Google email belépés Yahoo email belépés Eunet email belépés Tippnet email belépés Citromail belépés Freemail belépés -
Az ön IP címe: 3.149.233.104 , böngészőjének típusa és verziója: ,

Bejelentkezés

Hírmorzsák

YuEco

Statisztika

Nyitólap » 2011 » November » 22 » Pénzbírság és bezárás
8:36 PM
Pénzbírság és bezárás
Huszonhat üzletet bezáratott a városban az adóhivatal – Az ellenőrzött üzletek felében találtak szabálytalanságot az adóellenőrök

A kereskedelmi, kisipari és vendéglátóipari egységekben egyre többször szegik meg a pénzügyi szabályokat, és az elmúlt időszakban a polgárok részéről is egyre több bejelentés érkezett, hogy az üzletekben a vásárlásról vagy elvégzett szolgáltatásról nem adnak fiskális számlát. A Köztársasági Adóhivatal ezért egy újabb országos akciót indított, és az elmúlt hetekben fokozott ellenőrzést végeztek az üzletekben.

Az adóhivatal rendszeresen, szinte minden hónapban végez ellenőrzéseket, a legutóbbi akciójukat október végén jelentették be. Szabadkán már le is zajlott az adómemóriás pénztárgépeken keresztüli forgalom nyilvántartás ellenőrzése, melynek során összesen hatvannégy üzletben jártak az ellenőrök. A város polgárai az akció után csak annyit vettek észre, hogy több pékség és üzlet ajtaját is zárva találták.

Goran Martinović, az adóhivatal szabadkai fiókintézetének igazgatója elmondta, ezúttal főleg a pékségeket és a kínai üzleteket ellenőrizték, talán ezért is feltűnőbb a bezárt objektumok száma.

Hatvannégy üzletben jártak az ellenőrök, és harminckét objektumban, vagyis az üzletek felében bukkantak szabálytalanságokra, ám nem rendelkezem statisztikai adatokkal arra vonatkozóan, hogy ez a szám a korábbi ellenőrzésekhez képest növekedett-e vagy csökkent. Egy-egy akció során azonban átlagban hatvan üzletet szoktunk ellenőrizni, ezen belül is leginkább a szolgáltatóipari objektumokat, és itt találjuk a legtöbb szabálytalanságot is. A kisipari, kereskedelmi és szolgáltatóipari üzletekben is rendszeresen ellenőrizzük, hogy adnak-e számlát, és betartják-e a forgalom nyilvántartására vonatkozó jogszabályokat, vagyis a mostani akcióban nem volt semmi rendkívüli. Inkább azért tűnhet fel, hogy több üzlet is bezárt, mert pékségekről van szó, ahová az emberek sűrűbben betérnek – mondta az igazgató, akitől megtudtuk, a harminckettőből hat üzletet csak pénzbírsággal sújtottak, huszonhat üzletet azonban be is zárattak.

Hét objektumban nem adtak számlát, két üzletben nem fizették be a napi pénzforgalmat, de több esetben az volt a gond, hogy a fiskális számla nem tartalmazott minden szükséges adatot. Ezek mind olyan szabálytalanságok, melyeket a pénzbírság mellett, mely akár 500 ezer dinár is lehet, több napos bezárással büntetnek.

Attól függően, milyen előírást szegtek meg a tulajdonosok, a bezárás időtartama is változó. Lehet két nap, de két hét is. A büntetés nagyságát a szabálysértési bíró rója ki a törvénnyel összhangban. Azokban az üzletekben, ahol az ellenőrök valamilyen szabálytalanságot fedeznek fel, a büntetés kiszabása után is végzünk ellenőrzést, bár nem azonnal. A tapasztalatunk ezzel kapcsolatban vegyesnek mondható, ugyanis a második ellenőrzés során is több esetben találtunk ugyanolyan vagy újabb pénzügyi fegyelmezetlenséget, ami újabb büntetés kiszabását vonja maga után, de természetesen vannak, akik az előző büntetés után már betartják az előírásokat.



Kategória: Hírek | Megtekintések száma: 247 | Hozzáadta: sash

Árfolyamlista

Időjárás-Palics

Animált időjárás

Friss Felhőkép

Friss Hőtérkép

Naptár

Hírforrások