Google email belépés Yahoo email belépés Eunet email belépés Tippnet email belépés Citromail belépés Freemail belépés -
Az ön IP címe: 3.145.206.169 , böngészőjének típusa és verziója: ,

Bejelentkezés

Hírmorzsák

YuEco

Statisztika

Nyitólap » 2011 » November » 18 » Szerbiai fizetés, európai adózás
12:35 PM
Szerbiai fizetés, európai adózás
A bérekre kirótt adók Szerbiában az EU átlagának szintjén állnak, de a fizetések jóval alacsonyabbak, s nincs is megfelelő arány az alacsonyabb és a magasabb fizetések megadóztatása között, tájékoztatott ma az EurAktiv Srbija portál.
A gazdasági együttműködési és fejlesztési szervezet (OECD) adatai szerint a bruttó bérek adóterhei Szerbiában 38,5 százalékát tesznek ki, míg az EU-ban 39 százalékot.

Ez a megterhelés, az EurAktiv elemzése szerint, a nettó bérek 63 százalékos adójának felel meg, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy a munkavállalónak kifizetett minden 100 dinár bér után a szerbiai munkaadónak még 63 dinárt kell az államnak adnia adók és járulékok címén.

A bérek megadóztatásának rendszerével azonban Szerbiában nem csak azzal van gond, hogy az átlagbérek esetében túl magas az adóteher, hanem azzal is, hogy aránytalanul magas az adó az átlag alatti béreknél, emelte ki Mihail Arandarenko, a belgrádi Közgazdasági Kar tanára.

Az adóterhek az átlagon aluli bérek – amilyent a foglalkoztatottak többsége kap – esetében százalékosan szinte azonosak a magas fizetésekével. A 210 eurós bérre a munkaadó további 127 eurót fizet az államnak, ami a nettó bér 62 százaléka, míg a kétszer nagyobb bér esetében az államnak 66 százalékos adó jár, a 150 ezer dináros bér esetében pedig 68 százalék.

A másik probléma, hogy Szerbiában az adó alá nem eső bér rész nagyon alacsony, mindössze 73 euró, míg az európai országokban ez az összeg gyakran megközelíti a minimálbér összegét, sőt, egyes országokban a járulékok alacsonyabban az alacsony kerestűek esetében.
Nebojša Ćirić gazdasági és regionális fejlesztási miniszter nemrég azt javasolta, hogy csökkentsék a nettó béreket terhelő járulékokat 63-ról 40-45 százalékra, de ezzel a javaslattal egyelőre nem foglalkoznak hivatalosan.

A bérek ilyen tehermentesítése azonban súlyos csapást róna az állami költségvetésre, de a helyi önkormányzatok költségvetésére is.

A másik lehetséges megoldás, amelyről beszélnek, az adó alá nem eső összeg növelése 100 euróra, amiről az állam a szociális szektor képviselőivel ez év közepén meg is állapodott, de ez is kihatna a költégvetés alakulására.

A helyi önkormányzatok tiltakoznak az adómentes rész növelése miatt, mert nemrég elfogadták az önkormányzatok pénzeléséről szóló törvényt, amely azt látja elő, hogy az önkormányzatok éppen a fizetésekre kirótt adókból és járulékokból részesülhetnek. (Tanjug/?VajdaságMa)
Kategória: Hírek | Megtekintések száma: 232 | Hozzáadta: sash

Árfolyamlista

Időjárás-Palics

Animált időjárás

Friss Felhőkép

Friss Hőtérkép

Naptár

Hírforrások