Google email belépés Yahoo email belépés Eunet email belépés Tippnet email belépés Citromail belépés Freemail belépés -
Az ön IP címe: 3.138.101.95 , böngészőjének típusa és verziója: ,

Bejelentkezés

Hírmorzsák

YuEco

Statisztika

Nyitólap » 2011 » November » 15 » Oroszország inkább nem kockáztatna
5:55 PM
Oroszország inkább nem kockáztatna
Oroszország valószínűleg konfliktusba keveredne a NATO-val és tönkretenné kapcsolatait Szerbiával is, amennyiben eleget tenne a koszovói szerbek orosz állampolgárság iránti, tömeges kérelmének- írja a Kommerszant című orosz napilap.

Szerb sajtójelentések szerint több mint 20 ezer koszovói szerb fordult az orosz törvényhozás alsóházához, az Állami Dumához azzal a kéréssel, hogy adják meg nekik az orosz állampolgárságot. A belgrádi orosz nagykövetséghez fordulók ezt azzal indokolták, hogy akkor nagyobb biztonságban éreznék magukat.

Mint a Kommerszant című orosz napilap Andrej Klimovtól, a Duma nemzetközi kapcsolatok bizottságának alelnökétől megtudta, hozzájuk még nem érkezett be a kérelem.

Nem új keletű az ötlet, hogy a szerbek különleges kapcsolatát Oroszországgal jogi formába öntsék- emlékeztetett a lap. A kilencvenes évek végén maga Slobodan Milošević volt jugoszláv elnök vetette fel, hogy országa csatlakozna Oroszország és Fehéroroszország szövetségéhez. Moszkva akkor hűvösen fogadta a kezdeményezést, amelyet aztán el is felejtettek.

Amennyiben a törvényhozási képviselők, majd az orosz kormány támogatná a koszovói szerbek kérelmét akkor védelmet kellene nyújtani számukra a sorozatos szerb-albán összetűzések közepette. Szakértők itt Dél-Oszétia példájára figyelmeztetnek: a 2008-as grúz-orosz háború idejére a lakosság többségének már megvolt az orosz útlevele, a Grúzia elleni hadművelet egyik indokaként pedig orosz állampolgárságú katonák megölését nevezte meg a Kreml. Koszovó estében azonban Moszkva a NATO-val nézne szembe - figyelmeztet a Védomosztyi című tekintélyes orosz napilap.

Akárhogy is, a szerb vezetés nem lelkes a koszovói szerbek kérésétől- árulta el a Kommerszantnak egy belgrádi kormányhoz közeli személy. "Ha a kérelmet elfogadják Moszkvában, az nagy csapás lenne Boris Tadić elnök demokratáinak és nagy ajándék lenne a szerb nacionalistáknak a 2012 tavaszi parlamenti választások előtt. Ráadásul Moszkva nehezen magyarázná meg Belgrádnak, hogy Oroszország stratégiai partnerének tekinti Szerbiát."

A Kommerszantnak az Állami Duma nemzetközi kapcsolatok bizottságának alelnöke, Andrej Klimov ugyanakkor elmondta, hogy a duma nem ad állampolgárságot senkinek, s ahhoz, hogy teljesítsenek egy ilyen kérést, meg kell változtatni a törvényt. "Az ilyen precedensek veszélyesek. A szerb nép barátunk, de nem vagyok biztos abban, hogy a plenáris ülésen megvitatjuk a kérdést, Kételkedem abban, hogy ennek érdekében érdemes lenne összetűzésbe keveredni mindenkivel"- fejtette ki a Kommerszant című orosz napilapnak Andrej Klimov bizottsági alelnök. (MTI)
Kategória: Hírek | Megtekintések száma: 188 | Hozzáadta: sash

Árfolyamlista

Időjárás-Palics

Animált időjárás

Friss Felhőkép

Friss Hőtérkép

Naptár

Hírforrások