Google email belépés Yahoo email belépés Eunet email belépés Tippnet email belépés Citromail belépés Freemail belépés -
Az ön IP címe: 18.225.31.159 , böngészőjének típusa és verziója: ,

Bejelentkezés

Hírmorzsák

YuEco

Statisztika

Nyitólap » 2011 » November » 2 » Az év végéig kifizetik az adósságot
8:34 AM
Az év végéig kifizetik az adósságot
Azok az idős és nyugdíjas földművesek, akiknek az állam 2006 óta tartozik a visszafogott és államadóssággá nyilvánított nyugdíjukkal, reménykedhetnek abban, hogy az év végéig megkapják az adósság utolsó részletét. Legalábbis ezt nyilatkozták néhány hónappal ezelőtt a pénzügyminisztériumban. Ugyanakkor amint megérkezik a pénz, a nyugdíjalapnak csupán néhány napra van szüksége, hogy átutalja a földműveseknek. Sajnos azóta új információval sehol sem szolgálnak, de annyit tudni, hogy sem a pénzügyminisztérium, sem a nyugdíjalap nem állt el a szándékától, hogy legkésőbb decemberben kifizeti a tartozást.

Még Jovan Krkobabić, a kormány alelnöke és a nyugdíjasok pártjának elnöke is óvatosan nyilatkozott.Mindketten kifejeztékaggódalmukat, hogy ha a községek újszerű finanszírozása miatt a tervezettnél lassabban töltődne fel a költségvetés, veszélybe kerülhet a nyugdíjas földműveseknek járó utolsó adósságrészlet kifizetésének ideje. A pénzügyminisztériumban azonban határozottan kijelentették, hogy ez nem történhet meg.

Ebben a bizonytalanságban mégis jónak mondható, hogy az állam kamatostul fizeti ki a tartozást. Akik még emlékeznek arra, hogy adósság fejében mennyit kaptak legutóbb, most többet visz a postás. A 8,5 százalékos kamattal az átlagnyugdíj – amennyit egy földművesnyugdíjasnak a múlt század kilencvenes éveiben elmaradt több mint húszhavi nyugdíj utolsó részleteként kifizetnek 28 000 dinárt tesz ki. Goromba számítások szerint öt évvel ezelőtt minden nyugdíjast 83 000 dinárral károsítottak meg. Ezt az adósságot tervezték négy részletben törleszteni, rászámolva a kamatot a kifizetés napjáig.

Az utolsó részlet maradéktalan kifizetéséhez mintegy hétmilliárd dinárra volna szükség, ennek több mint egyharmadát a kamatok teszik ki. A nyugdíjalap adatai szerint mintegy kétszázezer idős földműves várja elmaradt járandóságát.

Ha időközben elhunyt a biztosított, a neki járó ellátmányrészt örökösei kapják meg. Ezért fontos, hogy az örökösök a hagyatéki tárgyaláson jelezzék azt is, hogy milyen bevételre számított az örökséghagyó. Az örökségről szóló jógerős bírósági végzést el kell juttatni a nyugdíjalaphoz, ahonnan a kifizetés történik. Ez megtehető a lakhelyhez legközelebb eső nyugdíjbiztosítási kirendeltségben.


Magyar Szó - online - közéleti napilap

Kategória: Hírek | Megtekintések száma: 259 | Hozzáadta: sash

Árfolyamlista

Időjárás-Palics

Animált időjárás

Friss Felhőkép

Friss Hőtérkép

Naptár

Hírforrások