Google email belépés Yahoo email belépés Eunet email belépés Tippnet email belépés Citromail belépés Freemail belépés -
Az ön IP címe: 3.146.105.194 , böngészőjének típusa és verziója: ,

Bejelentkezés

Hírmorzsák

YuEco

Statisztika

Nyitólap » 2011 » Szeptember » 15
Összesen 6 kiaszfaltozott utcát tekintett meg Saša Vučinić polgármester és Slavko Parać, a Városi Képviselő Testület elnöke, de nyilatkozatukból az is kiderült, hogy elkészült a palicsi Prežihov Voranc utca is, amelyet az autóút építési munkálataihoz szükséges homokot szállító kamionok tettek tönkre. Ezeket a munkálatokat a Szerbia Utai közvállalat finanszírozta, mint ahogyan a 4 és fél millió dinárba kerülő hajdújárási Ifjúsági brigádok utcát is, hiszen azt is a nehéz terhet szállító kamionok tették használhatatlanná. A Tartományi Nagyberuházási Alap támogatásának köszönhetően kiaszfaltozták a palicsi Fejős Klára utcát, a hajdújárási Május elseje és a Cánkár utcákat, továbbá a királyhalmi Szabadka és Kis Ferenc utcákat is. Ezek a munkálatok összesen 10 millió 565 ezer 242 dinárba kerültek.
Kategória: Hírek | Megtekintések száma: 218 | Hozzáadta:: sash | Dátum: 2011-Szep-15

. . . Sőt a demográfiai adatokat meghazudtolva több elsős iratkozott be a magyar tannyelvű 1. osztályba. A szórványban sikerült megszólítani a szülőket a magyar oktatás részére – összegezte a tanévkezdést sajtótájékoztató keretében ifjabb dr. Korhecz Tamás az MNT elnöke. A másik biztató adat, hogy ebben a tanévben több nyolcadikos iratkozott be négy éves középiskolába illetve gimnáziumba, mint az elmúlt tanévben. Ez pedig feltételezi a diákok felsőfokú továbbtanulási esélyeit. Az elért sikerek első sorban nagyméretű összefogásnak és a pedagógusok hozzáállásának köszönhető – mondta az MNT elnöke.
Kategória: Hírek | Megtekintések száma: 221 | Hozzáadta:: sash | Dátum: 2011-Szep-15

Szabadkán zárta kétnapos nemhivatalos látogatását Schmitt Pálné Makray Katalin, a magyar köztársasági elnök felesége. Mint azt Magyarország első emberének neje a Vajdasági Magyar Folklórközpontban elmondta, most először utazott egyedül külföldre, a Délvidéket pedig azért választotta, mert Szerbia még kívül esik az EU–n, a következő állomás ugyanezért Kárpátalja lesz. Errefelé talán még érzékenyebbek az emberek, talán úgy hiszik, rájuk kevesebb figyelem fordul. Amikor ezt az ember érzi, akkor elmegy kicsit simogatni, szeretgetni, mert ez nem azt jelenti, hogy nem törődünk egymással – mondta Szabadkán Schmittné Makray Katalin.
Kategória: Hírek | Megtekintések száma: 276 | Hozzáadta:: sash | Dátum: 2011-Szep-15

Elmarad Martonyi János magyar külügyminiszter csütörtökre tervezett találkozója szerb vendéglátójával, mivel Vuk Jeremic elutazott az ENSZ BT rendkívüli ülésére.

A Biztonsági Tanácsnak az észak-koszovói helyzet kiéleződése miatt összehívott összehívását Szerbia és Oroszország kérte.

A csütörtökön Belgrádba érkezett Martonyi Jánosnak az eredeti program szerint déltájban kellett volna kétoldalú megbeszélést folytatnia Jeremiccsel.

A magyar diplomácia vezetőjét a Nyugat-Balkánról szóló belgrádi nemzetközi biztonságpolitikai fórumra várják, amelyet Boris Tadic szerb elnök nyitott meg délelőtt.

Magyar diplomáciai források közölték az MTI tudósítójával, hogy Martonyit Bozidar Djelic, a szerb kormány alelnöke és integrációs ügyekért felelős minisztere fogadja, s a találkozó után sajtóértekezletet tartanak.

... Tovább »

Kategória: Hírek | Megtekintések száma: 213 | Hozzáadta:: sash | Dátum: 2011-Szep-15

A vasúttársaság vezetői azt állítják, hogy az orosz vonatok óránkénti 120 kilométeres sebességgel közlekednek majd a szerbiai síneken (Fotók: Tanjug)

A vasúttársaság vezetői azt állítják, hogy az orosz vonatok óránkénti 120 kilométeres sebességgel közlekednek majd a szerbiai síneken (Fotók: Tanjug)

Szeptember 15-e a szerb vasút napja. Ennek apropóján szerdán Belgrádban bemutatták az első olyan orosz dízelmotoros vonatot, amely annak a tizenkét szerelvényből álló kontingensnek a része, amelyet a Szerbiai Vasutak az orosz Metrovagonmas cégtől rendelt.

A szóban forgó vonatoktól várja a szerb ... Tovább »

Kategória: Hírek | Megtekintések száma: 292 | Hozzáadta:: sash | Dátum: 2011-Szep-15

Schmittné Makray Katalin kétnapos körútján azt mondta: számíthatnak az anyaország támogatására a vajdasági magyarok a megmaradásért való küzdelmükben.

A magyar államfő felesége szerint tiszteletreméltó az a tenni akarás, amellyel a vajdasági magyar közösség küzd a megmaradásért. Schmittné Makray Katalin kétnapos vajdasági körútján azt mondta: ebben a törekvésben számíthatnak az anyaország támogatására.

