Google email belépés Yahoo email belépés Eunet email belépés Tippnet email belépés Citromail belépés Freemail belépés -
Az ön IP címe: 18.188.152.162 , böngészőjének típusa és verziója: ,

Bejelentkezés

Hírmorzsák

YuEco

Statisztika

Nyitólap » 2011 » November » 3 » Az öt vajdasági magyar párt közül a VMSZ mutatja a legkisebb érdeklődést egy összmagyar választási koalíció iránt
7:19 PM
Az öt vajdasági magyar párt közül a VMSZ mutatja a legkisebb érdeklődést egy összmagyar választási koalíció iránt

Az utóbbi hónapokban gyakran köszöntek vissza ránk a sajtóból a találgatások arra vonatkozólag, hogy mikor írják ki, illetve tartják meg a köztársasági választásokat. Ha hivatalosan még nincs is kampány, a legtöbb politikai párt azonban egyre nagyobb hévvel készül a következő választási megmérettetésre. A Magyar Szó az öt vajdasági magyar párt elnökét, illetve képviselőjét kérdezte arról, hogy megkezdték-e már a felkészülést a választásokra. Pásztor István, Ágoston András, Csonka Áron, Rácz Szabó László és László Gyula arról is nyilatkoztak, hogy mely szinteken, és milyen formában terveznek listát állítani.

BIZALOM NÉLKÜL NEM MEGY

Pásztor Istvántól, a Vajdasági Magyar Szövetség elnökétől megtudtuk, hogy a párt még nem készül különösképpen a választásokra, mert mint mondta, erre nincsen idejük, hiszen pillanatnyilag fontosabb dolgokra kell összpontosítaniuk. Ilyen fontosabb dologként Pásztor többek között a restitúciós törvényt említette. Megállapította, hogy a politikában egyébként sincs külön kampányidőszak, amikor valami mást kellene csinálni, mint amit egyébként is.

A kampányon kívüli időben ugyanazt kell csinálni, mint a kampány során. Az új kampányra való felkészülés során egyrészről az előző kampány idejében megfogalmazott céloknak a megvalósításáról van szó. Emlékezzünk, a VMSZ az előző választások előtt programjának egyik központi pontjaként fogalmazta meg a vagyon-visszaszármaztatás kérdését – nyilatkozta Pásztor.

A VMSZ elnöke elmondta, hogy a párt mindhárom szinten – köztársasági, tartományi és önkormányzati – megméretteti magát. A lehetséges választás előtti koalícióval kapcsolatban Pásztor megismételte azt, amit a párt vezetőségének többi tagja nyilatkozott az utóbbi időben:

A vajdasági magyar kisebbségi politikának ebben a pillanatban nem kell választás előtti koalícióra lépnie nem magyar pártokkal. Erre többek között azért nincsen szükség, mert a kisebbségi listákra a természetes küszöb vonatkozik, másrészről pedig azért nem, mert egy nem magyar párttal létrehozott koalícióban fel kellene vizezni a kisebbségi párt által megfogalmazott célkitűzéseket. A választások előtti koalíció mindig egy fajta kompromisszum-kényszert jelent a választási program vonatkozásában is. Persze a többi vajdasági magyar párttal is lehetne választási koalíciót alakítani. Ezzel kapcsolatban elmondanám, hogy a számunkra szélsőségesnek számító két magyar párttal, a Magyar Remény Mozgalommal és a Magyar Polgári Szövetséggel, esélyét sem látom az együttműködésnek. A másik két párt pedig az utóbbi három évben megtett mindent annak érdekében, hogy a koalíció felvetésének a komolyságát is ellehetetlenítse. Az elmúlt három évben minden feladat és aktuális kérdés vonatkozásában folyamatosan szembe kerültek pártunkkal. Ha a két választás közötti időszakban nem teremtődnek meg az együttműködéshez szükséges bizalmi minimumok, akkor nem lehet komolyan beszélni választási koalícióról. Persze nem zárkózom el a lehetőségtől, de jelenleg nagyon kis esélyt látok erre. Esetleg csak akkor tudnánk leülni a Vajdasági Magyar Demokrata Párt és a Vajdasági Magyarok Demokratikus Közösségének a képviselőivel tárgyalni, ha újragondolnák, illetve visszavonnák az utóbbi három évben elhangzó minősítéseket, megbélyegzéseket, jelzőket.

