Google email belépés Yahoo email belépés Eunet email belépés Tippnet email belépés Citromail belépés Freemail belépés -
Az ön IP címe: 3.144.253.161 , böngészőjének típusa és verziója: ,

Bejelentkezés

Hírmorzsák

YuEco

Statisztika

Nyitólap » 2011 » November » 24 » Az autonómia a keret a boldoguláshoz
6:41 PM
Az autonómia a keret a boldoguláshoz

A politikusokat terheli a felelősség a határon kívüli magyarság helyzetéért – Megkezdődött a Máért X. ülése – Budapesti tudósítónktól

A nemzetpolitika kapcsán kibontakozott természetes és természetellenes viták közepette érdemes azonosítani azt a néhány ügyet, amelyekben a Kárpát-medencei magyar politikai osztály elvi egyetértése töretlen, és érdemes ezen ügyek tükrében megvizsgálni az elmúlt húsz év közös nemzetpolitikai teljesítményét” – emelte ki Kövér László, a Magyar Országgyűlés elnöke a Magyar Állandó Értekezlet X. ülésének kezdetén. A testület kétnapos összejövetele szerdán kezdődött Budapesten a Parlamentben. A vajdasági magyarság nevében Pásztor István, a VMSZ elnöke, Ágoston András, a VMDP vezetője és Korhecz Tamás, az MNT elnöke lehet jelen a Máérten.

A házelnök szerint a Máért X. ülése az összegzés és mérlegkészítés fontos állomása lehet. Kövér László úgy látja: teljes és feltétlen politikai egyetértés övezi azt a megállapítást, amely szerint nem lehet eredményes nemzetpolitikát folytatni gazdaságilag és politikailag tekintélyes magyar állam nélkül. Ugyanilyen konszenzus övezi azt a vélekedést is, hogy a határon túli magyar közösségeknek joguk van a szülőföldjükön való boldoguláshoz, és ehhez a szomszédos államok területi épségét nem sértő, Európában már létező legitim önrendelkezési formák, az autonómia különböző válfajai biztosíthatják a megfelelő kereteket. „Mindkét nemzetpolitikai tételt a politikai rendszerváltások idején fogalmaztuk meg, és ma is hiszünk bennük” – emelte ki a házelnök, majd hozzátette: az autonómiák kapcsán az egyetértés ugyanakkor bántóan nélkülözi a gyakorlati részletek ügyében a közös nevezőt.

Kövér meglátása szerint baj, hogy ezen célokhoz az elmúlt két évtized során nem sikerült közelebb kerülni.

A magyar állam eladósítva és kifosztva, gazdaságilag sérülékenyebb, mint az elmúlt 20 esztendőben bármikor. Nemzetközi érdekérvényesítő képessége gazdasági súlyával arányos, a tervezett határon túli magyar autonómiaformák alanyai pedig 1990-hez képest lélekszámban erősen fogyatkoztak és a növekvő terhek súlya alatt lélekben, kitartásban egyre elcsigázottabbak, emiatt szinte mindenütt megosztottak” – emelte ki a házelnök, hozzátéve: a felelősség mindezért a politikusokat terheli. „A felelősségünk nem egyenlő, de közös és nincs felmentés alóla” – hangsúlyozta Kövér László. A házelnök szerint a kialakult helyzetnek van megoldása s ennek felkutatásában segíthet a Máért.

A Magyar Országgyűlés elnöke szerint újra kell gondolni azt is, hogy a szomszédos országokban hatalmi szerepkörbe kerülő magyar politikai osztály valójában mit vagy kit képviselt. „A magyarok érdekeit a többségi államvezetésben vagy a többségi állam érdekeit a magyarok sorában? Esetleg moderátor szerepet választ magának kisebbség és többség konfliktusában, saját jól felfogott csoportérdekét követve?” – kérdezte Kövér László, hozzátéve: mindenki eldöntheti, hogy a nemzeti érdekeket képviseli a nemzetközi porondon vagy a nemzetközi érdekek ügynöke lesz-e a hazai pályán. A házelnök szerint arról is érdemes beszélni, hogy Magyarország miként tud szervező ereje lenni annak a folyamatnak, amely a Kárpát-medencei magyarság szellemi, anyagi és kulturális erőforrásainak összpontosítását célozza, hiszen enélkül mindannyian vesztesei lehetünk a jelenlegi európai pénzügyi és erkölcsi válság utáni újrakezdésnek. „Kívánom a Magyar Állandó Értekezletnek, hogy helyénvaló kérdésekre helyénvaló válaszokat sikerüljön találni!” – zárta felszólalását Kövér László.

