleges szerb rendőri egységek három tagját azzal a gyanúval, hogy részt vettek a Különleges Műveletek Egységei (JSO) nevű alakulatoknál 2001 novemberében kirobbant fegyveres lázadásban.


Tíz évvel ezelőtt a JSO fellázadt alakulatai megtagadták az engedelmességet, fegyveresen az utcákra vonultak, és egy időre lezárták az egyik belgrádi hidat. A szervezett bűnözés felszámolására létrehozott szerb ügyészség a lázadást a Zoran Djindjics néhai szerb miniszterelnök meggyilkolásához vezető esem&e ... Tovább »
Kategória: Hírek | Megtekintések száma: 209 | Hozzáadta:: sash | Dátum: 2011-Szep-21

Szerbiának óriási gondjai vannak a nyugdíjrendszer fenntarthatóságával, s mielőbb folytatnia kell a 2005-ben és 2010-ben megkezdett, majd megszakított reformokat, jelentette ki az IMF állandó belgrádi képviselője, Bogdan Lisovolik.
A nyugdíjrendszer javítására a megoldás nem a nyugdíjbiztosítási járulékok emelésében rejlik, hanem a fizetési fegyelem szigorításában, a nyugdíjkorhatár folyamatos emelésében, a rokkant- és családi nyugdíjakkal járó kedvezmények megszüntetésében, mondta Lisovolik. Mint mondta, Szerbiában nagy a közfogyasztás, ez jelenleg a GDP 14 százaléka, s ebben jelentős rész jut a nyugdíj kifizetésekre. Figyelmeztetett arra is, hogy Szerbiában jelen pillanatban valamivel több, mint két millió munkvállaló tart el több, mint 1,5 millió nyugdíjast, s a dolog afelé tendál, hogy ez az arány hamarosan 1:1 lesz.
Kategória: Hírek | Megtekintések száma: 230 | Hozzáadta:: sash | Dátum: 2011-Szep-21

Szégyen, hogy Szabadka fél millió eurót fordított doktor Zoran Đinđić, a merényletben elhunyt néhai Szerb miniszterelnök emlékére megépített térre akkor, amikor a város munkaképes lakosságának fele munkanélküli – írja közleményében a Liberális Demokrata Párt szabadkai szervezete. Kiemelik: a tragikus halált halt demokrata politikus sohasem hagyta volna jóvá, hogy valakinek az emlékére 20 teljesen berendezett lakás árát költsék néhány köbméter betonra, két padra és egy három méter magas vaskonstrukcióra akkor, amikor a fiatalok álmodni sem mernek arról, hogy egy lakás árát megkereshetik. Az LDP helyi politikusai szerint ez azt bizonyítja, hogy szégyenteljes és drasztikus méreteket öltött a város politikusainak erkölcsi hanyatlása. Szégyen, hogy egye ... Tovább »
Kategória: Hírek | Megtekintések száma: 238 | Hozzáadta:: sash | Dátum: 2011-Szep-21

Folytatódnak a leváltások a magyar médiaházakban – címmel adott ki közleményt a Szerbiai Újságírók Független Egyesülete és a Vajdasági Újságírók Független Szövetsége. A szerbiai médiastratégia kidolgozóinak különösen nagy figyelmet kell fordítaniuk a nemzeti kisebbségek nyelvén tájékoztató médiákra, különösen azokra melynek alapítói, vagy társalapítói a nemzeti kisebbségek nemzeti tanácsai – áll a Szerbiai Újságírók Független Egyesületének és a Vajdasági Újságírók Független Szövetségének közleményében. Továbbá arra is felhívják a figyelmet, hogy módosítani kell a nemzeti tanácsokról szóló törvényt annak érdekében, hogy a nemzeti tanácsok ne dönthessenek önkényesen az általuk alapított médiaházak sorsáról. Ezek szükségességét Mihók Rudolf, a Pannon RTV igazgatójának és ... Tovább »
Kategória: Hírek | Megtekintések száma: 278 | Hozzáadta:: sash | Dátum: 2011-Szep-21

A médiumokban megjelent hírek szerint magyarok követték el a támadást és szerbverés történt. Az incidenst sorra ítélik el a tartományi politikusok. A párt emlékeztet arra, hogy az utóbbi egy évtized alatt sok száz olyan magyarellenes támadás történt, amelyet a tartományi ombudsman is feljegyzett, de az eljárások során nemzetiségi indíttatású támadásból szinte minden esetben "átlagos verekedésként" csak szabálysértési eljárás indult az elkövetők ellen, vagy még az sem, pedig az esetek között akadtak gyilkossági kísérletek is. A korábbi évek tapasztalatainak függvényében, joggal várhatjuk el a szerbiai igazságszolgáltatástól, hogy végre változtasson a hozzáállásán, és az embereket a törvény előtt egyenlőként kezelve kutassa ... Tovább »
Kategória: Hírek | Megtekintések száma: 702 | Hozzáadta:: sash | Dátum: 2011-Szep-21

Az öt temerini fiatalember elleni erőszakos cselekedetet teljes egészében vizsgálják ki és az elkövetőket büntessék meg, követeli Bojan Pajtić tartományi kormányfő. Mindenkinek felelnie kell a tettéért, mert csak így tudjuk megóvni a népek békés együttélését. Mint ahogyan elítéltük azokat a cselekedeteket is, amikor a kisebbségek tagjait verték meg, most elítéljük azt is, amikor szerbek az áldozatok, olvasható Bojan Pajtić közleményében, aki szerint megengedhetetlen az etnikai alapú incidens a soknemzetiségű Vajdaságban.
Kategória: Hírek | Megtekintések száma: 217 | Hozzáadta:: sash | Dátum: 2011-Szep-21