Makray Katalin külön kérése volt, hogy látogatása során a vajdasági magyarság központi helyei mellett kisebb településekre is ellátogasson. Zombori körútja után a bácskossuthfalvi Napsugár református óvoda legkisebbjeivel ismerkedett meg.


 

A köztársasági elnök felesége Újvidéken foly ... Tovább »

Kategória: Hírek | Megtekintések száma: 282 | Hozzáadta:: sash | Dátum: 2011-Szep-14

Megelőző intézkedési tervet dolgozott ki a szerb állami vezetés Boris Tadic elnökkel az élen arra az esetre, ha kiéleződne a helyzet Észak-Koszovóban azt követően, hogy szeptember 16-án lejár a KFOR-ral kötött ideiglenes megállapodás hatálya.

Ivica Dacic kormányfőhelyettes szerdai állásfoglalása szerint téves az a feltételezés, hogy Szerbia kész mindenről lemondani, csakhogy elnyerje az uniós tagjelölti státust Brüsszeltől. Kiemelte, hogy szükségessé teszi a szerb állam reagálását a pristinai hatóságoknak az a bejelentése, amely szerint az észak-koszovói jarinjei és a brnjaki átkelőkre vámosokat rendelnek ki.

A belgrádi sajtó értesülései szerint a koszovói kormány kedden állapodott meg a nemzetközi békefenntartókkal (KFOR), az Európai Unió koszovói igazságügyi és rendőrségi missziójával (EULEX) és az EU-val a ... Tovább »

Kategória: Hírek | Megtekintések száma: 244 | Hozzáadta:: sash | Dátum: 2011-Szep-14

Az előző évekhez hasonlóan rostélyon sült étel–, és ital jegyek megvásárlásával járulhatnak hozzá a polgárok a jótékonysági rendezvényhez, amelynek bevételéből főként művelődési egyesületeket, rászorulókat, és kiemelkedő tanulmányi eredményekkel rendelkező diákokat kívánnak támogatni. A tavalyi év során a legnagyobb ilyen jellegű adomány a Lazar Nešić Vegyészeti–technológiai Iskola sportpályájának felújítása volt, amelyhez az önkormányzat is hozzájárult. Az akció sikeressége sokban függ az időjárástól és a látogatók számától. A polgárokat szombat reggel 9 órától várják a Vigadónál.
Kategória: Hírek | Megtekintések száma: 237 | Hozzáadta:: sash | Dátum: 2011-Szep-14

A kormány parlamenti többsége nem kerül veszélybe akkor sem, ha a VMSZ hátat fordít a Demokrata Párti koalíciónak, írja a Večernje novosti. A lap szerint a magyar szavazatokat a Liberális Demokrata Párt voksaival helyettesítenék, ezzel kapcsolatban már folynak a tárgyalások. Szeptember végéig mindenképpen el kell fogadni a közvagyonról szóló törvényt, hisz az uniós elvárás. A kormányoldal jelenleg 123 szavazattal rendelkezik, s még három hiányzik. Az újság szerint a demokraták a VMSZ–t is megpróbálják meggyőzni, hogy változtassanak álláspontjukon, s szavazzák meg a vasútról szóló törvényt. Mint ismeretes, a magyar párt és a Liga azt követelte, hogy a vajdasági vasúti hálózat kerüljön tartományi hatáskörbe. Az LDP kész segítséget nyújtani a demokratáknak, hisz számukra az EU–s tagjelöltség a legfontosabb.
Kategória: Hírek | Megtekintések száma: 213 | Hozzáadta:: sash | Dátum: 2011-Szep-14

Egy munkacsoport is alakul, amelynek az lesz a feladata, hogy a vitatott törvényjavaslat végleges változatát elkészítse. Mirko Cvetković és Bojan Pajtić minapi megbeszélésén megegyezés született, hogy Vajdaság visszakapja a helyi utakat, valamint azokat az épületeket, amelyek az utóbbi években saját eszközeiből épített. Vajdaság viszont azt szeretné, hogy tartományi tulajdonban legyenek a volt Jugoszlávia területén található turisztikai létesítmények is, amelyeknek egykor Vajdaság volt a tulajdonosa. Ugyancsak dönteni kell arról is, ki vezesse a Vajdaság Vizei Közvállalatot.
Kategória: Hírek | Megtekintések száma: 218 | Hozzáadta:: sash | Dátum: 2011-Szep-14

Lekerült a szerb parlament mai ülésnapjának a napirendjéről az új rehabilitációs törvény tervezete, amely gyakorlatilag ismételten bevezette volna a kollektív bűnösség elvét, nyilatkozta a Szabadkai Rádiónak Varga László, a Vajdasági Magyar Szövetség parlamenti képviselője. Eszerint nem kaphattak volna kárpótlást, akik a II. világháborúban harci alakulat tagjai voltak, illetve akiket a háborút követően kivégeztek. A jelenleg hatályos rehabilitációs törvényhez viszonyítva egy másik lényegi kérdésben is történt volna változás: mégpedig szabályozták volna, hogy a rehabilitált személyek milyen kedvezményeket kaphattak volna. Varga szerint a kormány józan belátásának az eredménye, hogy visszavonta a törvényjavaslatot, s remélik, hogy az újabb tervezet nem lesz majd diszkriminatív.
Kategória: Hírek | Megtekintések száma: 299 | Hozzáadta:: sash | Dátum: 2011-Szep-14

Árfolyamlista

Időjárás-Palics

Animált időjárás

Friss Felhőkép

Friss Hőtérkép

Naptár

Hírforrások