Google email belépés Yahoo email belépés Eunet email belépés Tippnet email belépés Citromail belépés Freemail belépés -
Az ön IP címe: 18.119.131.72 , böngészőjének típusa és verziója: ,

Bejelentkezés

Hírmorzsák

YuEco

Statisztika

Nyitólap » 2011 » November » 23
A Tartományi Nagyberuházási Alap számlájára november 15-én kellett volna megérkeznie a 8 milliárd dinár második részének, amivel a köztársaság Vajdaságnak tartozik.

Kategória: Hírek | Megtekintések száma: 287 | Hozzáadta:: sash | Dátum: 2011-Nov-23

Két új ünnep is lesz Szerbiában

A szerbiai parlamentben ma befejeződött a vita az állami ünnepekről szóló törvény javaslatáról, amelyben két új ünnepet, az első világháború utáni megbékélés és a második világháborús szerb áldozatok emléknapját kívánják bevezetni, írja a Beta.

A javaslat szerint az államiság napját kétnapos ünnepen, február 15-én és 16-an ünnepelné az ország. Az első világháborús emléknap november 11-én lenne. Rasim Ljajić munka- és szociálpolitikai miniszter kijelentette, hogy Szerbiában az állami ünnepek alkalmából az eddigi nyolc helyett 10 munkaszüneti nap lesz.



... Tovább »

Kategória: Hírek | Megtekintések száma: 294 | Hozzáadta:: sash | Dátum: 2011-Nov-23

Franciaország támogatni fogja Szerbia uniós tagjelöltségét a december 9-i európai tanácsi ülésen, amennyiben "konkrét előrelépések" történnek a Koszovóval folyó párbeszédben, de továbbra is ellenzi Törökország csatlakozását az Európai Unióhoz - jelentette ki szerdán a francia kormányszóvivő.

Valérie Pécresse arról számolt be, hogy Franciaország támogatni fogja, hogy "az Európai Unió megadja a tagjelölti státust" Szerbiának abban az esetben, ha "folytatódnak a Koszovóval megkezdett tárgyalások és konkrét előrelépések történnek".

Párizs ugyanakkor még "korainak" tartja megnyitni a tárgyalásokat Montenegró tagjelöltségéről, s azt javasolja, hogy 2012 közepén térjenek vissza az uniós állam- és kormányfők a kérdésre, mégpedig az országban elindított reformok ... Tovább »

Kategória: Hírek | Megtekintések száma: 197 | Hozzáadta:: sash | Dátum: 2011-Nov-23

A különösképpen az euróövezetben mind mélyebbé váló gazdasági válság nagymértékben kivetül a szerb gazdaságra is. Annak ellenére azonban, hogy a Nemzetközi Valutaalap (IMF) Szerbia 2012-es előrevetített gazdasági növekedési rátáját három százalékosról másfélre csökkentette, az intézmény maga is úgy értékeli, hogy a belgrádi kormány rendelkezik a válsághullámok kivédésére alkalmas mechanizmusokkal, és meg tudja őrizni az ország makrogazdasági stabilitását. A gazdasági szakértők ezzel ellentétben arra figyelmeztetnek, hogy csakis a szilárd pénzügyi fegyelem betartásával és a közfogyasztás csökkentésével lehetséges kilábalni a válságból. Biljana Blanuša heti gazdasági beszámolója következik.

Az IMF azon elővetítése, miszerint Szerbia 2012-es gazdasági növekedés ... Tovább »
Kategória: Hírek | Megtekintések száma: 266 | Hozzáadta:: sash | Dátum: 2011-Nov-23

A hétvégén rendezik meg a Sportcsarnokban a 28. Nemzetközi Kisállat kiállítást, valamint a postagalambok 56. bemutatóját és az 54. országos Ornitológiai Bajnokságot. A szervező az idén fennállásának 50. évfordulóját ünneplő szabadkai Kisállattenyésztők Egyesülete. A szombaton 8–tól este 8, vasárnap pedig 7–tól délután egy óráig nyitva tartó bemutatón közel 3 ezer galambot, díszmadarat, baromfit, nyulat láthat a nagyközönség, lesznek kiállítók Magyarországról, Bosznia és Hercegovinából, Romániából, Horvátországból és Németországból is. A rendezvény megnyitójára pénteken este kerül sor, ekkor adják át a kiállítás és a jubileum alkalmából az iskolások körében meghirdetett rajzpályázat nyerteseinek járó díjakat is.
Kategória: Hírek | Megtekintések száma: 335 | Hozzáadta:: sash | Dátum: 2011-Nov-23