Eszerint a megszálló erők tagjai csak abban az esetben zárhatóak ki a kárpótlásból, ha külföldi állampolgárok voltak a II. Világháború idején. Így elvileg egyetlenegy vajdasági magyart sem utasíthatnak el, ha jóvátételt szeretne, nyilatkozta a Szabadkai Rádiónak Varga László. A VMSZ parlamenti képviselője elmondta, be fognak nyújtani egy olyan módosítási indítványt is, hogy a háború alatt vagyonuktól megfosztottakat is kárpótolják, de erre kevés az esély, hogy a kormány elfogadja. Azt is szeretnék ugyanakkor elérni, hogy kevesebb iratot kelljen beszerezniük az érintetteknek a kárpótlási folyamat beindításához.
Kategória: Hírek | Megtekintések száma: 223 | Hozzáadta:: sash | Dátum: 2011-Szep-21

A vagyon-visszaszármaztatási törvény tervezetével kapcsolatosan a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) nyilvánvalóvá tette, hogy semmilyen körülmények között nem fog egy olyan törvényre szavazni a szerb parlamentben, amely bármilyen formában tartalmazza a kollektív bűnösség elvét.

"A vajdasági magyarság számára törlődött a kollektív bűnösség elve a vagyon-visszaszármaztatásról szóló törvény tervezetéből" - nyilatkozta a vajdasági Magyar Szónak Varga László, aki a VMSZ képviselőjeként vesz részt a szerb parlament munkájában. A képviselő elmondta, hogy miután ismertté vált a vagyon-visszaszármaztatási törvény első tervezete, a VMSZ világossá tette, hogy "semmilyen körülmények között nem tud egy olyan törvényre szavazni, amely bármilyen formában tartalmazza a kollektív bűnösség elv&e ... Tovább »

Kategória: Hírek | Megtekintések száma: 176 | Hozzáadta:: sash | Dátum: 2011-Szep-21

Újvidék magyarul is Újvidék lett, legalábbis két táblán már magyar nyelvű felirat áll a városban. Összesen 11-et helyeznek ki.

Újvidéken megkezdték a többnyelvű helységnévtáblák kihelyezését. A tartományi székvárosban eddig csak szerb nyelvű útjelző táblák voltak, de most Újvidék magyarul is Újvidék lett. A kisebbségi nyelvhasználatról szóló törvény alkalmazását a Vajdasági Magyar Demokratikus Közösség kezdeményezte és a tartományi ombudsman segítségével sikerült elérni, hogy a táblákon szerepeljen a település magyar neve is – hangzott el a Duna Televízió Nemzeti Krónika című műsorában.

Ez is egy fontos üzenet és ez a tábla valójában ennek a jelképe, hogy igenis mi itt vagyunk itt élünk, ez a föld a miénk is és jogunk van arra, hogy magyarul is ki legyenek írva a település ... Tovább »

Kategória: Hírek | Megtekintések száma: 261 | Hozzáadta:: sash | Dátum: 2011-Szep-21

A lelkes amatőr fotós csak akkor vette észre, hogy mit sikerült lefotóznia, amikor számítógépére töltötte a képeket.

UFO-t láttak Újvidéknél, a Fruska Gora lankái fölött - erről számolt be a Vajdasági Televízió szerb nyelvű híradója.

Az eset szeptember 10-én, egészen pontosan 16 óra 52 perckor történt, amit egy újvidéki amatőr fotós örökített meg véletlenül. A furcsa jelenséget ő maga is csak akkor vette észre, amikor feltöltötte számítógépébe a képeit.

A Szerb Polgári Repülési Igazgatóság azt állítja, hogy a kérdéses időpontban nem jártak repülők Újvidék felett.

A Fruska Gora térségében nem először észleltek a mostanihoz hasonló esetet. 1990-ben ugyanott egy repülőgépről láttak többen egy ismeretlen repülő tárgyat.

NLO-nad-Fruskom-Gorom-FOTO-VIDEO ... Tovább »

Kategória: Hírek | Megtekintések száma: 280 | Hozzáadta:: sash | Dátum: 2011-Szep-21

A köztársasági parlament rendkívüli ülésén a közvagyonról szóló törvény módosítási javaslatairól tárgyaltak. Đelić kormányalelnök szerint megvan az elfogadásához szükség többség.

Kategória: Hírek | Megtekintések száma: 212 | Hozzáadta:: sash | Dátum: 2011-Szep-20

Ez alkalomból tartottak sajtótájékoztatót Szabadkán katolikus püspökök rávilágítva arra a tényre, hogy a 2011–es népszámlálásról szóló törvény értelmében megengedett a vallási és nemzeti hovatartozás kinyilvánítása. Dr Németh László nagybecskereki megyéspüspök elmondta: ezekre a kérdésekre nem köteles senki sem válaszolni, a népszámláló biztosok valószínűleg fel sem fogják tenni őket, azonban a katolikus egyház arra kéri a híveket, hogy bátran tegyenek tanúságot hitükről, és válaszoljanak mind a két kérdésre, amely a vallási hovatartozásra és a nemzetiségre vonatkozik. Kihangsúlyozta: a tízévenkénti felmérés a társadalom mélyebb megismerésén és feltérképezésén túl a gazdasági, az egészségügyi, az ok ... Tovább »
Kategória: Hírek | Megtekintések száma: 232 | Hozzáadta:: sash | Dátum: 2011-Szep-20

Árfolyamlista

Időjárás-Palics

Animált időjárás

Friss Felhőkép

Friss Hőtérkép

Naptár

Hírforrások