Google email belépés Yahoo email belépés Eunet email belépés Tippnet email belépés Citromail belépés Freemail belépés -
Az ön IP címe: 3.140.242.165 , böngészőjének típusa és verziója: ,

Bejelentkezés

Hírmorzsák

YuEco

Statisztika

Nyitólap » 2011 » November » 18 » Menekülnek a kínaiak Szerbiából
7:12 PM
Menekülnek a kínaiak Szerbiából

Ezrével hagyják el Szerbiát a kínai kiskereskedők a fizetőképes kereslet zuhanása miatt

Üresen tátonganak a kínai piacok Belgrádban, ahogy a vásárlók után eltűnnek az árusok is. A tavalyi év közepéig mintegy 6000 kínai árus dolgozott a szerb fővárosban, a környéken lakók állandóan panaszkodtak a hatalmas forgalom, a szemét és a lehetetlen közlekedési viszonyok miatt - alig lehetett átférni a pultok és az áruk halmai között. Ma csaknem üres a kínai piac. Mint az egyik árus elmondta a SETimesnak, a szerbeknek elfogyott a pénze, emiatt nekik nincs bevételük, kénytelenek továbbállni. Aki tud, uniós országba, aki nem, az még messzebb. A helyi kínai szövetség szerint mintegy 3000-en adták fel szerbiai egzisztenciájukat.

Az elemzők szerint a kínaiak távozása a makrogazdasági szinten nemigen lesz érezhető, de komolyan érinti a legszegényebbeket, akik eddig csak a kínai piac árait engedhették meg maguknak, valamint azokat, akiktől üzleteket és lakásokat béreltek, az alkalmazottaikat és szállítóikat. Ez viszont nem jelentéktelen probléma, hiszen már most is 19 százalékos a munkanélküliség az országban.


A helyzetet tovább súlyosbítja a válság második hulláma, ami elkerülhetetlenül sújtani fogja Szerbiát, hiszen két legnagyobb kereskedelmi partnere, Görögország és Olaszország már nyakig van a bajban. Állami szinten azonban jól alakulnak a szerb-kínai kapcsolatok. A szerb áramszolgáltató, az EPS október végén kötött megállapodást egy kínai konzorciummal egy új villanyerőmű, a Nikola Tesla B3 megépítéséről és más energetikai projektekről. A befektetés értéke meghaladja a 2 milliárd eurót. - közölte a Balkan Insight. A vegyesvállalatban legalább 51 százalékos lesz a kínai tulajdonrész. Peking az utóbbi időben jelentős befektetésekkel szállt be a szerb hadiiparba is. (Napi gazdaság/VajdasáfgMa)

Kategória: Hírek | Megtekintések száma: 193 | Hozzáadta: sash

Árfolyamlista

Időjárás-Palics

Animált időjárás

Friss Felhőkép

Friss Hőtérkép

Naptár

Hírforrások