Google email belépés Yahoo email belépés Eunet email belépés Tippnet email belépés Citromail belépés Freemail belépés -
Az ön IP címe: 3.144.253.161 , böngészőjének típusa és verziója: ,

Bejelentkezés

Hírmorzsák

YuEco

Statisztika

Nyitólap » 2011 » November » 7 » Nem akar választani Koszovó és Európa között a szerb elnök
11:00 PM
Nem akar választani Koszovó és Európa között a szerb elnök
Kialakulóban a frontok a tavaszi választásra készülő Szerbiában. Egyik oldalon a határozott európai felzárkózást sürgetők, a másikon a Koszovóhoz ragaszkodók sorakoztak fel.

Szerbiát Európába, Európát Szerbiába, ha Koszovó a múlt, az Európai Unió a jövő – olvasható a szerb kormánypárt és egy ellenzéki tömörülés közös kiáltványában, amelyet húsz ismert belgrádi értelmiségi, író, költő, színészek, rendezők írtak alá. A dokumentum a szerb állam hivatalos Koszovó-politikájának gyökeres megváltoztatását követeli, továbbá azt, hogy Belgrád tegyen az eddigieknél jóval határozottabb lépéseket az európai felzárkózás útján.

A Čedomir Jovanović nevével fémjelzett ellenzéki Liberális Demokrata Párt, valamint a korábbi szerb külügyminiszter, Vuk Drašković által vezetett – a jelenlegi kormánykoalícióhoz tartozó – Szerb Megújhodási Mozgalom (SPO) arra szólította fel Boris Tadić államfőt, Pál pátriárka szerb ortodox egyházfőt, továbbá a szerbiai tudományos és művészeti akadémia elnökét és a belgrádi egyetem rektorát, hogy írják alá a Fordulat névre keresztelt dokumentumot.

Boris Tadić elvetette az ötletet, mondván, hogy nem álláspontja nem egyezik a kiáltványban meghatározott politikával. Államfőként, mint mondta, nem írhat alá egy olyan dokumentumot, amely szembe megy a legitim szerb nemzeti és állami érdekekkel. Tadić magyarázata szerint, ha elfogadnák a Priština és Belgrád közötti korábbi béketárgyalásokat vezető Martti Ahtisaari rendezési tervét, abban az esetben a szerb nép a következő három évtized alatt eltűnne Koszovó területéről.

Az államfő, aki a vezető belgrádi kormányerőnek, a Demokrata Pártnak az elnöke is egyben, hozzátette, hogy csak olyan célkitűzést tart elfogadhatónak, amely biztosítja Szerbia európai jövőjét és gazdasági fejlődését, ugyanakkor szavatolja az ország legitim érdekeinek a megvalósulását, amelyekről Szerbia nem mondhat le.


Kategória: Hírek | Megtekintések száma: 191 | Hozzáadta: sash

Árfolyamlista

Időjárás-Palics

Animált időjárás

Friss Felhőkép

Friss Hőtérkép

Naptár

Hírforrások