Google email belépés Yahoo email belépés Eunet email belépés Tippnet email belépés Citromail belépés Freemail belépés -
Az ön IP címe: 13.58.137.218 , böngészőjének típusa és verziója: ,

Bejelentkezés

Hírmorzsák

YuEco

Statisztika

Nyitólap » 2011 » November » 21
Szerbia Alkotmánybírósága szerdán, november 23-án vitatja meg a Koštunica-féle Szerbiai Demokrata Pártnak (DSS) és az Új Szerbiának a vajdasági hatásköri törvény alkotmányossága értékelésére vonatkozó kezdeményezését – olvasható az Alkotmánybíróság honlapján. Az DSS és az Új Szerbia 2009 december végén nyújtotta be az Alkotmánybíróságnak a javaslatot, hogy foglaljon állást a Vajdaság illetékességének meghatározásáról szóló, ugyanazon év novemberének végén elfogadott törvény alkotmányosságáról, valamint a Tartomány Statútumának az alkotmányosságáról. A DSS és az Új Szerbia képviselői akkor azt állították, hogy a két aktus nincs összhangban a törvényekkel és alkotmányellenes, mert ellentétben van a szerbiai polgárok egyenjogúságával, és lehetőséget nyit a szeparatizmus előtt. ( ... Tovább »
Kategória: Hírek | Megtekintések száma: 217 | Hozzáadta:: sash | Dátum: 2011-Nov-21

Boris Tadić szerbiai államelnök ma kijelentette, hogy a Pristinával folytatott technikai megbeszélések nem vezetnek Koszovó függetlenségének sem explicit, sem implicit elismeréséhez. „Továbbra is építő jellegű politikát folytatunk, de semmilyen feltétellel sem ismerjük el Koszovó függetlenségét, sem explicit, sem implicit módon” – mondta az újságíróknak Tadić Udvarnokon a gáztározó üzembe helyezése alkalmával. Tadić rámutatott arra, hogy Brüsszelben technikai megbeszélések folynak, amelyek nagyon is kérdésessé tehetik Szerbia helyzetét a függetlenség implicit elismerésének a kockázata által, és kiemelte, hogy erről gondot viselnek a megbeszélések során. „A koszovói szerbek védelme a legfontosabb küldetés mind Szerbia elnöke, mind pedig kormánya számára” – mondta Tadić. A daytoni egyezmény 16. &ea ... Tovább »
Kategória: Hírek | Megtekintések száma: 182 | Hozzáadta:: sash | Dátum: 2011-Nov-21

A média-, illetve a kulturális stratégia elfogadása lesz az MNT holnapi ülésének két kiemelten fontos napirendi pontja. A Pannon TV Interjú című műsorában az MNT elnöke, Dr. Korhecz Tamás azt mondta: mindkét dokumentum célja, a vajdasági magyarság identitásának erősítése és az értékteremtés, illetve az értékmegőrzés.

Kategória: Hírek | Megtekintések száma: 297 | Hozzáadta:: sash | Dátum: 2011-Nov-21

Információink szerint még ebben a hónapban szavaznak a szerb szkupstinában a rehabilitációs törvényről, amellyel értékelések szerint orvosolják a vagyon-visszaszármaztatásról és kárpótlásról szóló törvényt is, amely kollektív bűnösséggel bélyegezte meg az itteni magyarságot. Ám nem mindenki ért azzal egyet, hogy ez a törvény ezt a kérdést – mármint a kollektív bűnösség elvének törvénybe emelését – megnyugtató módon rendezi.
A Vajdaság Ma főoldaláról letölthető a rehabilitációról szóló törvény javaslata -- Katt ide --, s így mindenki maga alakíthatja ki véleményét, s maga győződhet meg, hogy melyik álláspontnak ad igazat. Még javaslatról van szó, tehát lehetne még változtatni rajta.
A törv&ea ... Tovább »
Kategória: Hírek | Megtekintések száma: 255 | Hozzáadta:: sash | Dátum: 2011-Nov-21

Oliver Dulić környezetvédelmi miniszter elmondta, hogy a kormányban nincs működési válság, viszont eltérő nézetek vannak a koszovói kérdés rendezését és az európai integrálódás folytatását illetőleg. A Blic napilap mai számában Dulić hangoztatta, hogy a hatalmi koalíció nincs veszélyeztetve, és elvetette a rendkívüli választások lehetőségét. Elmondta, hogy a kormány tagjai között bizonyos nézetkülönbség mutatkozik a koszovói politikával vagy az európai integráció folytatásával kapcsolatban, de tagadta, hogy a Demokrata Párton (DP) belül összetűzések lennének e kérdések miatt. Azt is cáfolta, hogy a DP által irányított minisztériumok nem tartanák magukat a Prištinával Brüsszelben elért megállapodásokhoz. „Ezek a híresztelések nem pontosak, és a legjobban a politikánkkal összhangban levő megállapodások alkalmazása fog ... Tovább »
Kategória: Hírek | Megtekintések száma: 245 | Hozzáadta:: sash | Dátum: 2011-Nov-21

Predrag Novikov, a brüsszeli Vajdasági Iroda főnöke tegnap kijelentette, hogy semmiképpen sem mindegy, hogy Szerbia vajon decemberben vagy pedig később kapja-e meg az EU-tagjelölti státust.
„A mi érdekünket az szolgálja, ha ez már most megtörténik, már csak az EU új költségvetésének tervezése végett is. Rendkívül fontos, hogy az EU új költségvetésébe hivatalos tagjelöltként kerüljünk bele, mert ebben az esetben lehetőségünk nyílna arra, hogy jelentős pénzeszközöket kapjunk” – mondta Novikov az Autonomija (www.autonomija.info) internetes portál szerkesztőjének. Hozzáfűzte, hogy Szerbia stratégiai érdeke a tárgyalások dátumának a mielőbbi kijelölése is, mert ez nyitja meg a számára eddig elérhetőeknél sokkal bőségesebb európai alapokat.(beta)
Kategória: Hírek | Megtekintések száma: 243 | Hozzáadta:: sash | Dátum: 2011-Nov-21

A Vajdasági Magyar Demokrata Párt, a Vajdasági Magyarok Demokratikus Közössége, a Magyar Polgári Szövetség és a Magyar Remény Mozgalom úgy értékelte, hogy a vajdasági magyar médiastratégia előkészített javaslata elfogadhatatlan, és cenzúrához vezet. A stratégiáról holnap kellene szavaznia a Magyar Nemzeti Tanácsnak, amelyben a legerősebb kisebbségi pártnak, a Vajdasági Magyar Szövetségnek (VMSZ) van többsége. A négy párt arra kéri az értelmiségieket és az egyházi méltóságokat, akik az MNT-ben szavazati joggal rendelkeznek, hogy ne szavazzák meg ezt a dokumentumot – közli a mai Magyar Szó. A felszólítás aláírói szerint a stratégiajavaslat indokolatlanul előtérbe helyezi azokat a médiumokat, amelyeket a VMSZ magas rangú tisztségviselői alapítottak (köztük az MNT jelenlegi elnöke is). A négy párt ké ... Tovább »
Kategória: Hírek | Megtekintések száma: 258 | Hozzáadta:: sash | Dátum: 2011-Nov-21

Árfolyamlista

Időjárás-Palics

Animált időjárás

Friss Felhőkép

Friss Hőtérkép

Naptár

Hírforrások