Google email belépés Yahoo email belépés Eunet email belépés Tippnet email belépés Citromail belépés Freemail belépés -
Az ön IP címe: 3.142.174.55 , böngészőjének típusa és verziója: ,

Bejelentkezés

Hírmorzsák

YuEco

Statisztika

Nyitólap » 2011 » Szeptember » 26 » Lefújták a magyar helységnévtáblákat Újvidéken
4:48 PM
Lefújták a magyar helységnévtáblákat Újvidéken

A tartományi ombudsman közbenjárására tizenegy többnyelvű táblát helyeztek ki a tartományi székvárosban.

Ismeretlen tettesek összefirkálták a többnyelvű helységnévtáblákat magyar feliratát Újvidéken – számolt be a Duna Televízió Nemzeti Krónika című műsora.

Néhány nappal ezelőtt a tartományi ombudsman közbenjárására tizenegy többnyelvű táblát helyeztek ki a tartományi székvárosban. Korábban csak szerb nyelvű tájékoztatók voltak.

Festékszóróval csak a település magyar nyelvű elnevezését fújták le.

Feljelentésről vagy nyomozásról még nem érkezett hivatalos értesítés.


A tartományi ombudsman erélyesen elítéli a táblarongálást

A vajdasági ombudsman a legerélyesebben elítéli, hogy ismeretlen tettesek festékszóróval lefújták a közelmúltban elhelyezett többnyelvű helységnévtáblán a magyar feliratot Újvidéki Temerin felőli bejáratánál, mint ahogyan arról a média is tájékoztatott az elmúlt hétvégén.
A többnyelvű helységnévtáblák elhelyezése, mint a nemzeti kisebbségek identitásának megőrzését szolgáló jog megvalósulási formája a helyi önkormányzatok kötelessége is, a Szerb Köztársaság Alkotmánya mellett két törvény, egy tartományi képviselőházi döntés, s a helyi önkormányzatok statútuma is előlátja.
A tartományi ombudsman június végén küdte el ezzel kapcsolatos ajánlásait az újvidéki önkormányzat felé, Újvidék város pedig szeptember 20-án tájékoztatta a tartományi ombudsmant, hogy Temerin, Veternik és Pétervárad felől elhelyezeték a többnyelvű táblákat, a többi irányból pedig folyamatban van azok elhelyezése.
A tartományi ombudsmani hivatal a mostani vandál cselekedetet egyúttal saját maga, e független és önálló intézmény elleni támadásnak is minősíti, amely megfogalmazta és továbbította az említett ajánlást.

Kategória: Hírek | Megtekintések száma: 227 | Hozzáadta: sash

Árfolyamlista

Időjárás-Palics

Animált időjárás

Friss Felhőkép

Friss Hőtérkép

Naptár

Hírforrások