Semjén Zsolt, a nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes a Máért résztvevőihez szólva emlékeztetett: a Magyar Országgyűlés az új alaptörvényben fektette le a nemzetpolitika alapjait, amely kimondja: az egy és oszthatatlan magyar nemzet gondolatától vezérelve Magyarország felelősséget visel minden magyarért, bárhol éljen a világban. Emlékeztetett: a határon túli magyarok immár akkor is megkaphatják a magyar állampolgárságot, ha nem hagyják el szülőföldjüket. Semjén Zsolt a jelenlévőknek elmondta: a választójogi törvény javaslata értelmében azok is választhatnak és választhatóak, akiknek nincs magyarországi lakcímük.

Szeretnénk, ha a nemzeti jelentőségű határon túli intézmények normatív alapú támogatásban részesülnének” – jegyezte meg a miniszterelnök-helyettes.

Semjén Zsolt kijelentette: a szlovák állampolgárságától megfosztott Boldoghy Olivér esete méltán váltott ki felháborodást az egész országban, hiszen a helyzet egyértelműen rávilágított arra, hogy mennyire ellentétes az EU normáival az, amit Szlovákia ebben a kérdésben képvisel. Sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy a szlovák kormányban részt vevő Híd pártnak és a jobbközép kormánynak nem sikerült ígéretét valóra váltania, és megszüntetnie a szlovák „ellentörvényt”, amely jogfosztással fenyeget, és azt meg is valósítja a magyar állampolgárság felvétele esetén. Semjén Zsolt hangsúlyozta: Magyarország jogsegélyt nyújt Boldoghy Olivérnek és sorstársainak, illetve a perek anyagi vonatkozásait is vállalni fogja.

Kulcsfontosságú a magyar–román viszony, nagyon lényeges, hogy a magyar etnikai alapú politika hangsúlyos szerepet kapjon a román belpolitikában” – emelte ki Semjén Zsolt, hangsúlyozva az összefogás szükségességét és az autonómia melletti elkötelezettséget.

A Vajdaságban nagyon fontos történelmi lépések tanúi lehettünk. Az előzetes egyeztetések ellenére a belgrádi törvényhozás egy olyan jogfosztó törvényt hozott, amely kollektív bűnösnek bélyegezte volna a délvidéki magyarságot” – emlékeztetett a miniszterelnök-helyettes, kiemelve: elfogadhatatlan, hogy a délvidéki magyarokat kollektív alapon, pusztán származás alapján kizárják a kárpótlásból. „A délvidéki magyarság jogfosztásának esetén kénytelenek leszünk megakadályozni Szerbia uniós tagjelölti státuszát. Örömmel jelentem, hogy Pásztor István, a VMSZ elnöke sikeres tárgyalásai és annak következtében, hogy Magyarország egyértelművé tette álláspontját, úgy tűnik: a szerb törvényhozás hajlandó garanciát adni ezen jogfosztás megszüntetésére. Amennyiben ez megtörténik, boldogan megszavazzuk Szerbia tagjelölti státusát” – emelte ki Semjén Zsolt. A kormányfő helyettese hozzátette: a többségi, szerb pártokban politizáló magyar képviselők megszavazták a restitúciós törvényt, s ez bebizonyította, hogy a magyar érdekérvényesítés alapvető, fundamentális eszköze az etnikai alapú, magyar párt, mert ebben a magyarság „nem járulékos jegy, hanem lényegadó karakter”.

A Máért csütörtökön Orbán Viktor miniszterelnök felszólalásával folytatódik.


Kategória: Hírek | Megtekintések száma: 365 | Hozzáadta: sash

Árfolyamlista

Időjárás-Palics

Animált időjárás

Friss Felhőkép

Friss Hőtérkép

Naptár

Hírforrások