Új munkahelyek létesítésére hirdet pályázatot az önkormányzatok és a helyi közösségek számára a Gazdasági és Regionális Fejlesztési Minisztérium a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálattal együttműködve. A kiírás a 2012–ik évre vonatkozik, és a felmerülő költségek legalább 51 százalékát fedezi. A résztámogatási eszközökre a következő címen lehet pályázni: az önfoglalkoztatás, új munkahelyek létesítése, szaktanfolyamok szervezése valamint közmunka program létrehozása. A dokumentumok benyújtási határideje jövő év január 31–e. Bővebb információ a www.nsz.gov.rs oldalon kapható.
Kategória: Hírek | Megtekintések száma: 245 | Hozzáadta:: sash | Dátum: 2011-Nov-23

A képviselőház megvitatta a rehabilitációs törvény javaslatát – A jelek szerint nem ütközik a restitúciós törvény esetében tapasztalt akadályokba a jogszabály elfogadása.

Összesen huszonhét törvényjavaslatot fogadott el keddi ülésén a parlament. A szavazás még csütörtökön szakadt félbe, amikor is a Szerb Megújhodási Mozgalom képviselői a miniszterük munkájáról szóló interpelláció napirendre tűzését követelve elhagyták a képviselőházi padokat. A tegnapi szavazás lebonyolítását követően új ülés vette kezdetét, melyen a rehabilitációs törvényjavaslat került terítékre.
A javaslatban szereplő pontosítás értelmében a rehabilitációra, illetve a vagyon-visszaszármaztatásra az nem jogosult, aki megszálló erő tagjaként háborús bűncselekményt követett el, illetve vett részt annak elkövetésé ... Tovább »
Kategória: Hírek | Megtekintések száma: 256 | Hozzáadta:: sash | Dátum: 2011-Nov-23

Szerbia Képviselőházában tegnap befejeződött a szavazás 27 törvényjavaslatról, és utána új ülés kezdődött, amelynek napirendjén egyebek között A rehabilitációról szóló törvény javaslata is szerepel. A Képviselőházban befejeződött a szavazás, amely csütörtökön megszakadt, miután a teremből távoztak a Szerb Megújhodási Mozgalom (SZMM) képviselői. Ők azt követelték, hogy szavazzanak a Kormány válaszáról is, amelyet a Srđan Srećković vallásügyi és diaszpórával megbízott miniszter munkájára vonatkozó interpellációra adott (a miniszter egyúttal az SZMM alelnöke is). Ma nem okozott gondot a képviselők létszáma. A Képviselőház elfogadta a rendkívüli helyzetekben való védelem és mentés nemzeti stratégiáját, a polgárok lakóhelyéről és tartózkodási helyéről, az igazgatási ellenőrzésről, a tengerhajózásról, a társadalmi és magán partn ... Tovább »
Kategória: Hírek | Megtekintések száma: 197 | Hozzáadta:: sash | Dátum: 2011-Nov-23

A Magyar Nemzeti Tanács keddi ülésén hosszabb vita után elfogadta a médiafejlesztési és a kulturális stratégiákat. Előbbi öt évre, utóbbi pedig hatéves periódusra határozza meg a stratégiai célkitűzéseket. Az ülésen dr. Korhecz Tamás , az MNT elnöke, a Közigazgatási Hivatal elnöke lemondott utóbbi tisztségéről. A Közigazgatási Hivatal új elnöke Várkonyi Zsolt okleveles jogász, aki egyben a hivatal jegyzője is.

Siflis Zoltán, az MNT kulturális bizottságának elnöke szerint a 2012–2018-es időszakra vonatkozó kulturális stratégiával mérföldkőhöz értünk a vajdasági magyar kultúra életében. Az alapos, mindenre kiterjedő dokumentumban sikerült definiálni és vizionálni kulturális életünk minden szegmensét – hangsúlyozta Siflis, mondván, hogy az ... Tovább »

Kategória: Hírek | Megtekintések száma: 319 | Hozzáadta:: sash | Dátum: 2011-Nov-23

Árfolyamlista

Időjárás-Palics

Animált időjárás

Friss Felhőkép

Friss Hőtérkép

Naptár

Hírforrások