Google email belépés Yahoo email belépés Eunet email belépés Tippnet email belépés Citromail belépés Freemail belépés -
Az ön IP címe: 54.144.82.216 , böngészőjének típusa és verziója: ,

Bejelentkezés

Hírmorzsák

YuEco

Statisztika

Nyitólap » 2011 » November » 24 » Két magyar katona megsérült Koszovóban
6:14 PM
Két magyar katona megsérült Koszovóban
Két magyar katona könnyebben megsérült, amikor egy portugál századdal együttműködve úttorlaszbontási munkálatokat biztosítottak - közölte a HM.

A nemzetközi békefenntartók 21 katonája sebesült meg az észak-koszovói Dudin krs falu közelében, amikor csütörtök virradóra megkísérelték felszámolni az egyik úttorlaszt - jelentette be Uwe Nowizki, a KFOR szóvivője.

Két katona súlyosabban megsebesült. Dragisa Milovic, Zvecan községi elnöke nyilatkozatában kijelentette, hogy a KFOR magyar és portugál egységei kezdték meg a barikád eltávolítását - számolt be a helyszínről a Beta belgrádi hírügynökség.

A KFOR erők kötelékében szolgálatot teljesítő kontingenst az akadálybontást megakadályozni szándékozó helyi szerb lakosság tagjai botokkal támadták meg, kövekkel dobálták őket; az incidens során két magyar katona könnyebben megsérült, őket a prizreni német katonai kórházba szállították, majd kivizsgálásuk után szolgálatra képesen visszatértek szolgálati helyükre - olvasható a HM közleményében.

A békefenntartók az akció során eltávolították a tiltakozó észak-koszovói szerbek által korábban felállított beton útakadályok egy részét. Válaszként erre a szerbek újabb, két és fél méter magas úttorlaszt létesítettek Zvecan közelében.

A KFOR katonái ekkor könnygázt vetettek be, hogy szétoszlassák az útakadályokat létesítő szerbeket, akik közül többen gázálarcot viseltek. A helyszínre érkeztek az észak-koszovói mentőegységek is.

Egyes csütörtök reggeli hírek arról szóltak, hogy nem sokkal éjfél után fegyverropogás volt hallható a térségben, de nem tudni, hogy ki adta le a lövéseket és ki lövöldözött világító lövedékekkel. Ezek a lövések az úttorlaszokat építő szerbek közvetlen közelében dördültek el.

Radenko Nedeljkovic, a kosovska-mitrovicai körzet elöljárója úgy foglalt állást, hogy a KFOR éjszakai akciója egyoldalú lépés volt "és erődemonstrációként értékelhető". Amikor a békefenntartók el akarták távolítani a barikádot "a KFOR az erejét demonstrálta, de a nemzetközi békefenntartók ezúttal is a néppel találták szemben magukat, amely nem hajlandó eltávolítani az úttorlaszokat" - nyilatkozta a Tanjug hírügynökségnek Nedeljkovic.

Emlékeztetett arra, hogy szerdán az észak-koszovói szerbek megbeszélést folytattak a KFOR képviselőivel és ezen a találkozón jelen voltak a koszovói ENSZ-közigazgatás (UNMIK), az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) és az Európai Unió rendőri és igazságügyi missziójának (EULEX) a képviselői is. Egyetértettek abban, hogy tartózkodni kell az egyoldalú lépésektől, mert törékeny a helyzet. "A KFOR mégis egyoldalú lépésre szánta el magát" - hangsúlyozta Nedeljkovic.
Kategória: Hírek | Megtekintések száma: 89 | Hozzáadta: sash

Árfolyamlista

Időjárás-Palics

Animált időjárás

Friss Felhőkép

Friss Hőtérkép

Naptár

Hírforrások