Google email belépés Yahoo email belépés Eunet email belépés Tippnet email belépés Citromail belépés Freemail belépés -
Az ön IP címe: 18.227.114.125 , böngészőjének típusa és verziója: ,

Bejelentkezés

Hírmorzsák

YuEco

Statisztika

Nyitólap » 2011 » November » 18

Ezrével hagyják el Szerbiát a kínai kiskereskedők a fizetőképes kereslet zuhanása miatt

Üresen tátonganak a kínai piacok Belgrádban, ahogy a vásárlók után eltűnnek az árusok is. A tavalyi év közepéig mintegy 6000 kínai árus dolgozott a szerb fővárosban, a környéken lakók állandóan panaszkodtak a hatalmas forgalom, a szemét és a lehetetlen közlekedési viszonyok miatt - alig lehetett átférni a pultok és az áruk halmai között. Ma csaknem üres a kínai piac. Mint az egyik árus elmondta a SETimesnak, a szerbeknek elfogyott a pénze, emiatt nekik nincs bevételük, kénytelenek továbbállni. Aki tud, uniós országba, aki nem, az még messzebb. A helyi kínai szövetség szerint mintegy 3000-en adták fel szerbiai egzisztenciájukat.

Az elemzők szerint a kínaiak távozása a makrogazdasági szinten nemigen lesz érezhető, de komolyan érin ... Tovább »

Kategória: Hírek | Megtekintések száma: 191 | Hozzáadta:: sash | Dátum: 2011-Nov-18

Több vajdasági településen kézbesítettek ki a postások katonai idézéseket, amelyben a címzetteket felszólítják, rendezzék naprakészre tartalékos állapotukat. A VMSZ elnöke arra kér mindenkit, jelenjenek meg a hatóságok előtt, mert szó sincs besorozásról.

Kategória: Hírek | Megtekintések száma: 244 | Hozzáadta:: sash | Dátum: 2011-Nov-18

Kiöregedett a Ludasi-tóban a mocsáriteknős-populáció.  Aggodalomra ad okot az is, hogy az állatok nemi összetétele is megbomlott – figyelmeztet a Riparia Természetbarátok Egyesülete. A szervezet Szabadkán ismertette A mocsári teknős védelme és megfigyelése a Ludasi-tavon a helyi iskolások bevonásával elnevezésű projekt eredményeit. Az akciót a Tartományi Sport- és Ifjúsági Titkárság 100 ezer dinárral támogatta.

Kategória: Hírek | Megtekintések száma: 263 | Hozzáadta:: sash | Dátum: 2011-Nov-18

A Vigadó teraszán 11 órakor kiállítás nyílik, amelyen a helybeli borászok mutatják be nemcsak boraikat, hanem a kínálat elengedhetetlen tartozékait, a különféle palackokat, címkéket. Népszerűsítő kiadványaikkal a kiállításon jelen lesznek Szerbia több borvidékének városai is, akik egyúttal versenyeznek is majd egymással. Bort és pálinkát egész nap lehet majd kóstolni. Délben a Kisvendéglőben családi ebéd, majd a Vigadónál a "Nesanica" tamburazenekar műsora várja a látogatókat. Délután szakmai összejöveteleket szerveznek, ezek témája a borturizmus, a borutak népszerűsítése, a szőlészet–borászat fejlesztése, anyagi támogatása. A díjkiosztóra 18 órakor kerül sor.
Kategória: Hírek | Megtekintések száma: 208 | Hozzáadta:: sash | Dátum: 2011-Nov-18

Ötvenezer tonna idei termésű kukoricát vásárol fel az Árutartalékok Igazgatósága kilónkénti 18 dináros áron – jelentette be Dušan Petrović szerbiai kereskedelmi és mezőgazdasági miniszter. A felvásárlás hétfőn kezdődik meg, a szabadkai termelőknek Topolyára kell elszállítaniuk terményüket, amennyiben el kívánják adni. A szállítási költségek miatt a kukorica kilójáért 16 dinár körüli árat tudnak majd kapni, de így is megéri nekik az értékesítés – vélik az itteni szövetkezetek képviselői –, mivel a kereskedők jelenleg 15 dinárnál nem kínálnak többet az idei kukoricáért. Az árutartalékoknak legalább 10 és legfeljebb 100 tonna kukoricát lehet felkínálni, a termény kifizetésére az átvételtől számított egy hét eltelte után kerül sor.
Kategória: Hírek | Megtekintések száma: 243 | Hozzáadta:: sash | Dátum: 2011-Nov-18

Szabadka polgármestere és Klemens Koja osztrák nagykövet, egyben a Swarovski vállalat képviselője. – "A memorandum aláírásával városunk egy olyan felelősséget vállalt magára, amely szerint rövid időn belül meg kell teremtenie a feltételeket a beruházás megkezdésére. Elkezdtük a szükséges infrastruktúra kialakítását az erre előlátott 7,8 hektárnyi földterületen a gyár két fázisának kiépítéséhez, hozzájárulva ahhoz, hogy az esetleges befektetők számára Szabadkát még vonzóbbá tegyük” – nyilatkozta Saša Vučinić polgármester. A gyár Kisbajmokon épül majd fel, mintegy 600 új munkahelyet teremtve. A Swarovski International Holding egyébként világszerte 23 millió embert foglalkoztat, a 2010–es évi forgalmuk pedig elérte 2 milliárd eurót.
Kategória: Hírek | Megtekintések száma: 199 | Hozzáadta:: sash | Dátum: 2011-Nov-18

A bérekre kirótt adók Szerbiában az EU átlagának szintjén állnak, de a fizetések jóval alacsonyabbak, s nincs is megfelelő arány az alacsonyabb és a magasabb fizetések megadóztatása között, tájékoztatott ma az EurAktiv Srbija portál.
A gazdasági együttműködési és fejlesztési szervezet (OECD) adatai szerint a bruttó bérek adóterhei Szerbiában 38,5 százalékát tesznek ki, míg az EU-ban 39 százalékot.