Végezetül Pásztor hozzáfűzte, hogy mindennek ellenére a VMSZ valószínűleg koalícióban indul majd a választásokon: nem a magyar pártokkal, hanem a civilekkel, értelmiségiekkel, azokkal az emberekkel, akikkel az utóbbi három évben is sikeresen politizáltak.

AZ ÖSSZEGZÉS IDEJE

Ágoston András, a Vajdasági Magyar Demokrata Párt elnöke pillanatnyilag nem kívánt bővebben nyilatkozni a téma kapcsán. Annyit mondott, hogy a VMDP elkezdte felmérni és elemezni, hogy mit értek el az utóbbi időben. Főleg az önkormányzati szinten elért eredményeket elemzi a párt.

Ágoston szerint jelenleg még nehéz bármit is nyilatkozni a magyar pártok közötti lehetséges választási koalícióról, mert előbb azt is elemezni kell, hogy mi valósult meg a legutóbbi választásokon induló koalíció autonómia-koncepciójából. Emellett fel kell mérni, hogy a magyar pártok közösen tudnak-e valamit tenni annak érdekében, hogy megvalósuljon az, ami eddig nem – tette hozzá Ágoston. Kijelentette, hogy ha a pártok olyan megállapításra jutnak, hogy közösen ezen a téren nem tudnak semmit sem tenni, akkor nem kell erőltetni a koalíció létrehozását.

ÖNERŐBŐL KAMPÁNYOLNAK

A Vajdasági Magyarok Demokratikus Közössége úgy kezdte a választásokra való felkészülést, hogy különböző átalakításokat, átszervezéseket hajtott végre a párton belül – nyilatkozta Csonka Áron elnök. Mint mondta, számos településen sikerült új helyi szervezetet alapítaniuk.

Felújítottuk és felvettük a kapcsolatot más szerbiai pártokkal, és ugyanezt tervezzük megtenni a magyarországi politikai pártokkal is. Tehát építettük és erősítettük pártunkat. A választásokon mindhárom szinten tervezünk indulni, de elsősorban a helyi választásokra tudunk majd összpontosítani. A választási letét intézményének függvényében nagyjából 10 ezer és 15 ezer euró között alakuló összeget kellene előteremtenünk ahhoz, hogy költségvetési támogatásban részesüljünk a kampányhoz. Pártunknak nincsen ennyi pénze. Ennek ellenére listát tervezünk állítani köztársasági és tartományi szinten is, de a propagandát önerőből próbáljuk megoldani, a választópolgárok minél gyakoribb személyes megkeresésével. Az sem kizárt, hogy a közeljövőben létrejön valamiféle koalíció, elsősorban a magyar pártokkal. Az országban uralkodó politikai helyzetben nagy szükség lenne az igazi magyar összefogásra, amely persze kizárja azt, hogy valakinek a csatlósaivá váljunk – foglalta össze Csonka.

Kérdésünkre, hogy várható-e a közeljövőben egy nagy, ötpárti összejövetel, Csonka közölte, hogy a VMDK erre vonatkozó korábbi felhívása még mindig él. Mint mondta, az Óbecsén megtartott ötpárti találkozónak tervezett összejövetelre egyedül a VMSZ nem jött el.

A találkozón szintén felkínáltuk a hiányzó pártnak, hogy csatlakozzon hozzánk, és közösen küzdjünk céljainkért. Ez a meghívás a mai napig él, de válasz eddig nem érkezett. A labda a VMSZ térfelén pattog – fejtette ki Csonka.

