Google email belépés Yahoo email belépés Eunet email belépés Tippnet email belépés Citromail belépés Freemail belépés -
Az ön IP címe: 3.141.100.120 , böngészőjének típusa és verziója: ,

Bejelentkezés

Hírmorzsák

YuEco

Statisztika

Nyitólap » 2011 » November » 10 » A szerb ellenzék egyértelmű politikát sürget Koszovó ügyében
5:18 PM
A szerb ellenzék egyértelmű politikát sürget Koszovó ügyében
Döntsék el: kitartunk-e az úttorlaszok mellett, vagy el kell távolítani a barikádokat Észak-Koszovóban - jelentette ki Tomislav Nikolic, a Szerb Haladó Párt vezetője.

A szerb kormány ne reménykedjen abban, hogy támogatni fogjuk a Koszovóról szóló nyilatkozatot, ha világosan nem mondják meg, hogy mi az állam állásfoglalása Koszovó ügyében - mondta Nikolic.

A Vecernje novosti című belgrádi lap szerdai száma szerint Nikolic úgy véli, hogy "egész Szerbiának fel kell sorakoznia egy Koszovóról szóló egységes terv mögött".

Arra a kérdésre, hogy "mi lesz, ha Szerbia december 9-én nem kapja meg a tagjelölti státust" az Európai Uniótól, Nikolic azt válaszolta: "Világosan tudtára kell adni Európának, hogy ha megfosztanak bennünket Koszovótól, akkor a további tárgyalásoktól is megfosztják Belgrádot". Egyébként is - fűzte hozzá Nikolic - "a kormány sok képviselője úgy véli: a tegjelőlti státus elhalasztása nem jelenti a világ végét, én viszont biztos vagyok benne, hogy az a kormány végét fogja jelenteni".

Többé-kevésbé a fentiekkel megegyező a véleménye a kérdésről a Szerb Megújhodási Mozgalomnak (SPO) is, amely már jelezte, hogy "nem fogják támogatni a Koszovóról készülő kormánynyilatkozatot, ha abban nem szólítják fel egyértelműen az ott élő szerbeket, hogy távolítsák el az úttorlaszokat és tegyék lehetővé a szabad közlekedést az utakon". Az SPO ahhoz is ragaszkodik, hogy a szerb parlament álljon ki a Belgrád és Pristina közötti eddigi megállapodások mellett, amelyek az unió közvetítésével jöttek létre.

A kormány készülő Koszovó-deklarációjáról nyilatkozott Boris Tadic szerb államfő is, aki annak a reményének adott hangot, hogy a parlamenti pártok között egyetértés jön létre a nyilatkozatról.

Egyes hírek szerint a Koszovóról szóló nyilatkozatot már a csütörtöki nap folyamán véglegesíti a szerb kormány. Slavica Djukic Dejanovic, a parlament elnöke pedig azt valószínűsítette szerdai nyilatkozatában, hogy a hét végéig összehívhatja a parlament ülését, amelyen a képviselők véleményt mondhatnak a kormány deklarációjáról.


Kategória: Hírek | Megtekintések száma: 229 | Hozzáadta: sash

Árfolyamlista

Időjárás-Palics

Animált időjárás

Friss Felhőkép

Friss Hőtérkép

Naptár

Hírforrások