Google email belépés Yahoo email belépés Eunet email belépés Tippnet email belépés Citromail belépés Freemail belépés -
Az ön IP címe: 3.128.78.41 , böngészőjének típusa és verziója: ,

Bejelentkezés

Hírmorzsák

YuEco

Statisztika

Nyitólap » 2011 » November » 13 » Alkut kötött a határátkelőkről Szerbia és Koszovó
10:59 PM
Alkut kötött a határátkelőkről Szerbia és Koszovó
Szerbia és Koszovó megállapodott a határátkelők közös igazgatásáról - jelentette szombaton a Koha Ditore című pristinai napilap.

A lap szerint a megállapodás a koszovói, a szerbiai, valamint az Európai Unió rendőri és igazságügyi missziójához (Eulex) tartozó vámügyi és határőr szervek közös járőrözését irányozza elő, és arra is kitér, hogy Koszovónak és Szerbiának közös vámellenőrzési pontjai lesznek. Ugyanakkor ez nem kötelezi Szerbiát arra, hogy Koszovót államként elismerje. A koszovói kormány elfogadta, hogy a Szerbiával határos átkelőkön úgynevezett integrált irányítás legyen, az EU szabályainak megfelelően.

A felek azt követően jutottak egyezségre, hogy Robert Cooper, az EU közvetítője pénteken este Pristinában járt, s találkozott a koszovói tárgyalócsoport vezetőjével, Edita Tahirivel. A zárt ajtók mögötti találkozó előkészítő beszélgetés volt Tahirinak és Boriszlav Stefanovicsnak, a szerb tárgyalócsoport vezetőjének közelgő brüsszeli találkozója előtt.

A Koha Ditore úgy véli, hogy az uniós javaslat elfogadásával a felek hivatalosan is jóváhagyták a határátkelőkről szóló megoldást, amely a párbeszédnek eddig is részét képezte, noha Hashim Thaci kormánya ezt nyilvánosan cáfolta. A lap értesülései szerint Stefanovics a múlt hónapban kérte meg Robert Cooper közvetítőt, hogy az integrált vámigazgatás ötletét fejtse ki a pristinai hatóságok előtt. Stefanovic azt akarta, hogy ez a megoldás csak az észak-koszovói jarinjei és brnjaki átkelőkön nyerjen alkalmazást, de javaslatát a közvetítő módosította és kiterjesztette mind a hat, Szerbiával szomszédos koszovói határátkelőre.

Ezt a kompromisszumot azonban még előző nap is határozottan elutasították az észak-koszovói szerbek. A térség négy szerb járásának vezetői úgy határoztak, hogy az albán vezetésű koszovói kormány vám- és rendőrségi tisztségviselőivel való együttműködésről szó sem lehet, mondván, hogy nem államközi határról, hanem szerb területek közötti közigazgatási határról van szó.

A Koha Ditore tudomása szerint a most mindkét fél által elfogadott határszabályozás benne foglaltatik a belgrádi kormány már előkészített, és napok óta várt Koszovó-ügyi nyilatkozatában is, amelyet a kormánynak a parlament elé kell terjesztenie. Kormánybeli jóváhagyását mindazonáltal elhalasztották mindaddig, amíg nem születik megállapodás a koszovói féllel. Igaz - idézi a pristinai lapot a német hírügynökség - mindeddig a parlamentben sem volt meg hozzá a kormányzati többség.

A koszovói szerb kisebbség többsége a balkáni ország északi, Szerbiával határos részén él. A térségben az elmúlt időben kiéleződött a feszültség, mert a helyi szerbek szeptember óta vehemensen ellenzik az albán többségű pristinai kormány azon erőfeszítéseit, hogy ellenőrzése alá vonjon két, Koszovó és Szerbia közötti határátkelőt. A két átkelő fölötti ellenőrzés miatt július vége óta válságos a helyzet Észak-Koszovóban. Pristina saját határrendőröket és vámosokat akart odaküldeni, és ebben támogatást kapott a KFOR-tól, de a helyi szerbek ezt megakadályozták: úttorlaszokat állítottak az oda vezető utakon.


Kategória: Hírek | Megtekintések száma: 245 | Hozzáadta: sash

Árfolyamlista

Időjárás-Palics

Animált időjárás

Friss Felhőkép

Friss Hőtérkép

Naptár

Hírforrások