Google email belépés Yahoo email belépés Eunet email belépés Tippnet email belépés Citromail belépés Freemail belépés -
Az ön IP címe: 3.134.104.173 , böngészőjének típusa és verziója: ,

Bejelentkezés

Hírmorzsák

YuEco

Statisztika

Nyitólap » 2011 » Szeptember » 13 » Nemzetközi védelmet kérnek a szerbiai bosnyákok
9:34 AM
Nemzetközi védelmet kérnek a szerbiai bosnyákok
Elnyomással vádolja a szerbiai hatóságokat a balkáni ország Szandzsák régiójában élő bosnyákok képviseleti szerve. A helyi szábor a külföldtől vár segítséget.

Szandzsák Szerbiához tartozó részének bosnyák képviseleti szerve, a helyi szábor nyilatkozatot fogadott el arról, hogy véleményük szerint a területet negatív diszkrimináció éri. A szerb hatóságok részéről tapasztalható megkülönböztetés a dokumentum szerint az élet minden területére kiterjed a muszlim többségű régióban.

A 136 ezres lélekszámú szerbiai bosnyák közösség nevében a szábor a nemzetközi közösség intézményeitől kér védelmet. A nyilatkozat kimondja: ha a hatóságok nem változtatnak magatartásukon, akkor a szandzsáki bosnyákságot polgári engedetlenségre szólítják fel, és tiltakozásokba kezdenek.

A szábor nyilatkozatot fogadott el arról is, hogy a jövőben Szandzsáki Népi Tanács néven működik. Előkészületeket tesz arra is, hogy szandzsáki képviseletet nyisson Brüsszelben, Washingtonban, Isztambulban és Szarajevóban.

A szerbiai bosnyák közösség néhány vezetője régóta hangoztatja, hogy Belgrád nem tanúsít megfelelő magatartást velük szemben. A bosnyák kisebbség önkormányzata, a Nemzeti Tanács például azért nem működik a mai napig sem, mert a belső választás során élére nem a szerb kormánynak megfelelő személy került. A voskolás után az akkor még létező, később felszámolt belgrádi kisebbségi minisztérium formai okokra hivatkozva szabálytalannak nyilvánította a bosnyák Nemzeti Tanács vezetőségének megválasztását.

A Szerbiai dél-nyugati, szandzsáki térségét egyébként a legsúlyosabban érinti az egész balkáni országot sújtó munkanélküliség.
Kategória: Hírek | Megtekintések száma: 208 | Hozzáadta: sash

Árfolyamlista

Időjárás-Palics

Animált időjárás

Friss Felhőkép

Friss Hőtérkép

Naptár

Hírforrások