Google email belépés Yahoo email belépés Eunet email belépés Tippnet email belépés Citromail belépés Freemail belépés -
Az ön IP címe: 13.59.231.155 , böngészőjének típusa és verziója: ,

Bejelentkezés

Hírmorzsák

YuEco

Statisztika

Nyitólap » 2011 » Szeptember » 21 » Már állnak a kétnyelvű táblák Újvidéken
11:00 AM
Már állnak a kétnyelvű táblák Újvidéken
Újvidék magyarul is Újvidék lett, legalábbis két táblán már magyar nyelvű felirat áll a városban. Összesen 11-et helyeznek ki.

Újvidéken megkezdték a többnyelvű helységnévtáblák kihelyezését. A tartományi székvárosban eddig csak szerb nyelvű útjelző táblák voltak, de most Újvidék magyarul is Újvidék lett. A kisebbségi nyelvhasználatról szóló törvény alkalmazását a Vajdasági Magyar Demokratikus Közösség kezdeményezte és a tartományi ombudsman segítségével sikerült elérni, hogy a táblákon szerepeljen a település magyar neve is – hangzott el a Duna Televízió Nemzeti Krónika című műsorában.

Ez is egy fontos üzenet és ez a tábla valójában ennek a jelképe, hogy igenis mi itt vagyunk itt élünk, ez a föld a miénk is és jogunk van arra, hogy magyarul is ki legyenek írva a településnevek a közterek, hiszen Újvidék nagyon nagy magyar hagyománnyal rendelkezik – mondta a műsorban Csonka Áron, a Vajdasági Magyar Demokratikus Közösség elnöke.

A helységnévtáblák kihelyezése a Városrendezési Intézet hatáskörébe tartozik. Összesen tizenegyet kell felállítani a székváros bejáratainál. Mindez 20 ezer euróba, azaz 6 millió forintba kerül.

Eddig kettőt állítottunk fel, újabb kettő ezekben a napokban kerül ki. A következő hetet is szeretnénk mihamarabb a székvárosi bejáratoknál felállítani, a kapott utasítással összhangban – nyilatkozta Mrijan Petrovic, az Újvidéki Városrendezési Intézet képviselője.

A VMDK hívta fel a figyelmet a magyar nyelvű táblák hiányára.
Technikai feltételeink nincsenek arra, hogy minden helységben megtekintsük az összes táblát, és ha az embereknek tudomásuk van arról, hogy valahol nem jártak el a törvénnyel összhangban, akkor jelentsék a tartományi ombudsman intézményénél – tette hozzá Vukasinovics Éva, tartományi ombudsman-helyettes.

Újvidéken a szerb mellett, a magyar, a szlovák és a ruszin is hivatalos nyelvnek számít. Az itt élő kisebbségeknek tehát joga van a többnyelvű táblákra.


Kategória: Hírek | Megtekintések száma: 263 | Hozzáadta: sash

Árfolyamlista

Időjárás-Palics

Animált időjárás

Friss Felhőkép

Friss Hőtérkép

Naptár

Hírforrások