Google email belépés Yahoo email belépés Eunet email belépés Tippnet email belépés Citromail belépés Freemail belépés -
Az ön IP címe: 18.191.211.66 , böngészőjének típusa és verziója: ,

Bejelentkezés

Hírmorzsák

YuEco

Statisztika

Nyitólap » 2011 » November » 3 » Szerbia a negyedik helyen áll az italfogyasztás terén Európában
10:15 PM
Szerbia a negyedik helyen áll az italfogyasztás terén Európában
A negyedik helyen áll Szerbia az alkoholfogyasztás terén Európában, és átlag minden hatodik polgár alkoholista, a lakosság öt százaléka pedig súlyosan alkoholfüggő.
A felmérések szerint a szerbiai fiatalok egy része először átlagosan 13 és fél éves korában ismerkedik meg alaposabban az alkoholos állapot érzésével, és a középiskolás diákok közül minden negyedik tanuló 16 éves korától már rendszeresen fogyaszt alkoholt.
A Blic című belgrádi újság beszámolója szerint egy, az alkoholizmusról és az italfogyasztási szokásokról nemrég végzett felmérés adatai arról árulkodnak, hogy Szerbiában növekszik az alkoholisták száma.
Ennek hátterében a szakemberek a frusztrációt, a szégyenérzetet és a bűntudatot, a kisebbrendűségi érzést, a rettegést és a stresszes állapotot vélik felfedezni.
Žarko Trebješanin professzor szerint "félő, hogy ha a gazdasági válság tovább tart, akkor növekedni fog az alkoholisták száma is, mert sokan az italban keresnek vigaszt".
"A szerbiai alkoholisták átlagos életkora 45 év" - jelentette a Beta hírügynökség egy alkoholizmusról tartott sajtótájékoztatóról.
A felmérések szerint a férfiak többnyire 25 és 35 év között, míg a nők 36 és 45 év között válnak alkoholfüggővé Szerbiában. Az alkoholisták többsége az alkoholizmus kettes vagy hármas típusú kategóriájába tartozik.
A kettes típusú alkoholisták többnyire azért nyúlnak a pohárhoz, hogy feloldják a feszültséget. Ezek az emberek érzékenyen reagálnak mindenre, ingadozó a hangulatuk, gyakran szélsőségesen viselkednek: hol sírnak, hol agresszívvá válnak és dühkitöréseik vannak.
A hármas típusú kategóriába azok tartoznak, akik számára az alkohol egyfajta antidepresszánsként szolgál. Ezekre az emberekre általában a nyugtalan és agresszív viselkedés a jellemző, öngyilkosságra is hajlamosak.
Periša Simonović, a szerb egészségügyi minisztérium államtitkára bejelentette, hogy egy köztársasági szakbizottság javaslattervezetet dolgozott ki, amelynek alapján országos akciót indítanak az alkoholfogyasztás csökkentése érdekében. (MTI/VajdaságMa)
Kategória: Hírek | Megtekintések száma: 244 | Hozzáadta: sash

Árfolyamlista

Időjárás-Palics

Animált időjárás

Friss Felhőkép

Friss Hőtérkép

Naptár

Hírforrások