ERŐSÍTIK A VÁLASZTÓK ÖNTUDATÁT

A Magyar Polgári Szövetség szintén elkezdett felkészülni a választásokra, közölte Rácz Szabó László pártelnök, mondván a választások előtt számukra az a legfontosabb, hogy rendezzék az igazságot.

Csúnya és igazságtalan választási procedúra elé nézünk. Többek között azért, mert a választási és a pártok pénzeléséről, valamint a pártokról szóló törvények nagyon kedvezőtlenek és diszkriminatívak a kisebb, valamint a kevésbé pénzes pártok vonatkozásában. Ezt a hátrányos helyzetet egyedül a polgárok választási öntudatának az erősítésével kompenzálhatjuk. A polgároknak kell megakadályozniuk, hogy egyesek adminisztratív úton, és ne a választók akaratának a függvényében nyerjenek a választásokon – magyarázta Rácz Szabó.

A választási koalícióval kapcsolatban Rácz Szabó közölte, hogy az MPSZ az összefogást tartja helyesnek. Ugyanakkor kiemelte, hogy az összefogás nem szólhat arról, amiről eddig: egy virtuális szavazatgyűjtő koalícióról, hozzátéve, hogy csak akkor érdekeltek egy koalícióban, ha az valóban érdekelt az összefogásban, és becsülettel végigcsinálja a megbeszélteket. Rácz Szabó még nem tudta megmondani, hogy mindhárom szinten indulnak-e a választásokon. Köztársasági szinten akkor indul az MPSZ, ha lesz kivel, mivel a pártelnök elmondása szerint, nem tudnak 10 ezer vagy 20 ezer eurót összeszedni a választási letétre. Hozzátette, hogy a koalíció lehet csak magyar, de esetleg más kisebbségi pártokkal is létrejöhet.

Tartományi és helyhatósági szinten biztosan indulunk. Hogy melyik önkormányzatokban, ezt még nem tudjuk pontosan, de Zentán, Adán, Magyarkanizsán, Csókán, Óbecsén biztosan. Szabadka esetében még fontolgatjuk a dolgot, mivel nem szeretnénk megosztó párt lenni, nem szeretnénk megosztani a kisebbségi szavazatokat – fogalmazott Rácz Szabó.

SOHASEM TUDNI

Szerbiában soha nem lehet tudni, hogy mikor írják ki a rendkívüli választásokat, ezért a Magyar Remény Mozgalom már elkezdte a felkészülést – nyilatkozta László Gyula pártigazgató. Mint közölte, a párt mindhárom szinten listát indít.

Azt még nem tudjuk, hogy milyen formában indulunk. Egy új párt általában önállóan méretteti meg magát a választásokon, hogy meglássa, milyen a súlya. Az öt magyar pártból álló választási koalíció még a jövő zenéje. Ennek a koalíciónak a létrejötte nem pártunktól és nem is a VMDK-tól, a VMDP-től vagy az MPSZ-től függ. A feltételeket mindig a legerősebb fél diktálja, ezért a koalíció kérdésére a VMSZ-nek kell választ adnia. Mi nem zárkózunk el egy összmagyar koalíciótól – hangsúlyozta László.

Kérdésünkre, hogy önkormányzati szinten hol terveznek indulni a választásokon, László azt válaszolta, hogy a kilenc bácskai magyar többségű önkormányzatban mindenféleképpen. Persze ez a lista bővülhet a nem magyar többségű önkormányzatokkal is, attól függően, hogy az MRM hol tud még helyi szervezetet alapítani, mondta a pártigazgató.


Kategória: Hírek | Megtekintések száma: 318 | Hozzáadta: sash

Árfolyamlista

Időjárás-Palics

Animált időjárás

Friss Felhőkép

Friss Hőtérkép

Naptár

Hírforrások