Google email belépés Yahoo email belépés Eunet email belépés Tippnet email belépés Citromail belépés Freemail belépés -
Az ön IP címe: 18.117.196.217 , böngészőjének típusa és verziója: ,

Bejelentkezés

Hírmorzsák

YuEco

Statisztika

Nyitólap » 2011 » November » 15 » Szabadka - Pótjegy helyett napijegy
8:34 AM
Szabadka - Pótjegy helyett napijegy
A parkolójegyek kifizetésének elmulasztásáért kiadott pótjegyek megfizettetése alkotmányellenes – ezt a döntést hozta meg az Alkotmánybíróság az október végi ülésén. Ám addig, amíg ez a határozat nem jelenik meg a Hivatalos Közlönyben, a régi rendelet van érvényben – tudtuk meg Zlatko Marosiuk , szabadkai ombudsmantól.

Az Alkotmánybíróság ezzel a döntésével a pótjegy fogalmát, illetve a városi képviselő-testület által meghozott, a közparkolók használatáról szóló rendeleteket érvényteleníti, hiszen alkotmányellenesek, illetve törvénybe ütközőek. A kommunális tevékenységekkel foglalkozó törvény nem ismeri a pótjegy fogalmát, és ebből kifolyólag nem is határozza meg ennek a privilegizált szolgáltatásnak az árát. Ugyanakkor ez nem azt jelenti, hogy nem kell a parkolásért fizetni. Az Alkotmánybíróság döntése akkor lép érvénybe, amikor az megjelenik a Hivatalos Közlönyben. Erre viszont a mai napig nem került sor. Addig viszont, amíg ez nem következik be, a képviselő-testület által meghozott rendelkezés érvényes – tudtuk meg Zlatko Marosiuktól, aki figyelmeztetett, ha valaki nem fizet a parkolásért a megjelölt parkolóhelyen, és pótjegyet kap, azt ki kell fizetnie.

A városi közigazgatásnak azonban kötelessége a döntésnek megfelelően összehangolnia a rendelkezéseket a törvényekkel – emelte ki Marosiuk.


.k11potjegy

Elmondta, a parkolóhelyek használatánál bérleti viszony alakul ki. Az Alkotmánybíróság ebben a viszonyban azt kifogásolta, hogy azt többféleképpen fizettetik meg, vagyis egyrészt megfizettetik a parkoló óránkénti használatát, illetve, ha azt valaki elmulasztja kifizetni, pótdíjat fizettetnek meg vele. Ugyanakkor vannak olyan rendelkezések is, amelyek kimondják, hogy a parkolódíj kifizetésének elmulasztása szabálysértés is, vagyis szabálysértési feljelentést is lehetett tenni ilyen esetekben.

Ugyanazon jogviszonyért két büntetést nem lehet kiszabni – mutatott rá az ombudsman.

Kiemelte, hogy a városi közszolgálat egy új rendelkezést készít. Olyan megoldást alkalmaz majd, mint amit Belgrádban is, vagyis a pótjegy helyett napijegyet adnak majd ki, amelynek az értéke arányban lesz a szolgáltatás értékévél.

Azoknak az egyéneknek, akik viszont rendszeresen nem fizetnek a parkolásért, az okozott kárt kell majd kifizetniük – mondta.

A közparkolókról szóló rendelet módosításáról csütörtökön dönt a képviselő-testület.


Magyar Szó - online - közéleti napilap

Kategória: Hírek | Megtekintések száma: 256 | Hozzáadta: sash

Árfolyamlista

Időjárás-Palics

Animált időjárás

Friss Felhőkép

Friss Hőtérkép

Naptár

Hírforrások