Ez a megterhelés, az EurAktiv elemzése szerint, a nettó bérek 63 százalékos adójának felel meg, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy a munkavállalónak kifizetett minden 100 dinár bér után a szerbiai munkaadónak még 63 dinárt kell az államnak adnia adók és járulékok címén.

A bérek megadóztatásának rendszerével azonban Szerbiában nem csak azzal van gond, hogy az átlagbérek esetében túl maga ... Tovább »
Kategória: Hírek | Megtekintések száma: 229 | Hozzáadta:: sash | Dátum: 2011-Nov-18

Valamennyi szomszédos országban választásokat tartanak jövőre, ami megterheli Magyarország szomszédsági kapcsolatait - állítja az államtitkár.

Kemény év következik Magyarország szomszédsági kapcsolataiban, hiszen valamennyi szomszédos országban választásokat tartanak az elkövetkező egy évben - jelentette ki Németh Zsolt, a magyar külügyminisztérium parlamenti államtitkára a román közszolgálati televízió kolozsvári stúdiójának adott, élőben közvetített interjúban.

Az államtitkár úgy vélte, a választások meg fogják terhelni Magyarország szomszédsági kapcsolatait, és próbára fogják tenni a határon túli magyar közösségek mentális állóképességét. "Bízom benne, hogy jól sikerül venni ezt az akadályt, és a Kárpát-medencei magyarság politikai képviselete megerősödve fog kikerülni ebből a megmérettetésből" - jelentette ... Tovább »

Kategória: Hírek | Megtekintések száma: 253 | Hozzáadta:: sash | Dátum: 2011-Nov-18

Létszámhiány miatt a Köztársasági Parlament csütörtökön nem tűzte napirendre a módosított törvényjavaslatot.

Kategória: Hírek | Megtekintések száma: 197 | Hozzáadta:: sash | Dátum: 2011-Nov-18

Kéthónapos szünet után jövő hétfőn folytatódik a belgrádi-pristinai párbeszéd.

Belgrádban Boriszlav Sztefanovics, a szerb tárgyalóküldöttség vezetője, Brüsszelben pedig Catherine Ashton, az Európai Unió az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselőjének szóvivője jelentette be csütörtökön a párbeszéd folytatását. Sztefanovics szerint a brüsszeli megbeszélésen egyebek mellett az egyetemi diplomák elismeréséről, Koszovó regionális rendezvényeken való képviseletéről és az észak-koszovói határátkelőkön kialakult helyzetről lesz szó.

Brüsszeli források szerint a tárgyalófelek megvitatják azt a javaslatot, hogy az észak-koszovói válság tárgyát képező a brnjaki és jarinjei határátkelő forgalmát közösen ellenőrizzék koszovói és szerb határ-, illetve vámőrök az Európai Unió rendőri és igazságügyi ... Tovább »

Kategória: Hírek | Megtekintések száma: 171 | Hozzáadta:: sash | Dátum: 2011-Nov-18

A városi költségvetés az év első kilenc hónapjára vonatkozó jelentéséből kiderül, hogy az önkormányzat virtuális költségvetéssel gazdálkodik – emelték ki a Vajdasági Magyar Szövetség képviselői felszólalásukban a képviselő-testület tegnapi ülésén, amelyen több mint ötven napirendi pontról döntöttek. Az ülés csaknem kilenc órán át tartott.

Mint arra Maglai Jenő a költségvetés kapcsán rámutatott, a korábbi években eddig az időszakig az egész évre tervezett összeg legalább 75 százalékát megvalósították, ennek ellenére az idén a tervezettnek csupán 59 százalékát sikerült.

Kern Sólya Mária< ... Tovább »

Kategória: Hírek | Megtekintések száma: 259 | Hozzáadta:: sash | Dátum: 2011-Nov-18

Az adóhivataltól megörökölt tartozást az önkormányzat fizetteti meg – Aki úgy véli, nem tartozik, kérvényt kell írnia, s be kell fizetnie a 350 dináros illetéket, hogy a tartozást leírjá.

November folyamán mintegy kilencezer polgár címére érkezett befizetőlap az önkormányzattól helyi járulék címén, csakhogy több helyi közösségben már évekkel ezelőtt megszűnt a helyi járulék. A polgárok nem értik, milyen adósságot követelnek rajtuk, és többen a helyi közösségeben érdeklődnek, hogy mi ilyenkor a teendő, és kihez kellene fordulniuk. Ezzel kapcsolatban először a kisbajmoki, majd a Peščara helyi közösségből érkezett levél, melyben arról értesítik a polgárokat, hogy ne fizessék ki a tartozást addig, amíg meg nem bizonyosodnak róla, hogy valós kötelezettségről vagy elévült adósságról van-e szó. ... Tovább »
Kategória: Hírek | Megtekintések száma: 231 | Hozzáadta:: sash | Dátum: 2011-Nov-18

Árfolyamlista

Időjárás-Palics

Animált időjárás

Friss Felhőkép

Friss Hőtérkép

Naptár

Hírforrások