Google email belépés Yahoo email belépés Eunet email belépés Tippnet email belépés Citromail belépés Freemail belépés -
Az ön IP címe: 3.143.168.172 , böngészőjének típusa és verziója: ,

Bejelentkezés

Hírmorzsák

YuEco

Statisztika

Nyitólap » 2011 » November » 25 » KFOR: kiterjedhetnek az összetűzések Észak-Koszovóban
7:40 PM
KFOR: kiterjedhetnek az összetűzések Észak-Koszovóban

Nincs kizárva az összetűzések kiterjedésének lehetősége Észak-Koszovóban és ezt a pristinai hatóságok is gerjeszthetik, de bizonyos észak-koszovói köröknek is érdekében állhat - nyilatkozta Erhard Drews tábornok, a nemzetközi békefenntartó erők parancsnoka. A katonai vezető véleményét azt követően ismertette a Tanjug és a B92 belgrádi hírügynökség, hogy csütörtök virradóra az észak-koszovói Zvecan közelében egy betonakadályokból felállított úttorlasz eltávolítása közben összetűztek a KFOR katonái és újabb útakadályt létesítő helyi szerbek. Az összetűzésben 21 KFOR katona - közöttük két magyar békefenntartó - sebesült meg.

A KFOR parancsnoka szerint "az összetűzések kiterjedése akkor valószínűsíthető, ha Pristina elveszíti türelmét és kísérletet tesz hatalmának teljes kiterjesztésére Észak-Koszovóban is". "Az összecsapásoknak azok az észak-koszovói körök is kiváltói lehetnek, akiknek egy ilyen helyzet érdekében áll" - tette hozzá a Erhard Drews.

Arra a kérdésre válaszolva, hogy a KFOR miért nem távolítja el az útakadályokat, Drews azt válaszolta: "taktikai cél nélkül az úttorlaszok eltávolítása sehová sem vezet, mindeközben emberéletek kerülnének veszélybe, nem annyira a KFOR katonái, mint inkább a barikádokon levő emberek esetében". A tábornok szerint az észak-koszovói szerbek ellenállása egyrészt azzal magyarázható "hogy úgy érzik, ők Szerbiához tartoznak és nem Koszovó államhoz", másrészt a helyzetet bizonyos "észak-koszovói gazdasági bűnözői körök is gerjesztik".

Csütörtök virradóra 21 békefenntartó, közöttük két magyar katona is könnyebben megsérült, amikor egységük Rudare település közelében egy portugál századdal együttműködve úttorlasz-bontási munkálatokat biztosítottak. A magyar és portugál békefenntartókra a tiltakozó helyi szerbek botokkal támadtak és kövekkel dobálták őket. A két könnyebben sebesült magyar katonát a prizreni német katonai kórházba szállították, majd kivizsgálásuk után szolgálatra készen visszatértek állomáshelyükre.



Kategória: Hírek | Megtekintések száma: 239 | Hozzáadta: sash

Árfolyamlista

Időjárás-Palics

Animált időjárás

Friss Felhőkép

Friss Hőtérkép

Naptár

Hírforrások