Google email belépés Yahoo email belépés Eunet email belépés Tippnet email belépés Citromail belépés Freemail belépés -
Az ön IP címe: 3.133.79.70 , böngészőjének típusa és verziója: ,

Bejelentkezés

Hírmorzsák

YuEco

Statisztika

Nyitólap » 2011 » November » 15
Magyarországi civil szervezetek memorandumot írtak alá, amelyben figyelmeztetik a magyar kormányt, hogy óriási Budapest felelőssége a Szerbia EU tagjelölti státusáról való december 9–i szavazás előtt, mert a szerb kárpótlási törvény miatt csak alaposan átgondolt, ellenőrzött, írásba foglalt garanciákon alapuló állásfoglalás születhet. A Szerb Kormány arról győzködi a kormánykoalíció részét alkotó Vajdasági Magyar Szövetséget, általa pedig Magyarország Kormányát, hogy a kárpótlási törvény hibáját egy másik, az úgynevezett rehabilitációs törvénnyel lehet korrigálni, anélkül, hogy a már megszavazott kárpótlási törvényből a kollektív bűnösséget sugalló törvény–szakaszt törölnék. A magyarországi civil szervezetek szerint viszont tisztázatlan, hogy kinél lesz a bizonyítási kényszer, holott ehhez nyilvánvalóan csak a szerb államnak vannak eszközei. Garanciá ... Tovább »
Kategória: Hírek | Megtekintések száma: 247 | Hozzáadta:: sash | Dátum: 2011-Nov-15

Ismét nehéz napok állnak Szerbia előtt. A tagjelölt státusról szóló döntést várhatóan az utolsó pillanatban hozzák meg – mondja Božidar Đelić kormányalelnök. A diplomácia keményen lobbizik, hogy meggyőzze az Európai Unió tagországait: a tagjelöltség nem kiváltság lenne, hanem Szerbia kiérdemelt státusa.

Kategória: Hírek | Megtekintések száma: 188 | Hozzáadta:: sash | Dátum: 2011-Nov-15

A népességcsökkenés fő oka a születések elenyésző száma. A gyermekvállalás ma kockázatos kaland, az anyagi bizonytalanság sokakat elriaszt a családalapítástól.


Kategória: Hírek | Megtekintések száma: 274 | Hozzáadta:: sash | Dátum: 2011-Nov-15

A Szerbiai Statisztikai Intézet közétette az októberben elvégzett népszámlálás első részeredményeit.

A népszámlálás eddig feldolgozott adatai arról tanúskodnak, hogy az országnak 7.120. 666 lakosa van, 377.335-el kevesebb, mint 2002-ben. Ez öt százalékos csökkenést jelent a korábbi népszámláláskor kapott adathoz képest. Szerbia 168 községe közül 146-ban csökkent a lakosság lélekszáma és csak 22-ben növekedett. Ezek utóbbiak közé tartozik a belgrádi és az újvidéki község is. 


Szerbia immár egyetlen tartományában, a sokáig legfejlettebb régiónak számító Vajdaságban 1.916.889 ember él, 5,7 %-al kevesebb, mint kilenc évvel ez előtt. Az országban 17 olyan város található, ahol a lakosság léleszáma meghaladja az ötvenezret. Belgrádnak, mint településnek, a peremkerületek nélkül 1.154.589 lak ... Tovább »

Kategória: Hírek | Megtekintések száma: 275 | Hozzáadta:: sash | Dátum: 2011-Nov-15

Alacsonyabb gázszállítási díjat alkudna ki Magyarországtól Szerbia, máskülönben az Európai Bírósághoz fordul - közölte a Politika című szerb napilapra hivatkozva a Bloomberg hírügynökség.
Szerbia azt kéri Magyarországtól, hogy csökkentse az Oroszországból vásárolt gázért kiszámlázott, ezer köbméterenként 30 dolláros szállítási díjat - írja a Bloomberg az állami Srbijagas egyik, a Politika című lapnak nyilatkozó vezetőjére hivatkozva. Ez a tranzitdíj a lap szerint a hatszorosa a régiós átlagnak. Ha az év végéig nem születik megegyezés, akkor Szerbia az Európai Bíróság elé viheti az ügyet - mondta Dušan Bajatović. (VajdaságMa)
Kategória: Hírek | Megtekintések száma: 195 | Hozzáadta:: sash | Dátum: 2011-Nov-15

Oroszország valószínűleg konfliktusba keveredne a NATO-val és tönkretenné kapcsolatait Szerbiával is, amennyiben eleget tenne a koszovói szerbek orosz állampolgárság iránti, tömeges kérelmének- írja a Kommerszant című orosz napilap.

Szerb sajtójelentések szerint több mint 20 ezer koszovói szerb fordult az orosz törvényhozás alsóházához, az Állami Dumához azzal a kéréssel, hogy adják meg nekik az orosz állampolgárságot. A belgrádi orosz nagykövetséghez fordulók ezt azzal indokolták, hogy akkor nagyobb biztonságban éreznék magukat.

Mint a Kommerszant című orosz napilap Andrej Klimovtól, a Duma nemzetközi kapcsolatok bizottságának alelnökétől megtudta, hozzájuk még nem érkezett be a kérelem.

Nem új keletű az ötlet, hogy a szerbek különleges kapcsolatát Oroszországgal jogi formába öntsék- emlékeztetett a lap. A kilencvenes évek v&e ... Tovább »
Kategória: Hírek | Megtekintések száma: 186 | Hozzáadta:: sash | Dátum: 2011-Nov-15

A német külügyminiszter szerint Szerbia számára a legfontosabb csatlakozási feltétel a Koszovóval való jószomszédi viszony kiépítése.

Minden tagjelöltnek maradéktalanul eleget kell tennie az uniós mércéknek. Ezek a hatékony irányításra, a korrupció és a szervezett bűnözés elleni harcra terjednek ki, valamint – Szerbia esetében hatványozottan – a jószomszédi viszonyok kiépítésére is – fejtette ki Guido Westerwelle (a képen) a hétfői brüsszeli uniós külügyminiszteri értekezletet követően azon újságírói kérdésre válaszolva, amely Szerbia (december 9-ei) tagjelölti státusa elnyerésének esélyeit firtatta.
< ... Tovább »
Kategória: Hírek | Megtekintések száma: 240 | Hozzáadta:: sash | Dátum: 2011-Nov-15

A parkolójegyek kifizetésének elmulasztásáért kiadott pótjegyek megfizettetése alkotmányellenes – ezt a döntést hozta meg az Alkotmánybíróság az október végi ülésén. Ám addig, amíg ez a határozat nem jelenik meg a Hivatalos Közlönyben, a régi rendelet van érvényben – tudtuk meg Zlatko Marosiuk , szabadkai ombudsmantól.

Az Alkotmánybíróság ezzel a döntésével a pótjegy fogalmát, illetve a városi képviselő-testület által meghozott, a közparkolók használatáról szóló rendeleteket érvényteleníti, hiszen alkotmányellenesek, illetve törvénybe ütközőek. A kommunális tevékenységekkel foglalkozó törvény nem ismeri a pótjegy fogalmát, és ebből kifolyólag nem is határozza meg ennek a privilegi ... Tovább »

Kategória: Hírek | Megtekintések száma: 254 | Hozzáadta:: sash | Dátum: 2011-Nov-15

Árfolyamlista

Időjárás-Palics

Animált időjárás

Friss Felhőkép

Friss Hőtérkép

Naptár

Hírforrások