Google email belépés Yahoo email belépés Eunet email belépés Tippnet email belépés Citromail belépés Freemail belépés -
Az ön IP címe: 3.133.131.168 , böngészőjének típusa és verziója: ,

Bejelentkezés

Hírmorzsák

YuEco

Statisztika

Nyitólap » 2011 » November » 11 » Veszélyben a magyar oktatás egyik vajdasági bástyája
8:39 AM
Veszélyben a magyar oktatás egyik vajdasági bástyája
Temerinben előfordulhat, hogy megszűnik az egynyelvű magyar oktatás az egyik iskolában. A vajdasági ombudsman szerint ez üdvös lenne a nemzetiségek békés együttélése szempontjából.

A délvidéki Temerinben járt Magyarország belgrádi nagykövete, Nikowitz Oszkár a Vajdasági Magyar Demokrata Párt (VMDP) önkormányzati képviselőinek meghívására. Vele volt a szabadkai magyar főkonzul is, Korsós Tamás. Vendéglátóik tájékoztatták őket arról, hogy a magyar és szerb fiatalok közötti szeptemberi incidenseket követően milyen a politikai helyzet és a hangulat Temerinben.

Gusztony András, Temerin polgármestere és Csorba Béla, a Magyar Koalíció önkormányzati frakciójának a vezetője felhívta a diplomaták figyelmét annak veszélyére, hogy a településen esetleg megszűnhet a jelenleg egynyelvű magyar oktatás a Kóka Imre Általános Iskolában.

A VMDP politikusai Muskinja Heinrich Anikó vajdasági ombudsman kijelentésére hivatkoztak, aki szerint a nemzetiségek békés együttélése szempontjából sokkal kedvezőbb lenne, ha jelenlegi tisztán magyar és szerb iskolák helyett vegyes tannyelvű intézmények működnének Temerinben.

A VMDP tisztségviselői ezt az elképzelést több szempontból is elfogadhatatlannak tartják, szerintük ugyanis a városban történt incidenseknek semmi köze nincsen ahhoz, hogy a településen két különálló intézményben tanulnak a magyar és a szerb diákok.

A megbeszélés után Nikowitz Oszkár magyar nagykövet azt mondta, annak örülnek elsősorban, hogy sor kerülhetett temerini látogatásukra. „Ez része a mi kis kampányunknak, hogy meglátogassuk azokat a helyeket a Vajdaságban, ahol van magyar oktatás – amelyeket ma a ma a magyarság bástyáinak tartunk.”

A diplomata szerint az önálló magyar iskola léte a magyar identitás erősítésének záloga, amely pedig a békés együttélésnek záloga. A nagykövet szerint nem a szétmosott, elkent identitások vezetnek egymás elfogadásához, hanem épp az ellenkezője igaz. „Az, aki erős a saját azonosságtudatában, az engedheti meg magának azt a luxust, hogy szeresse a többit, nyisson a más kultúrák felé, toleráns legyen” – mondta Nikowitz Oszkár.

Kategória: Hírek | Megtekintések száma: 318 | Hozzáadta: sash

Árfolyamlista

Időjárás-Palics

Animált időjárás

Friss Felhőkép

Friss Hőtérkép

Naptár

Hírforrások