Google email belépés Yahoo email belépés Eunet email belépés Tippnet email belépés Citromail belépés Freemail belépés -
Az ön IP címe: 54.144.82.216 , böngészőjének típusa és verziója: ,

Bejelentkezés

Hírmorzsák

YuEco

Statisztika

Nyitólap » 2011 » November » 24 » Elkészült az Ásotthalom-Királyhalom összekötőút: jövő karácsonyra megnyílik az átkelő
5:35 PM
Elkészült az Ásotthalom-Királyhalom összekötőút: jövő karácsonyra megnyílik az átkelő
Jövő karácsonyra megnyílhat a határátkelő a magyarországi Ásotthalom és az észak-bácskai Királyhalom (szerb nevén Bački Vinogradi, Bácsszőlős) között; a két település közötti összekötő út magyar szakaszát, csütörtökön adták át.
A ceremóniával egybekötött konferencián a magyar kormány kötelezettséget vállalt arra, hogy megépíti a határátkelőhelyet és jóvőre meg is nyitja azt. Erre vonatkozóan szándéknyilatkozatot írt alá Szathmáry Kristóf a Gazdasági Minisztérium államtitkára, Dr. Berta Krisztina a Belügyminisztérium helyettes államtitkára és Sinka László a Külügyminisztérium főosztályvezetője.
A magyar kormány emellett kezdeményezi, hogy közös épületben legyen az átkelőhely, hogy ne kelljen mind a két félnek építkezni. Szerb részről Pásztor István a Vajdaság Autonóm Tartomány Kormányának alelnöke, gazdasági titkára azt nyilatkozta, hogy a szerb kormány ugyancsak elkötelezi magát a nyitás iránt. A tiszaszigeti kishatárforgalmi átkelőhöz hasonló átkelő jövő karácsonyra nyílhat meg a magyar-szerb állampolgárok előtt.
Nógrádi Zoltán (FIDESZ) országgyűlési képviselő az MTI-nek hozzátette: megnyugtató, hogy a tizenkét éves munka lassan a végére ér, és a kitartó lobby eredményeként hamarosan megnyílhat az ásotthalmi átkelő.
A jövőben így Ásotthalom központjától a szomszédos Királyhalomig mindössze 8 kilométert kell majd autózni, Szabadkáig pedig mindössze 13-at. Jelenleg Röszkén keresztül 50 kilométert kell kerülni a szomszéd településekig.
Az IPA Magyarország-Szerbia Határon Átnyúló Együttműködési Program keretében, a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. beruházásban valósult meg az Ásotthalom- Királyhalom összekötő út építése.
A Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. csütörtökön arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a magyar oldalon 1,5 kilométer új 6,50 méter széles út épült ki a meglévő földút nyomvonalán, csatlakozva az 5511 jelű közúthoz.
Közölték azt is, hogy ezzel párhuzamosan a szerb oldalon Backi Vinogradi (Királyhalom) és az országhatár közötti összekötő is megépült.
A fejlesztést 85 százalékban az Európai Unió támogatta, a támogatás összege 1,179 millió euró.
A tájékoztatás szerint a kivitelezés 2011. június 6-án kezdődött és október 28-án fejeződött be, a kivitelező: Magyar Aszfalt Kft. volt. Mérnök: Metróber Kft.

VajdaságMa
Kategória: Hírek | Megtekintések száma: 138 | Hozzáadta: sash

Árfolyamlista

Időjárás-Palics

Animált időjárás

Friss Felhőkép

Friss Hőtérkép

Naptár

Hírforrások