Google email belépés Yahoo email belépés Eunet email belépés Tippnet email belépés Citromail belépés Freemail belépés -
Az ön IP címe: 3.145.60.166 , böngészőjének típusa és verziója: ,

Bejelentkezés

Hírmorzsák

YuEco

Statisztika

Nyitólap » 2011 » Szeptember » 10 » Belgrádi fórum - Szerbiának az Európai Unióban van a helye
10:40 PM
Belgrádi fórum - Szerbiának az Európai Unióban van a helye
Boris Tadic szerb elnök és Herman Van Rompuy, az Európai Tanács elnöke pénteken azt hangsúlyozta, hogy Szerbiának az Európai Unióban (EU) van a helye. A politikusok kijelentései a Szerbia és az EU kapcsolatairól rendezett belgrádi fórumon hangzottak el.

A belgrádi tanácskozáson mondott beszédében a szerb elnök kiemelte: Belgrád mindent megtett azért, hogy megkezdődjenek a csatlakozási tárgyalások az unióval. "Ezen az úton Szerbia nem vár el semmilyen privilégiumokat és semmilyen könnyítéseket, ugyanakkor nem fogadhatunk el velünk szemben támasztott új feltételeket sem" - mondta Tadic. "Annak a politikának amely Szerbiát az EU-ba vezeti, nincs alternatívája" - tette hozzá.

Boris Tadic nyomatékosan hangsúlyozta: Szerbia nem az az ország, amely új válságokat gerjeszt, Szerbia nem kívánja a feszültség növekedését, hanem az öröklött, de különösen a Jugoszlávia széthullásából eredő problémák megoldására törekszik.

"Senkinek sem kell győzködnie Szerbiát arról, hogy a koszovói kérdést még az EU-hoz való csatlakozása előtt meg kell oldani" - mondta a szerb elnök.

Szerinte a koszovói kérdés kompromisszumos megoldásának a következő elemeket kell tartalmaznia: garantálni kell az enklávékban élő szerbek biztonságát, szabályozni kell a szerb kultúra szempontjából jelentős műemlékek státusát, s ugyancsak szabályozni kell a Koszovóban élő szerbek és Szerbia Koszovóban levő állami vagyonának státusát. A szerb elnök óva intett azoktól a veszélyektől, amelyek az ottani helyzet erőszakos megváltoztatása nyomán állhatnak elő.

Herman Van Rompuy kiemelte: figyelemmel kísérik Belgrád és Pristina kapcsolatainak alakulását, s e kapcsolatok állapota kulcsfontosságú tényező lesz akkor, amikor Szerbia uniós jelöltségéről döntenek. A magas rangú brüsszeli tisztségviselő elismeréssel szólt arról a haladásról, amelyet az utóbbi három évben Szerbia elért, és arra szólította fel a szerb vezetőket, hogy továbbra is ragaszkodjanak az európai célokhoz.

Az értekezleten felszólalt Bozidar Djelic, a szerb kormány alelnöke is, aki kiemelte, hogy az uniós csatlakozás Szerbia stratégiai célja.

Kategória: Hírek | Megtekintések száma: 270 | Hozzáadta: sash

Árfolyamlista

Időjárás-Palics

Animált időjárás

Friss Felhőkép

Friss Hőtérkép

Naptár

Hírforrások