Google email belépés Yahoo email belépés Eunet email belépés Tippnet email belépés Citromail belépés Freemail belépés -
Az ön IP címe: 3.143.168.172 , böngészőjének típusa és verziója: ,

Bejelentkezés

Hírmorzsák

YuEco

Statisztika

Nyitólap » 2011 » November » 28 » Vajdasági magyar a Maliban lekapcsolt zsoldos?
5:51 PM
Vajdasági magyar a Maliban lekapcsolt zsoldos?
A Serge Lazarevic néven emlegetett „franciát” a Milošević ellen tervezett merénylettel is kapcsolatba hozták

Vörös zónává nyilvánította a francia külügyminisztérium Észak-Mali területét a legutóbbi emberrablások miatt. Timbuktuban frissen négy turistát raboltak el, svéd, holland, brit és német állampolgárokat. Az ellenállást tanúsító németet a túszejtők fejbe lőtték.
A korábban elrabolt két francia állampolgárt továbbra is keresik. Róluk közben kínos adatok derültek ki. Mindketten álnéven jelentkeztek be a szállodába, és valódi kilétüket illetően továbbra is vannak kétségek. Az biztos, hogy nem geológusok vagy mérnökök, mint aminek kiadták magukat. Philippe Verdon fegyverkereskedő és „üzletember”, aki szívesen szervez puccsokat bárhol Afrikában. A másik túsz profi zsoldos, minden valószínűség szerint vajdasági magyar, aki kommandósként harcolt a balkáni háborúkban, ahol a Lazarević nevet vette fel. Franciaországban Serge Lazarevic néven élt. Állítólag 1999-ben a Slobodan Milošević elleni merényletet (és/vagy elrablását) szervező csoport egyik embere volt.

Az Europe 1 francia rádió információi szerint ez a bizonyos Serge Lazarević (vagy Lazarevic) a kilencvenes években az egykori Jugoszlávia területén toborzott zsoldosokat a zairei (ma Kongó) polgárháború hadurai számára és maga is harcolt ezeken a vidékeken.
Egy korábbi oknyomozó riport összefüggésbe hozza a Spider (Pók) kódnevű szervezettel, amelyet állítólag a francia titkosszolgálat szervezett, célja pedig Slobodan Milošević likvidálása volt. A tervek szerint Miloševićtyel mesterlövész végezhetett volna, vagy autókonvoja ellen intézhettek volna robbantásos merényletet, esetleg egy tízfős kommandó törhetett volna be az elnöki rezidenciába. A Spider tagjait állítólag egy boszniai NATO-kiképzőközpontban a brit SAS emberei készítették fel az akcióra. Az akcióra szánt pénzt, amelyet a francia titkosszolgálat emberétől kapott, ez a Serge Lazarevic csempészte a magyar–szerb határon az országba. Az akció azonban meghiúsult, mert 2000 júliusában a montenegrói–szerb határon lekapcsoltak négy holland zsoldost, akiknek Miloševićet (esetleg Radovan Karadžićot is) el kellett volna rabolniuk és kicsempészniük az országból, vagy – ha ez nem sikerül – megölniük.
Philippe Verdonról, a másik timbuktui túszról az Europe 1, a Le nouvel Observateur, valamint az AFP úgy tudja, hogy kapcsolatban állt Bob Denard-ral, a híres zsoldosvezérrel. Denard szerint azonban Verdon „amatőr” zsoldos, ráadásul rossz szervező is. A Comore-szigeteken általa szervezett puccs percek alatt megbukott, végül a rendőrök is elengedték, amikor látták, hogy teljesen komolytalan az egész. Vele ellentétben Serge Lazarevićről úgy tudják, hogy igazi profi, zsoldosként dolgozott Kongóban és Maliban, nem kizárt, hogy most éppen zsoldosokat kívánt toborozni valamilyen afrikai hadszíntérre. Franciaországban állítólag afféle verőlegényként ténykedett, abból élt, hogy önkényes lakásfoglalókat „lakoltatott ki” a tulaj kérésére.
Veredont és Lazarevićet „hivatalosan” a Mande Construction Immobiliere cég bérelte fel, hogy Hombori körzetében, a Niger folyótól keletre talajmintákat vegyenek az ott építendő cementgyár szükségleteire. A szálloda biztonsági embere elmondása szerint – akit az emberrablók megkötöztek – a támadók állig fel voltak fegyverezve. A biztonságinak kellett megmutatnia a két francia szobáját, ezután a támadók rájuk törtek és kegyetlen módon kitaszigálták, majd terepjárójukba kényszerítették őket.
Egyesek szerint az al-Kaida észak-afrikai szárnya áll a túszejtő akciók mögött. A szervezet nagyon megerősödött, amióta Líbiában sok fegyverhez jutott. Tavaly szeptemberben Nigerben hét embert raboltak el, az Areva francia cég munkatársait, akik a helyi uránbányában dolgoztak. Négyen még mindig fogságban vannak. Az al-Kaida észak-afrikai szárnya egyebek mellett azt követeli Franciaországtól, hogy vonja ki csapatait Afganisztánból.


MagyarSzó


Kategória: Hírek | Megtekintések száma: 324 | Hozzáadta: sash

Árfolyamlista

Időjárás-Palics

Animált időjárás

Friss Felhőkép

Friss Hőtérkép

Naptár

Hírforrások